Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek z marmoladą i orzechami

Słodkie mazurki stale gości w świątecznym menu.

 

Mazurek z marmoladą i orzechami

Mazurek z marmoladą i orzechami



 

    Ciasto kruche:

    250 g mąki pszennej,

    100 g cukru pudru

    150 g margaryny,

    1 żółtko,

    marmolada,

    6   orzechów włoskich,

    1 jajko do smarowania


 

 

 Składniki na ciasto wkładamy do miski.

    Mazurek z marmoladą i orzechami



Zagniatamy szybko ciasto.

      Mazurek z marmoladą i orzechami


Zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy 40 minut w lodówce.

     Mazurek z marmoladą i orzechami


Następnie wyciągamy i wałkujemy na prostokąt 2/3 z całości.

    Mazurek z marmoladą i orzechami


Układamy w prostokątnej blaszce.


Z reszty ciasta kształtujemy wałeczki.

Mazurek z marmoladą i orzechami


Układamy je wzdłuż i w poprzek ciasta oraz tworzymy kratkę.


Smarujemy całą powierzchnie rozmąconym jajkiem uprzednio nakłuwając ją widelcem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy 15 minut.

Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika.

Smarujemy w kratkach marmoladą .

     Mazurek z marmoladą i orzechami

 Układamy połówki orzechów włoskich i znów wstawiamy do piekarnika na 15 minut.

Studzimy.

 

Mazurek z marmoladą i orzechami

 

 

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak