Mięta i jej zastosowanie w kuchni

Opublikowano: 11.05.2014
Autor: 2milutka
Mięta i jej zastosowanie w kuchni
Kiedy zbierać, jak uprawiać i stosować w kuchni miętę.Oraz kilka sprawdzonych przepisów z mięty.

Uprawa:

Mięta jest zielem dosyć ekspansywnym,jeśli posadzimy ją luzem w ogrodzie,szybko będziemy mieć pole miętowe.

Dlatego najlepiej posadzić miętę w jednym miejscu,gdzie będzie mogła się rozrastać,lub zakopać ją do ziemi w dużej doniczce.Dobrze rośnie również na balkonie,jeżeli tylko zapewnimy jej kilka godzin słońca.

Zbiór: Świeże młode listki najlepiej jest zbierać do czasu kwitnienia wtedy są najbardziej aromatyczne. Ponieważ suszona mięta nadaje się tylko na herbatkę najlepiej ją świeżą zamrozić, gdy mamy zamiar stosować ją jako przyprawę. 

 

Zastosowanie w kuchni: Doskonale wiemy że nic tak nie orzeźwia jak mięta,sprawdza się w letnich sałatkach przede wszystkim z jogurtowym dressingiem.Znakomita w koktajlach i letnich lemoniadach .Do dań z twarożku sprawia że nabierają one świeżego smaku i pełnego aromatu.

Polecam na letnie dni do mięs mało znany Angielski sos miętowy:

  • 100 g brązowego cukru trzcinowego
  • 100 g świeżej mięty
  • 3 łyżki winnego octu
  • 3 łyżki wody
  • szczypta soli morskiej do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

Mietę myjemy osuszamy na ręczniku papierowym, listki obrywamy z głównych łodyżek i drobniutko siekamy nożem. Do małego rondelka wsypujemy brązowy cukier ,wlewamy ocet i wodę i gotujemy na wolnym ogniu aż zrobi nam się syrop, wtedy wrzucamy pokrojoną miętę i jeszcze raz doprowadzić do wrzenia.nastepnie zdejmujemy z ognia i gotowy sos przestudzamy. Jeżeli listki mięty sa zbyt za grube , sos mozna zmiksować blenderem ,wtedy jednak zrobi się dość płynny. Tak przygotowany sos miętowy jest idealnym dodatkiem do dań z tłustych mięs .Dobrze sprawdzi się również jako dip do pikantnych przystawek.

Mięta i jej zastosowanie w kuchni

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Coś na słodko a jednocześnie orzeźwiająco:

Miętowy sernik-powiew lata:

SKŁADNIKI:

  • Na okrągłą tortownicę o śr 26 cm:
  • 150 g okrągłych biszkoptów
  • Masa miętowo-czekoladowa:
  • 50 dag sera mascarpone
  • 500 g śmietany kremówki 36%
  • 4 żółtka
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 100 g cukru pudru
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady o 70% zawartości kakao
  • 2 pęczki świeżej mięty
  • 50 ml likieru miętowego+ 100 ml do nasączenia biszkoptów
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 2 galaretki zielone
  • Dekoracja:
  • listki mięty
  • bita śmietana
  • wiórki czekoladowe

 

 

Miętowy sernik-powiew lata - PRZYGOTOWANIE:

Biszkopty nasączamy w likierze miętowym do połowy układamy ściśle obok siebie w okrągłej tortownicy.

 

Przygotowujemy masę: Żółtka jaj wbijamy do miski wsypujemy puder i w gorącej kąpieli wodnej ubijamy na puszystą prawie białą pianę,łączymy z serkiem mascarpone miksujemy,wsypujemy startą na tarce czekoladę i dodajemy posiekane drobniutko umyte i osuszone wcześniej listki mięty-łodyżki zostawiamy nie wyrzucamy,mieszamy delikatnie wszytko razem.

 

Sok jabłkowy zagotowujemy z pozostawionymi łodyżkami mięty,zostawiamy na 10 minut do ostygnięcia odcedzamy lub przeciskamy przez gazę wywar. Żelatynę rozpuszczamy w 3-4 łyżkach gorącej wody łączymy z likierem i sokiem jabłkowym. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno,dodajemy masę miętowo czekoladową i ubijając cały czas wlewamy cienkim strumieniem żelatynę z sokiem i likierem miętowym.

 

Całość delikatnie mieszamy wylewamy na nasączone biszkopty. Masę wygładzamy układamy na serniku listki świeżej mięty. Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody gdy zaczną lekko tężeć wylewamy na sernik wstawiamy do lodówki na całą noc do całkowitego stężenia. Smacznego!

 

Rada: Gdy nie mamy likieru miętowego możemy go zrobić domowym sposobem: Garść świeżych liści mięty macerujemy zasypujemy 2 łyżkami cukru i zalewamy wódką,zostawiamy na 24 godziny,po czym przeciskamy przez gazę .I dodajemy do ciasta.

Mięta i jej zastosowanie w kuchni                                                                                                                                                                                                                                                                                           Smacznego!

prymat