Małe pizze z serem i wędliną

Opublikowano: 21.03.2013
Autor: IZABELA29
Małe pizze z serem i wędliną
Małe pizze czy na prawdę takie małe?

                     Małe pizze z serem i wędliną 

Małe pizze z serem i wędliną

Składniki;

1 kostka świeżych drożdży
    600 g mąki pszennej,
    4 łyżki oleju
    1 łyżka cukru,
    2 cebula biała,
    Sól,
    pieprz czarny do smaku,
    ser żółty gouda w plastrach,
    wędlina krakowska podsuszana,
    keczup pikantny,
    1 łyżeczka bazylii Prymat,
    2 łyżeczki oregano Prymat,
    woda ciepła


                           Sposób wykonania:

 

Drożdże wkruszamy do miski, wsypujemy 3 łyżki mąki , sól i cukier.
Wlewamy 3 łyżki ciepłej wody. 

 

Małe pizze z serem i wędliną

 

 

Mieszamy energicznie i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce.

 

Małe pizze z serem i wędliną

 

Resztę mąki wsypujemy do miski,wlewamy olej i zaczyn.

Wyrabiamy ciasto dolewając około 250 ml ciepłej wody około 20 minut. Odstawiamy do podrośnięcia w ciepłe miejsce.

 

Małe pizze z serem i wędliną

 

Cebule drobno kroimy.

Z wyrośniętego ciasta kształtujemy koła o średnicy 10 cm .

 

Małe pizze z serem i wędliną

 

Keczup mieszamy z ziołami. Smarujemy nim powierzchnie ciasta.

 

Małe pizze z serem i wędliną

 

Cebule przesmażamy na margarynie.

 

Małe pizze z serem i wędliną

 

Solimy i doprawiamy pieprzem.

Wykładamy już przestudzoną na posmarowane keczupem pizze.

 

Małe pizze z serem i wędliną

 

Przykrywamy plastrem sera i wędliny.

Na wędlinę kładziemy jeszcze kawałek sera.

 

Małe pizze z serem i wędliną

 

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut.

Podajemy od razu po przygotowaniu.

 

Małe pizze z serem i wędliną

 Polecam dzieci je uwielbiają , a i dorośli nieodmówią ...

                                             Smacznego

prymat