masło orzechowe

Opublikowano: 10.06.2011
Autor: kochanyptysiu
masło orzechowe
Masło orzechowe – wytwarzane z orzeszków ziemnych, popularne w kuchni amerykańskiej i holenderskiej,zagościło w mojej kuchni na dobre.

Kiedyś sądziłam,że masło orzechowe jedzą namiętnie tylko w USA i nie mialam z nim zbyt wielu pozytywnych skojarzeń.Zaczęłam eksperymentować i szperać w internecie do czego poza klasyczną "amerykańską"kanapką mogłabym je wykorzystać.Okazuje się,ze jest doskonałe nie tylko do przyrządzania deserów,ale również jako baza do sosów,zup czy składnik marynaty do mięs.

masło orzechowe
Obecnie coraz częściej po nie sięgam i namiawiam was również do wykożystania tego cuda:)

Makaron na słodko z masłem orzechowy

masło orzechowe

makaron 100 gram

cynamon mielony
jogurt naturalny 100 gram
masło orzechowe 3 łyżki
rodzynki 20 gram

Gotujemy makaron.Jogurt mieszamy z masłem orzechowym i polewamy nim kluski.Dekorujemy całość cynamonem i rodzynkami.
 

Kurczak z masłem orzechowym




1 sztuka pierś z kurczaka
100 gram masło orzechowe
2 łyżeczki ocet
3 ząbki czosnek
imbir mielony
Sól
pieprz
2 łyżeczki oliwa z oliwek
2 łyżeczki cukier brązowy
200 ml woda
2 łyżeczki sos sojowy

Z masła orzechowego,oliwy,sosu sojowego,octu i przypraw robimy marynatę.Wrzucamy do niej kawałki piersi z kurczaka i marynujemy 20 minut.Następnie wylewamy całość na patelnię i dolewamy wody.Dusimy przez 10 minut.


Mufiny z masłem orzechowym i snikersem

250 gram mąka
5 łyżek cukier puder
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
6 łyżek masło orzechowe
60 gram masło
1 sztuka jajko
175 ml mleko
4 sztuki duże snikersy

Wymieszać suche składniki.Następnie dodawać stopniowo masło,masło orzechowe i mleko.Mieszać aż powstanie gęsta masa.Dodać pokrojone snikersy.Nałożyć ją do foremek i piec w temperaturze 180 stopni ok 25 minut.

Mam nadzieję,że choć trochę zaintrygował was mój przysmak i bez obawy po niego sięgniecie.
Smacznego!

prymat