Mazurek z marmoladą i orzechami

Opublikowano: 25.11.2012
Autor: IZABELA29
Mazurek z marmoladą i orzechami
Słodkie mazurki stale gości w świątecznym menu.

 

Mazurek z marmoladą i orzechami




 

    Ciasto kruche:

    250 g mąki pszennej,

    100 g cukru pudru

    150 g margaryny,

    1 żółtko,

    marmolada,

    6   orzechów włoskich,

    1 jajko do smarowania


 

 

 Składniki na ciasto wkładamy do miski.

   



Zagniatamy szybko ciasto.

     


Zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy 40 minut w lodówce.

    


Następnie wyciągamy i wałkujemy na prostokąt 2/3 z całości.

   


Układamy w prostokątnej blaszce.


Z reszty ciasta kształtujemy wałeczki.



Układamy je wzdłuż i w poprzek ciasta oraz tworzymy kratkę.


Smarujemy całą powierzchnie rozmąconym jajkiem uprzednio nakłuwając ją widelcem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy 15 minut.

Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika.

Smarujemy w kratkach marmoladą .

    

 Układamy połówki orzechów włoskich i znów wstawiamy do piekarnika na 15 minut.

Studzimy.

 


 

 

 

 

 

prymat