Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowa rolada .

Rolada z masą makową .Delikatny biszkopt i drobniutki mak z bakaliami. Spróbuj bo warto.

          Makowa rolada .

 

Składniki na biszkopt :

                                                         8 jajek

                                              1 szklanka mąki pszennej

                                                 1 szklanka cukru pudru

 

                                                                      Masa makowa:

                                             250 g masy makowej

                                                     2 żółtka

                                                  120 g cukru pudru

 

 

 

Biszkopt:

Białka odzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę .

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem.

Dosypujemy mąkę i dokładnie miksujemy.

Do masy jajecznego dodajemy ubite białka.

Makowa rolada .

 

Delikatnie mieszamy. Wykładamy na średniej wielkości blaszkę .

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy 30 minut.

Po lekkim przestudzeniu biszkoptu, po upieczeniu przekładamy na ścierkę obsypaną cukrem kryształem i zwijamy dłuższym bokiem  w rolade.

Odstawiamy do całkowitego wystudzenie.

Rozwijamy.

 

 

MASA MAKOWA:

Masę makową ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami.

Smarujemy po całej powierzchni biszkopta. Zwijamy w rolade.

Odkładamy do zastygnięcia.

 

         Makowa rolada .

         Makowa rolada .

 

         Makowa rolada .

 

Smacznego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak