Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Miód z mniszka lekarskiego jest stosowany głównie w celu łagodzenia kaszlu, ale warto docenić w nim bogactwo witamin, pomaga goić rany, a herbata z nim smakuje rewelacyjnie Wykorzystajmy czas póki jest czasu nie zabierze wiele.

Składniki:

500 kwiatów mniszka

1 kg cukru

3 szklanki wody

2 cytryny

 

Sposób przygotowania:

 

Kwiaty zrywamy w słoneczny dzień, najlepiej przed południem, kiedy będą całkowicie rozłożone. Najlepiej zebrać je z ogrodu czy łąki – miejsca oddalonego od drogi i spalin. Ja zbierałam na swojej łące. Następnie zostawiamy je na dwie godziny rozłożone – aby wszystkie robaczki z nich uciekły.

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

 Wkładamy kwiatki do garnka,dodajemy gałązki melisy, zalewamy wodą-kwiatków nie myjemy dodajemy sok z wyciśnięty z jednej cytryny gotujemy wywar na wolnym ogniu 15 minut,po czym garnek zamykamy pokrywką i odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce.  

Po tym czasie wywar przecedzamy przez sito a następnie wyciskamy mocno przez gazę kwiatki wyrzucamy ,wsypujemy cukier,wyciskamy jeszcze sok z jednej cytryny i gotujemy na wolniutkim ogniu 2 godziny od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Rozlewamy do małych wyparzonych słoiczków okręcamy w gruby koc i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kleistość miodu zależy od czasu gotowania jeśli chcemy mieć bardziej gęsty gotujemy go dłużej.Ale po dwóch godzinach jest wystarczająco kleisty.   

Majowy miodek z mniszka lekarskiego                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Rozlewamy do małych wyparzonych słoiczków okręcamy w gruby koc i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

 

Smacznego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak