Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowe wiatraczki

Co to jest ? To taka moja wersja małych pierożków nadzianych masa makową kupna lub robiona samemu w domu . Oblane masełkiem posypane cukrem. Takie coś na jeden kęs dla dzieciaczków.

Makowe wiatraczki


Składniki na 10 sztuk:

50 g mąki pszennej
2 łyżki oleju
szczypta soli
około 6 łyżek zimnej wody

masa makowa około 100 g
masło roztopione do polania
cukier do posypania


Z mąki ,oleju ,szczypty soli i wody zagniatamy elastyczne ciasto. Wałkujemy na stolnicy na cienki placek.Szklanką wykrawamy kółka.


Makowe wiatraczki


Na każde takie kółko nakładamy po płaskiej łyżeczce masy makowej.



Makowe wiatraczki

Sklejamy tworząc ze sklejenia  kształt wiatraczka.

Makowe wiatraczki


Nalewamy do garnka wody.
Cienką bawełniana ścierkę lub poprostu pieluche tetrową obwiązujemy lub mocujemy gumką .
Układamy na niej nasze wiatraczki.

 Przykrywamy talerzem i gotujemy na parze około 7 minut od zagotowania się wody.



Makowe wiatraczki


Po tym czasie wykładamy na talerz polewamy masłem i posypujemy cukrem.


Makowe wiatraczki

Smacznego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak