Makowe wiatraczki
Składniki na 10 sztuk:
50 g mąki pszennej
2 łyżki oleju
szczypta soli
około 6 łyżek zimnej wody
masa makowa około 100 g
masło roztopione do polania
cukier do posypania
Z mąki ,oleju ,szczypty soli i wody zagniatamy elastyczne ciasto. Wałkujemy na stolnicy na cienki placek.Szklanką wykrawamy kółka.
Na każde takie kółko nakładamy po płaskiej łyżeczce masy makowej.
Sklejamy tworząc ze sklejenia kształt wiatraczka.
Nalewamy do garnka wody.
Cienką bawełniana ścierkę lub poprostu pieluche tetrową obwiązujemy lub mocujemy gumką .
Układamy na niej nasze wiatraczki.
Przykrywamy talerzem i gotujemy na parze około 7 minut od zagotowania się wody.
Po tym czasie wykładamy na talerz polewamy masłem i posypujemy cukrem.
Smacznego