Po słodkich tartach, których szczególnym miłośnikiem jest moja osoba, przyszedł czas na męskie wydanie tarty. Chodzi oczywiście o mięso , którego największym " pożeraczem" jest mój mąż. Mięso to dla niego podstawa i obowiązkowy składnik obiadu, co związane jest z dużym wysiłkiem fizycznym w wykonywanej pracy. Dlatego w moich zestawie tart nie mogło zabraknąć oczywiście tych z mięsem - połączonych z warzywnymi dodatkami.
Zważywszy na panującą aurę w której dominuje chłód i zimno, jest to idealna propozycja obiadowa. Czasami dobrze jest urozmaicić obiadowe menu, wprowadzając nowe odsłony mięsa . W tym wpisie przedstawie tarty z wykorzystaniem miesa mielonego wieprzowego oraz fileta z kurczaka.
Tarty z mięsem to propozycje smaczne a do tego bardzo sycące. Doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno. Tarty z mięsem to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad i kolacje, wiec zachęcam do ich wykonywania i serwowania.
Tarta z mięsem mielonym i beszamelem
Lista składników
ciasto francuskie 1 opakowanie
mięso mielone 600 gram
cebula 1 sztuka
olej do smażenia 2 łyżki
pomidor 3 sztuki
przyprawa do mięsa mielonego 0,5 opakowania
czosnek 2 ząbki
bułka tarta 1 łyżeczka
beszamel:
masło 13 kostki
mleko 2 % 300-400 ml
mąka 3 łyżki
sól szczypta
gałka muszkatołowa Prymat mielona 13 łyżeczki
W tarcie tej wykorzystujemy opakowanie gotowego ciasta francuskiego, które rozkładamy na blaszce do tarty. Gotowe ciasto francuskie to naprawdę super " wynalazek" kuchenny, który ułatwia nam życie- osobom pracującym i cierpiącym na brak czasu. Uwielbiam go za jego chrupkość przy każdym kęsie.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę podsmażamy na oleju.Do cebuli dodajemy zmielone mięso- z łopatki. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mięsa. Razem smażymy około 20 minut. W trakcie smażenia dodajemy przyprawy: do mięsa mielonego, czosnek. Mieszamy składniki.
Przygotowujemy beszamel. w tym celu roztapiamy masło i dodajemy do niego mąkę. Następnie wlewamy zimne mleko i gotujemy do momentu zgęstnienia- cały czas mieszając. Dodajemy gałkę muszkatołową oraz sól.
Na cieście wykładamy usmażone mięso mielone. Następnie nakładamy beszamel..
Górę tarty obsypujemy delikatnie bułką tarta. wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach. Smacznego :)
Tarta z filetem z kurczaka i melonem
W tarcie tej wykorzystujemy fileta z kurczaka w nowej odsłonie, zestawiając ją z melonem i pomidorkami koktajlowymi. Dla niektórych może wydąć się to " kosmiczne" zestawienie , jednak dla nas okazała się być smakowitym połączeniem. Podstawa do tarty to kruche ciasto z wykorzystaniem w tym wypadku mąki krupczatki. Melon i pomidorki idealnie komponują się z filetem- całość zalane sosem jogurtowym i tarta gotowa.
Składniki
Filet z kurczaka 1 sztuka
melon 0,5 sztuki
pomidorki koktajlowe 6 sztuk
przyprawa gyros 1 łyżeczka
cebula 1 sztuka
jogurt naturalny 1 mały kubeczek
jajko 1 sztuka
przyprawa do dań Kucharek 1 szczypta
papryka ostra Prymat 1 szczypta
olej do smażenia 1 łyżka
Do miski przekładamy: mąkę krupczatkę, jajko, masło oraz sól. Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wsadzamy na godzinę do lodówki. Ciasto wyciągamy z lodówki i wyklejamy nim blachę do tarty-wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Ciasto dziurkujemy widelcem.
Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. umieszczamy na patelni z cebulą i podsmażamy- dodajemy przyprawę gyros
Melona obieramy i kroimy w kostkę. Fileta usmażonego oraz melona umieszczamy na cieście. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i dodajemy do reszty.
W miseczce łączymy ze sobą jogurt naturalny, jajko oraz przyprawy: paprykę oraz kucharka. Wszystkie składniki mieszamy.
Przygotowany sos nakładamy na składniki -rozprowadzając go dokładnie. Górę tarty obsypujemy delikatnie bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut w 180 stopniach