Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Masa cukrowa- lukier plastyczny

Zawsze podobały mi się piękne, angielskie torty pokryte masą cukrową. Lubię ozdabiać ciasta, a lukier plastyczny daje nieskończenie wiele możliwości.

Zbliżała się rocznica ślubu i chciałam zrobić jakiś niezwykły tort. Sądziłam, że zrobienie masy cukrowej to nie lada wyczyn, zapytałam o doświadczenia innych Doradców Smaku i z pomocą przyszła mi Bernika. Poleciła mi forum: http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79590247,79590247,0,2.html?v=2

 

Skąd wzięłam przepis na lukier plastyczny i masę praktycznych rad dotyczących jego wykonania.

Jak ktoś planuje zabawy z masą cukrową to naprawdę polecam tę lekturę wcześniej.

 

A o to co mi z tego wyszło:

 

MASA CUKROWA

Żelatyna- 4 łyżeczki

Chłodna woda- 70 ml

Glukoza- 100g

Cukier puder- 800g

Barwniki spożywcze- wg uznania

 

4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 70 ml chłodnej wody dokładnie mieszając w szklanej misce.

Miskę z żelatyną postawić na garnku z wodą, podgrzewać uważając, żeby żelatyna się nie zagotowała!

Dosypać 100 g glukozy i dokładnie wymieszać.

Następnie zdjąć miskę z garnka, troszkę ostudzić, ale nie za bardzo i ciągle mieszając stopniowo dosypywać przesiany cukier puder. Trzeba wyczuć moment, w którym cukier puder należy przestać dosypywać. Masa ma nie kleić się za bardzo i mieć konsystencję plasteliny.

Wychodzi piękna, śnieżnobiała.

Biszkopt przełożony dowolnym. z wierzchu i po bokach posmarować dokładnie masą maślaną. Ona jest konieczna, bo inaczej masa cukrowa "podejdzie wodą". Tak posmarowany biszkopt należy schować na trochę do lodówki- ja trzymałam w lodówce całą noc, a rano zrobiłam masę cukrową i ozdabiałam nią tort.

 

Masę cukrową trzeba dobrze wyrobić rękoma-jak plastelinę a następnie cieniutko rozwałkować podsypując stół i wałek mąką ziemniaczną. Jak masa robi się za twarda i ciężko ją wałkować to można wstawić na chwilkę do mikrofalówki.

 

Rozwałkowaną masę przenieść na ramieniu, lub wałku na tort i dokładnie "poprzyklejać" od góry do dołu- pozbywając się powietrza.

Odciąć namiar masy z dołu.

Pozostałą masę można ponownie wyrobić, podzielić na części i zabarwić barwnikami spożywczymi, wycinać dowolne kształty i ozdabiać nimi tort. Ozdoby można przyklejać za pomocą masy maślanej, a jak są lekkie i cienkie i nie za duże i przyklejone na górze tortu to wystarczy do przyklejenia odrobina wody.

Ja użyłam barwników spożywczych w tubkach firmy Schwartau. Są to płynne barwniki- nie do końca jestem z nich zadowolona- ciężko jest uzyskać intensywne kolory. Jak już mi się skończą te barwniki, to następnym razem kupię jakieś w paście, a nie w płynie.

 

Trzeba pamiętać, że z masą cukrową nie może stykać się bita śmietana, ani świeże owoce- bo masa może się w tych miejscach brzydko rozpuścić, dlatego ważne jest pokrycie tortu kremem na bazie masła, budyniu.

 

Jeszcze jedna moja rada- należy pamiętać, że masa cukrowa, jak sama nazwa wskazuje składa się z cukru- co za tym idzie jest przeraźliwie słodka. Trzeba ją cieniutko rozwałkować- na moim pierwszym torcie jej warstwa była za gruba, następnym razem postaram się, rozwałkować cieniej. Piekąc biszkopt dobrze jest zmniejszyć ilość cukru. Ciasto należy nasączyć jakimś zdecydowanie niesłodkim płynem- gorzką herbatą, lub wodą z cytryną, i krem do przełożenia też powinien być jak najmniej słodki. Ja w moim pierwszym i jak na razie jedynym torcie, zrobiłam krem z bitej śmietany posłodzonej jedynie torebką cukru waniliowego i dodałam do tego jagody. Jagody sprawdziły się rewelacyjnie. Tort wszystkim się spodobał, ale był ciut za słodki. Następne będą bardziej dopracowane :)

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/64697/tort-jagodowy.html

Masa cukrowa- lukier plastyczny

Koper 12.02.2011 22:06
Glukoze mozna kupic w kazdym wiekszym sklepie spozywczym, lezy gdzies blisko cukru zazwyczaj :)
Barbara40 12.02.2011 12:56
Super, wciaz sie przymierzam do zrobienia tej masy, ale mam problem z kupnem glukozy ? !!!
Koper 11.02.2011 13:57
Bardzo mnie to cieszy :)
Ewa92 11.02.2011 11:30
o taki przepis mi chodziło ;] dzięki :))))) tort śliczny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak