Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mahonia ,to nie tylko piękno, ale i pożytek.

Rośliny żywią,leczą ,radują i dostarczają nam życiodajnego tlenu.


Sporo z nas ma ogrody, działki gdzie spełnia się fizycznie oraz relaksuje.

Ogród to nie tylko samo piękno ,ale i pożytek, którego nie zawsze jesteśmy świadomi.

Moja żona posadziła krzew mahonii  ze względu na to, że wiosną stroi się na żółto, latem ma piękne granatowe grona, a potem przebarwia się na czerwono. Mnie zainteresowała strona kulinarna. Takie piękne owoce ,ptaki je jedzą, to może ludzie też mogą. Trochę poszperałem , poczytałem i okazało się, że mahonia  to skarb nie tylko dla ptaków ,ale i dla nas. Pochodzi z Ameryki Północnej ,gdzie zwą ją  Oregon grape, jest symbolem stanu Oregon.

Mahonia ,to nie tylko piękno, ale i pożytek. 

 

Mahonia ma sporo właściwości leczniczych. Już Indianie zauważyli, że korzeń mahonii przyspiesza gojenie ran, chorób skórnych, a napar leczy infekcje. Oczywiście korzenia nie będziemy wykorzystywać, bo zniszczymy roślinę, ale alkaloidy zawarte w korzeniach są również w pędach, liściach i korze. Później dowiedziono, że zawiera naturalny antybiotyk –berberynę. Działa przeciwzapalnie, wchodzi w skład wielu leków.

Surowe owoce są dosyć kwaśne i cierpkie, ale doskonale nadają się do przetworów. Zawierają przyswajalne witaminy, sporo witaminy C. Przetwory  doskonale regulują przemianę materii.

Indianie ucierali owoce z cukrem i mlekiem. Spróbowałem i ja. Napój  jest smaczny i orzeźwiający.

Mahonia ,to nie tylko piękno, ale i pożytek. 

 

Proporcje ilości owoców ,cukru i mleka to sprawa indywidualna, bo kontaktu z Indianami niestety do tej pory nie miałem.

Owoce utarłem z cukrem ,zalałem przegotowanym ,u mnie zimnym mlekiem  i przecedziłem.

 Ze świeżych owoców  zrobiłem dżemik i nalewkę, a suszone zalewałem  na herbatkę.

Miąższ dojrzałych owoców jest jadalny, ale nasiona nie ! Pierwszy etap  w procesie robienia  dżemów, galaretek ,soków  to pozbycie się nasionek. Owoce przecieramy przez sito. Najlepsze są owoce przemarznięte, wtedy  ilość witaminy  C wzrasta o 50%. Ja zbierałem na przełomie września i października.

Dżem z owoców mahonii.

Mahonia ,to nie tylko piękno, ale i pożytek.

2 szklanki jagód

2 szklanki cukru

1 szklanka wody

Owoce gotować 15 minut ,ostudzić i przetrzeć przez sito. Przełożyć do słoiczków i pasteryzować.

Dżem jest doskonałym dodatkiem do ciast, naleśników, a my jedliśmy na szybko z biszkopcikami. Dżem wykorzystałem  do przygotowania sosu . Pomyślałem ,że jak można  np .dżem porzeczkowy, to mahoniowy też.

 Sos z mahonią jest  doskonały do mięs  i wędlin. Podałem do panierowanych warzyw i  pasował doskonale.

Mahonia ,to nie tylko piękno, ale i pożytek.

2 łyżki przecieru z owoców mahonii

2 łyżki majonezu

3 łyżki jogurtu

¼ łyżeczki pieprzu

Powyższe składniki po prostu wymieszać i już.

 

Nalewka wzmacniająca, przeciw alergii i chorobom układu pokarmowego.

Do litrowego słoja wsypać lekko pogniecione owoce do  ¾  jego wysokości.

Zalać 40% wódką. Dodać 100g cukru trzcinowego lub karmelu. Odstawić na  5 dni.

Dodać 100g miodu i odstawić  na 1 miesiąc. Przefiltrować  i niech dojrzewa. Im starsza tym lepsza smakowo.

 Spożywać  3x dziennie po 1 łyżeczce.

Mahonia ,to nie tylko piękno, ale i pożytek.

 

Herbatka z suszonych owoców mahonii.

Owoce suszymy w piekarniku w temperaturze 60 stopni z  termo obiegiem.  Najlepsze są te przemarznięte.

Mahonia ,to nie tylko piękno, ale i pożytek.

1 łyżkę wysuszonych i rozdrobnionych owoców zalać 1 szklanka wrzącej wody ,odstawić na 45 minut, przecedzić ,osłodzić miodem i wolno popijać na zdrowie.

Mahonia ,to nie tylko piękno, ale i pożytek.

Herbatka  ma smak lekko kwaśny, orzeźwiający. Ja nie dosładzam. Doskonale zastępuje cytrynę, bo przecież  mahonia zawiera sporo kwasu askorbinowego.

I pomyśleć ,ile zdrowia i radości można zyskać  dzięki  takim pięknym roślinom  zawierającym witaminy ,mikro elementy ,antybiotyki i inne cenne dla zdrowia składniki. A medycyna ludowa, do której coraz częściej powracamy  opiera się na naturalnych ,ziołowych ,owocowych przetworach, naparach i nalewkach .

W naszym otoczeniu ,ogrodach, lasach, łąkach rośnie bardzo dużo roślin dla nas przyjaznych, pożytecznych  i przydatnych . Warto z tego korzystać.

Christopher 27.07.2014

 

 

mysza75 30.07.2014 15:11
Gratulacje i bardzo ciekawy wpis i dla mnie odkrywczy :-) pozdrawiam
norweska20 28.07.2014 22:38
ciekawe informacje :)
Christopher 28.07.2014 22:33
Cieszą się,że mój wpis okazał się przydatny. Przypominam,że pestek nie zjadamy,bo są szkodliwe i może stąd opinia o trujących właściwościach mahonii.
ben-ka 28.07.2014 16:20
Ja ją mam na działce tylko dlaczego przez tak długi czas żyłam w przekonaniu,że mahonia jest trująca? tego nie wiem........
Renata9 28.07.2014 15:19
@Christopher, bardzo dziękuję za ten Wpis i jeszcze raz gratuluję. Do tej pory myślałam, że to trująca roślina, a dzięki Tobie dowiedziałam się jak cenne i zdrowe składniki zawiera w sobie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak