Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mała czarna jako deser

Smak kawy można wzbogacać na wiele sposobów nie tylko mlekiem i cukrem.Z dodatkiem alkoholu,śmietany czy skórki z cytrusów będzie prawdziwie wykwintnym napojem. Wpis zawiera parę ciekawostek o tym czarnym napoju.

Nieoceniona moc ziarenek.. Zdaniem prawdziwych smakoszy żadna kawa nie ma takiego smaku i aromatu jak ziarnista, świeżo zmielona tuż przed parzeniem. Aby jeszcze przyrządzony z niej napar dłużej zachował jej intensywny aromat, warto do mielenia dodać 4 kryształki grubej soli.

Można też kawę po zmieleniu wstawić w metalowej puszce na parę minut do rozgrzanego piekarnika. Napój będzie miał intensywniejszy smak. Nie należy kawy mielić na zapas - wystarczy porcja na tydzień.

Jak przechowywać kawę?

Powietrze,światło i ciepło odbierają kawie aromat. Dlatego po otwarciu opakowania należy kawę przechowywać w chłodnym miejscu - najlepiej w lodówce w szczelnie zamkniętej metalowej puszce.

Kawa bez kofeiny.. To kawa ,z której w procesie ekstrakcji usuwa się kofeinę. Robi się to za pomocą wody lub ciekłego dwutlenku węgla.Użycie innych związków może być szkodliwe.Na opakowaniu zawsze powinno być napisane ,jakę metodę zastosowano. Usunięcie kofeiny nie zmienia w zasadzie smaku kawy.

Najpopularniejsze gatunki to...

Arabica - jest uprawiana przede wszystkim w Brazylii i Ameryce Środkowej. Pochodzi z krajów arabskich.

Robusta - rośnie głównie w zachodniej i środkowej Afryce. Ma smak ostrzejszy niż arabica, z lekką goryczką.

         Mała czarna jako deser

 

Polecam swój przepis na pobudzajacą kawę z prądem:

                           300 ml kawa rozpuszczalna

                           150 ml mleka skondensowanego nie słodzonego

                           2-3 łyżki golden rum

                           2 łyżki syropu do deserów rum z czekoladą Victoria's

                           szczypta gałki muszkatołowej mielonej

                           cukier trzcinowy brązowy

                           szczypta mielonego cynamonu

 

 

Mleko dobrze schłodzić w lodówce,najlepiej je umieścić tam wcześniej około 3 dni ubić na puszystą masę mikserem lub ubijaczem do mleka,doprawić do smaku gałką i cynamonem.Kawę zaparzyć dolać do kawy rum oraz syrop czekoladowo-rumowy,zalać mlekiem z cynamonem,dosłodzić cukrem trzcinowym.

Taka kawa idealnie się sprawdzi na jesienne i zimowe popołudnia.

 

 

                                            Smacznego!

 

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak