Mielone łódeczki mix
" Mielone łódeczki mix"
łódeczki:
0,5 kg mięsa mielonego
3 łyżeczki musztardy Prymat
6 łyżek kukurydzy konserwowej
2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego Prymat
2 jajka
1 szklanka bułki tartej
6 listków świeżej bazylii
pieprz czarny świeżomielony Prymat do smaku
100 g serka topionego śmietankowego
125 ml mleka
Sos:
2 łyżeczki majonezu
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
4 łyżeczki ćwikły z chrzanem Smak
Dodatkowo:
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
Sposób przygotowania:
Mięso mielone łączymy z jajkami, musztardą, serkami, bułką tarta , mlekiem i posiekaną drobno bazylią oraz z kukurydzą odsączoną z zalewy.
Doprawiamy do smaku przyprawaą do mięsa mielonego ,świeżo zmielonym pieprzem.
Dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa.
Mocząc rece w zimnej wodzie nabieramy po porcji masy i kształtujemy długie paluchy około 6-8 cm.
Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron.
Wykładamy na ręczniki papierowe by odsączyć nadmiar tłuszczu .
Sos:
Majonez mieszamy z musztardą i ćwikłą z chrzanem.
Gotowe "paluchy" przekrawamy wzdłuż na pół.
Sos nakładamy do szprycy i na każdą "łódeczkę" nakładamy po porcji sosu.
Dekorujemy ziarnami kukurydzy.
Podajemy jako przystawkę lub z ziemniaczkami.