Międzynarodowy dzień... WODY!

Opublikowano: 22.03.2011
Autor: suzana
Międzynarodowy dzień... WODY!
Bez niej nie ma życia. A skoro tak, to i ona ma prawo do swojego święta:)

 

 Dokładnie za 2 lata odbędzie się okrągła, 20 już rocznica ustanowienia Międzynarodowego Dnia Wody. Tegorocznym obchodom patronuje hasło "Water for Cities". Problem niedoboru wody jest znany niemal każdemu i już od najmłodszych lat uczymy się, jak dbać o tą szczególną część przyrody.

 

Fot. http://gmina.wilamowice.pl/taxonomy/term/197

 

 

Woda jest nie tylko podstawowym źródłem życia, jako główny składnik naszego organizmu. Przyzwyczailiśmy się do jej dostępu, mając ją niemal na wyciągnięcie ręki, nie wyobrażając sobie też, że w naszym kranie mogłoby jej zabraknąć.

 

Może warto zastanowić się właśnie dzisiaj jak ją oszczędzać? Jak zaoszczędzić ją tu i teraz - mając do dyspozycji takie a nie inne środki i możliwości? Wiele mówi się o tym, ile wody zaoszczędzimy zakręcając kran podczas mycia zębów, dbając o uszczelki w kranach czy zamieniając długą kąpiel na szybki prysznic. Wspólnie pomyślmy, jak ograniczyć zużycie wody w kuchni. Czyli tam, gdzie my - wielbiciele gotowania przebywamy najczęściej:)

 

A oto kilka prostych propozycji:

- używajmy zmywarkę wtedy, gdy będzie ona całkiem wypełniona brudnymi naczyniami. Może to początkowo sprawiać więcej kłopotów, bo trzeba mieć dodatkowy zestaw naczyń i sztućców, ale wierzcie mi, to na prawdę się sprawdza w praktyce:)

- w przypadku zmywania ręcznego, jedną komorę zlewu napełnijmy wodą z płynem i po umyciu wszystkich naczyń opłuczmy je szybko pod niewielkim strumieniem wody.

- rozmrażając mięso na obiad nie róbmy tego pod bieżącą wodą. Warto mięso wyciągnąć rano - w ciągu kilku godzin z pewnością się rozmrozi, lub wieczorem poprzedniego dnia i przechowywać w lodówce - dodatkowo zachowa świeżość. Mniej polecaną metodą z uwagi na zużycie energii elektrycznej, ale za to bardzo szybką, jest rozmrażanie w mikrofalówce

- zamiast wylewać wodę z czajnika przed kolejnym gotowaniem, warto przelewać ją do dzbanka, specjalnie przeznaczonego na przegotowaną wodę. Może ona służyć do zrobienia szybkiego napoju z domowego soku. Jeśli ktoś nie przepada za piciem takiej wody, można przelewać ją do butelki i następnie wodą tą podlewać kwiaty.

 

Fot. http://www.bankier.pl/lifestyle/wiadomosc/Woda-czy-wiesz-o-niej-dostatecznie-duzo-1974967.html

 

- podczas przygotowywania potraw, zwłaszcza kiedy musimy umyć na raz wiele warzyw czy owoców, nie róbmy tego pod bieżącą wodą - używajmy sita, bądź przełóżmy je do miski a pozostałą wodę możemy również wykorzystać do podlewania kwiatów.

 

A czy Wy macie jakieś sprawdzone sposoby na oszczędzanie wody w kuchni? :)

 

prymat