Makowa rolada .
Składniki na biszkopt :
8 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
Masa makowa:
250 g masy makowej
2 żółtka
120 g cukru pudru
Biszkopt:
Białka odzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę .
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem.
Dosypujemy mąkę i dokładnie miksujemy.
Do masy jajecznego dodajemy ubite białka.
Delikatnie mieszamy. Wykładamy na średniej wielkości blaszkę .
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy 30 minut.
Po lekkim przestudzeniu biszkoptu, po upieczeniu przekładamy na ścierkę obsypaną cukrem kryształem i zwijamy dłuższym bokiem w rolade.
Odstawiamy do całkowitego wystudzenie.
Rozwijamy.
MASA MAKOWA:
Masę makową ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami.
Smarujemy po całej powierzchni biszkopta. Zwijamy w rolade.
Odkładamy do zastygnięcia.