Przed pierwszym użyciem grilla trzeba dokładnie wyczyścić ruszt.
Do grillowania wybieramy zawsze węgla drzewnego lub drewna z drzew liściastych.
Potrawy na ruszt kładziemy dopiero wtedy gdy węgiel pokryje się delikatnym popiołem.Bezpośrednio na ruszt kładziemy warzywa,mięso czy kiełbaskę na specjalne tacki,ponieważ wytapiający się z mięsa tłuszcz, kapiąc na rozżarzone węgle, wydziela szkodliwe substancje.
Biała kiełbasa w musztardowej glazurze:
Składniki
* 5 białych parzonych kiełbasek
* 1.5 łyżki musztardy sarepskiej
* 1 łyżka miodu prawdziwego
* 4 gałązki świeżego rozmarynu
* szczypta pieprzu czarnego z młynka
* 1 szklanka jasnego piwa
Sposób przygotowania
- 1.
-
Musztardę przekładamy do małej miseczki,dodajemy miód oraz szczyptę pieprzu czarnego i ucieramy dokładnie łyżką aby składniki się połączyły.Tak przygotowaną glazurą smarujemy białe kiełbaski z każdej strony i układamy w naczyniu,obkładamy świeżymi gałązkami rozmarynu i zostawiamy w lodówce na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie układamy kiełbaski na aluminiowej tacce i grillujemy tak aby ładnie przyrumieniły się z każdej strony .W czasie pieczenia polewać je piwem a rozmaryn z marynaty wrzucić na żar dzięki temu kiełbaski będą miały wspaniały aromat.
Karkówka z grilla:
Składniki
6 plastrów karkówki wieprzowej
Marynata:
1,5 łyżeczki zmielonego białego pieprzu
1 łyżeczka czarnego pieprzu
2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki czosnku sproszkowanego
4 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
5 dag masła
2 łyżki musztardySposób przygotowania
Mięso opłukać natrzeć papryką ,i czosnkiem granulowanym. Masło rozpuścić połączyć z pozostałymi składnikami marynaty i olejem wymieszać wszystko razem ,posmarować kotlety z obu stron ,następnie włożyć na 3 godziny do lodówki ,potem wyjąć i ułożyć na aluminiowej tacce i piec na bardzo mocno rozgrzanym ruszcie od czasu do czasu odwracając na drugą stroną aż mięso będzie miękkie.Podawać z dowolnym dipem np czosnkowym.