Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone łódeczki mix

Mielone zwykłe i nie zwykłe... ale zawsze pyszne...

                                              " Mielone łódeczki mix"

 

 

           Mielone łódeczki mix


łódeczki:

0,5 kg mięsa mielonego

3 łyżeczki musztardy Prymat

6 łyżek kukurydzy konserwowej

2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego Prymat

2 jajka

1 szklanka bułki tartej

6 listków świeżej bazylii

pieprz czarny świeżomielony Prymat do smaku

100 g serka topionego śmietankowego

125 ml mleka

 

Sos:

2 łyżeczki majonezu

2 łyżeczki musztardy sarepskiej

4 łyżeczki ćwikły z chrzanem Smak

 

Dodatkowo:

olej do smażenia

bułka tarta do panierowania

 

Sposób przygotowania:

Mięso mielone łączymy z jajkami, musztardą, serkami, bułką tarta , mlekiem i posiekaną drobno bazylią oraz z kukurydzą odsączoną z zalewy.
 Doprawiamy do smaku przyprawaą do mięsa mielonego ,świeżo zmielonym pieprzem.
 Dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa.
Mocząc rece w zimnej wodzie nabieramy po porcji masy i kształtujemy długie paluchy około 6-8 cm.
Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron.
Wykładamy na ręczniki papierowe by odsączyć nadmiar tłuszczu .

Sos:
Majonez mieszamy z musztardą i ćwikłą z chrzanem.

Gotowe "paluchy" przekrawamy wzdłuż na pół.
Sos nakładamy do szprycy i na każdą "łódeczkę" nakładamy po porcji sosu.
Dekorujemy ziarnami kukurydzy.
Podajemy jako przystawkę lub z ziemniaczkami.

 

Mielone łódeczki mix

 

 

 

IZABELA29 28.02.2012 19:28
to bardzo się cieszę i dziękuję za miłe słowa
sara1 28.02.2012 15:58
pomysł godny naśladowania, mnie się podoba

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak