Składniki :
100 g margaryny
4 0 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 szklanka mleka
100 g mąki pszennej na rozczyn
1/2 szklanki cukru
1 żółtko
1 jajko
400 g mąki
cukier puder do posypania
gotowa masa makowa - 900 g
margaryna i bułka tarta Prymat do formy
Drożdże rozmącamy w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru i 10 dag mąki. Dokładnie roztrzepujemy widelcem.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na około 10 - 15 minut w ciepłe miejsce.
Następnie do miski wsypujemy 40 dag mąki. Margarynę roztapiamy. Do mąki dodajemy rozczyn z drożdży.
Jajko i żółtko wcześniej zmiksowane z cukrem także dodajemy do mąki. Mieszamy energicznie.
Na koniec dodajemy przestudzoną margarynę .
Wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie swobodnie odchodzić od ręki i miski. Odstawiamy przykryte ściereczką na 1 godzinę by trochę urosło.
Między czasie szykujemy formę z kominkiem. Smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą Prymat.
Gdy ciasto urośnie wykładamy na stolnice i wałkujemy na długi prostokąt.
Gotową masę makową wykładamy na ciasto, równo ją rozkładając na całej powierzchni. Zwijamy całość w rulon.
Przekładamy do formy. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i pieczemy 40 minut.
Po lekkim przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.