Składniki:
500 kwiatów mniszka
1 kg cukru
3 szklanki wody
2 cytryny
Sposób przygotowania:
Kwiaty zrywamy w słoneczny dzień, najlepiej przed południem, kiedy będą całkowicie rozłożone. Najlepiej zebrać je z ogrodu czy łąki – miejsca oddalonego od drogi i spalin. Ja zbierałam na swojej łące. Następnie zostawiamy je na dwie godziny rozłożone – aby wszystkie robaczki z nich uciekły.
Wkładamy kwiatki do garnka,dodajemy gałązki melisy, zalewamy wodą-kwiatków nie myjemy dodajemy sok z wyciśnięty z jednej cytryny gotujemy wywar na wolnym ogniu 15 minut,po czym garnek zamykamy pokrywką i odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce.
Po tym czasie wywar przecedzamy przez sito a następnie wyciskamy mocno przez gazę kwiatki wyrzucamy ,wsypujemy cukier,wyciskamy jeszcze sok z jednej cytryny i gotujemy na wolniutkim ogniu 2 godziny od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Rozlewamy do małych wyparzonych słoiczków okręcamy w gruby koc i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kleistość miodu zależy od czasu gotowania jeśli chcemy mieć bardziej gęsty gotujemy go dłużej.Ale po dwóch godzinach jest wystarczająco kleisty.
Rozlewamy do małych wyparzonych słoiczków okręcamy w gruby koc i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego!