Mazurek z marmoladą i orzechami
Mazurek z marmoladą i orzechami
Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej,
100 g cukru pudru
150 g margaryny,
1 żółtko,
marmolada,
6 orzechów włoskich,
1 jajko do smarowania
Składniki na ciasto wkładamy do miski.
Zagniatamy szybko ciasto.
Zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy 40 minut w lodówce.
Następnie wyciągamy i wałkujemy na prostokąt 2/3 z całości.
Układamy w prostokątnej blaszce.
Z reszty ciasta kształtujemy wałeczki.
Układamy je wzdłuż i w poprzek ciasta oraz tworzymy kratkę.
Smarujemy całą powierzchnie rozmąconym jajkiem uprzednio nakłuwając ją widelcem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy 15 minut.
Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika.
Smarujemy w kratkach marmoladą .
Układamy połówki orzechów włoskich i znów wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
Studzimy.