Małe pizze z serem i wędliną
Składniki;
1 kostka świeżych drożdży
600 g mąki pszennej,
4 łyżki oleju
1 łyżka cukru,
2 cebula biała,
Sól,
pieprz czarny do smaku,
ser żółty gouda w plastrach,
wędlina krakowska podsuszana,
keczup pikantny,
1 łyżeczka bazylii Prymat,
2 łyżeczki oregano Prymat,
woda ciepła
Sposób wykonania:
Drożdże wkruszamy do miski, wsypujemy 3 łyżki mąki , sól i cukier.
Wlewamy 3 łyżki ciepłej wody.
Mieszamy energicznie i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce.
Resztę mąki wsypujemy do miski,wlewamy olej i zaczyn.
Wyrabiamy ciasto dolewając około 250 ml ciepłej wody około 20 minut. Odstawiamy do podrośnięcia w ciepłe miejsce.
Cebule drobno kroimy.
Z wyrośniętego ciasta kształtujemy koła o średnicy 10 cm .
Keczup mieszamy z ziołami. Smarujemy nim powierzchnie ciasta.
Cebule przesmażamy na margarynie.
Solimy i doprawiamy pieprzem.
Wykładamy już przestudzoną na posmarowane keczupem pizze.
Przykrywamy plastrem sera i wędliny.
Na wędlinę kładziemy jeszcze kawałek sera.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut.
Podajemy od razu po przygotowaniu.
Polecam dzieci je uwielbiają , a i dorośli nieodmówią ...
Smacznego