Karnawałowy bufet

Przyjęcie bufetowe jest praktycznym rozwiązaniem, jeżeli zapraszamy więcej gości. Wtedy wszystko stawiamy na stole, a goście obsługują się sami. Stół powinien być dostępny z każdej strony.
Gdy nie mamy dużego stołu jedzenie stawiamy na kilku mniejszych (na jednym zakąski zimne na drugim dania gorące). Na stole nakrytym w miarę długim obrusem ustawiamy w kolejności: talerze, sztućce, serwetki, chleb, zimne zakąski np. ryby,wędliny sałatki.
Dania gorące np strogonow,bigos stawiamy jednocześnie z zimnymi zakąskami albo serwujemy później. Potrawy przygotowujemy tak, aby można było je jeść na stojąco,lub na siedząco z talerzykiem na kolanach.do każdej dodajemy sztućce do nakładania. Po daniu gorącym sprzątamy stół i ustawiamy na nim słodkości.
Na końcu kawa i herbata. alkohole ,soki,wodę stawiamy na stole osobno,w takim miejscu aby każdy mógł obsłużyć się sam.