Małe co nie co z cukinii
Kluseczki ziołowe z cukini
Do wykonania porcji dla 2-3 osób potrzebujemy:
300g cukinii,
2 jajka,
koper posiekany około 2 łyżek,
1 szklankę mąki pszennej,
olej do smażenia,
1 cebule,
oregano Prymat do smaku,
tymianek Prymat so smaku,
ostrą paprykę mieloną Prymat,
pieprz kolorowy z młynka Prymat
Cukinię obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, solimy, a po chwili odciskamy z nadmiaru soku.
Cebule drobno siekamy i podsmażamy na oleju .
Do cukinii dodajemy mąkę ,cebule ,posiekany koperek ,tymianek i oregano.
Doprawiamy do smaku i mieszamy .
Kładziemy łyżką na wrzącą wodę ,gotujemy około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnie i wyjmujemy łyżką cedzakową.
Idealne są do smażonych mięs lub podane z serkiem twarożkowym.
Możemy je podać tylko polane roztopioną margaryną z przesmażaną cebulką.
Smacznego.