Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec świąteczny

Drożdżowy makowiec ulubiony mój oczywiście. Zróbcie a go polubicie. Nie jest tak trudny do wykonania jak by to się zdawało.

     Makowiec świąteczny


Składniki  :

100 g margaryny
4 0 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 szklanka mleka
100 g  mąki pszennej na rozczyn
1/2 szklanki cukru
1 żółtko
1 jajko
400 g  mąki
cukier puder do posypania
gotowa masa makowa - 900 g
margaryna i bułka tarta  Prymat do formy

 


              Makowiec świąteczny


Drożdże rozmącamy w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru i 10 dag mąki. Dokładnie roztrzepujemy widelcem.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na około 10 - 15 minut w ciepłe miejsce.

Następnie do miski wsypujemy 40 dag mąki. Margarynę roztapiamy. Do mąki dodajemy rozczyn z drożdży.

Jajko i żółtko wcześniej zmiksowane z cukrem także dodajemy do mąki. Mieszamy energicznie.

Na koniec dodajemy przestudzoną margarynę .

Wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie swobodnie odchodzić od ręki i miski. Odstawiamy przykryte ściereczką na 1 godzinę by trochę urosło.

Między czasie szykujemy formę z kominkiem. Smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą Prymat.

Gdy ciasto urośnie wykładamy na stolnice i wałkujemy na długi prostokąt.

Gotową masę makową wykładamy na ciasto, równo ją rozkładając na całej powierzchni. Zwijamy całość w rulon.

Przekładamy do formy. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i pieczemy 40 minut.

Po lekkim przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

Makowiec świąteczny

 

                                              Makowiec świąteczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak