Łosoś król mórz

Opublikowano: 23.02.2015
Autor: mysza75
Łosoś król mórz
Wśród różnych gatunków na kuli na ziemskiej znajdziemy łososie atlantyckie i pacyficzne, jeziorne oraz hodowlane. Śmiało można powiedzieć że łosoś to król mórz. Łosoś zawiera bardzo dużo kwasów omega 3, które chronią nasze serce, i układ krążenia, działają przeciwzapalnie. Spożywanie ryb oleistych jest korzystne dla kobiet, bo łagodzi bóle menstruacyjne. Łosoś to bogactwo witamin D, B12 i B6, a także selenu, fosforu i magnezu. Zawiera dużo cennego białka, kt

Wśród różnych gatunków na kuli na ziemskiej znajdziemy łososie atlantyckie i pacyficzne, jeziorne oraz hodowlane.

Śmiało można powiedzieć że łosoś to król mórz.

Łosoś zawiera bardzo dużo kwasów omega 3, które chronią nasze serce, i układ krążenia, działają przeciwzapalnie. Spożywanie ryb oleistych jest korzystne dla kobiet, bo łagodzi bóle menstruacyjne. Łosoś to bogactwo witamin D, B12 i B6, a także selenu, fosforu i magnezu. Zawiera dużo cennego białka, którym można zastąpić mięso.

Łosoś jest rybą niskokaloryczną, zaliczaną do najzdrowszych gatunków ryb. 

Łosoś posiada również niski indeks glikemiczny przez co nadaje się dla osób cierpiących na cukrzycę, a dzięki wysokiej zawartości białka i tłuszczu zapewnia uczucie sytości na długi czas. Jest on tłustą ryba ale jest to tłuszcz dla nas zdrowy i dobry.

Mięso łososia na pewno powinno znaleźć się w jadłospisie osób z chorobami układu krążenia, cukrzycą, łuszczycą, jaskrą, zagrożonych rozwojem nowotworu, chorobami tarczycy czy cierpiących na depresję.

Powinny go jadać kobiety w ciąży i dzieci, oraz osoby starsze, ale nie łososie hodowlane. Te powinny być unikane przez te osoby. Najzdrowszy jest łosoś gotowany na parze, pieczony w folii i na grillu.

Najzdrowsze łososie są z morza zawierają najwięcej kwasów omega 3, te hodowlane niestety dużo już tracą na swojej wartości.


Najzdrowszą rybą z rodziny łososiowatych jest dziki łosoś z Alaski, łowiony w wodach Pacyfiku oraz  łosoś bałtycki, którego mięso ma kolor żółty, jednak w jedzeniu go należy zachować umiar ze względu na zawartość rtęci.

Najzdrowszy jest łosoś w filetach, ponieważ zawiera najmniej tłuszczu. Z kolei niebezpieczny dla zdrowia może być spożywany w dużych ilościach łosoś wędzony, ze względu na zawartość rakotwórczej nitrozoaminy, wytrącającej się w mięsie podczas obróbki. Należy unikać także produktów wytwarzanych na bazie łososia, np. past łososiowych, ponieważ zwykle zawierają one niewiele mięsa.


- Kupując łososia zwracajmy uwagę czy jest świeży.
- Mniejsze ryby są mniej zanieczyszczone i delikatniejsze mają mięso
- Mięso powinno uginać się pod naciskiem
- Skrzela powinny być czerwone
- Skora powinna być twarda, bez plam i przebarwień, matowa

Ma on wyrazisty smak, którego nie mają inne ryby, oraz soczyste mięso. Można go jeść na surowo w postaci tatara, dodawać do sushi, robić gravlax, czyli marynowany płat. Oczywiście pieczemy go, dusimy, smażymy, oraz wędzimy.

Łososia przed obróbką warto zamarynować, w cebuli, soku z cytryny, dodać rozmaryn. Odstawiamy no noc do lodówki nabiera fajnego smaku. Można go potem zapiekać, grillować. Do łososia pasuje sos cytrynowy, musztardowy, bazyliowy, kaparowy. Idealnie łączy się ze szpinakiem w zapiekankach, tartach. Wędzony albo gravlax można dodać do sałatek, spożywać, jako przekąskę, starter, podawać na grzanki. Na szybkie śniadanie polecam omlet z łososiem, który jest pyszny.

Łososia można panierować w orzechach, migdałach, jest to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych panierek.

Szaszłyki z łososia z ajwarem

 

 

Łosoś król mórz

30 dkg łososia
1 cebula
1 łyżeczka majeranku
1 ząbek czosnku
4gałazki koperku
sól
1/2 cytryny
przyprawa do ryby
10 pomidorków koktajlowych
1 bakłażan
kilka liści sałaty
3 łyżki pasty ajwar

 Cebule kroję w kostkę, dodaję posiekany czosnek, łososia pokrojonego w kostkę, sól, przyprawę do ryb, majeranek,  sok z cytryny pokrojony koperek i odstawiam na noc do lodówki w marynacie. Na patyczki do szaszłyków nabijam kawałki łososia i po dwa pomidorki koktajlowe. Bakłażana kroję w plastry obficie solę, i odstawiam na 30 minut.Zmywam sól, osuszam i smaruję obficie oliwą z dwóch stron. Układam razem z szaszłykami na grillu elektrycznym. Szaszłyki podaję z bakłażanem, sałata i pastą ajwar.

 

Łosoś zapiekany z pesto pomidorowym

 

 

Łosoś król mórz


2 kawałki łososia bez skóry
1 mały słoiczek pesto pomidorowego
1 por biała część
1/2 łyżeczki majeranku
1 szczypta pieprzu w ziarnach
1/2 łyżeczki rozmarynu
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 cebula
1 łyżka jogurtu greckiego
1/2 soku z cytryny
sól
masło klarowane

Kawałki łososia marynuję, dodaję sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, sok z cytryny, pokrojoną cebulkę, czosnek granulowany. Mieszam dokładnie i odstawiam do lodówki na noc. Por biała cześć kroję w cienkie krążki i duszę na maśle klarowanym na patelni . Do naczynia żaroodpornego przekładam por, dodaję kawałki łososia. Pesto pomidorowe mieszam z jogurtem i układam na łososiu. Wkładam do piekarnika na 20 minut temp 200 stopni. Przed podaniem dekoruję krążkami uduszonego pora.

 

Orzechowa tarta z łososiem

 

 

Łosoś król mórz

 

ciasto kruche
220 g mąki pszennej
30 g orzechów włoskich mielonych
2 żółtka
1 łyżka zimnej wody
125 g masła
sól szczypta

nadzienie

30 g łososia filet
1 cebula
1 łyżeczka majeranku
przyprawa do ryb szczypta
250 g szpinaku baby
1 ząbek czosnku
10 pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych
3 jaja
200 ml jogurtu greckiego
150 g sera feta
100 g tofu
sól, pieprz
olej

Make przesiewam do miski, dodaję orzechy, sól, żółtka, wodę zimne masło i szybko zarabiam ciasto. Wkładam do lodówki na godzinę.Schłodzone ciasto wałkuje na papierze do pieczenia. Łatwiej jest później przenieść do formy.
Formę smaruję, wykładam ciastem, które dociskam do brzegów, i nakłuwam widelcem. Piekę w temp 190 stopni 20 minut.

Łososia kroję w kostkę, dodaję sól, pieprz, przyprawę do ryb, majeranek i cebulkę pokrojoną. Odstawiam na dwie godziny do lodówki. Na wypieczony spód tarty wykładam kawałki łososia bez cebulki. Dodaję przesmażony na patelni szpinak do którego dodaję sprasowany czosnek i doprawiam. Dodaję pomidorki koktajlowe. Jajka wbijam do miski, dodaje jogurt, fetę pokruszoną i całość mieszam. Wylewam na tartę, dodaję pokrojone tofu. Wstawiam na 30 minut minut do piekarnika temp 190 stopni.

 

Omlet z warzywami i łososiem wędzonym

 

 

Łosoś król mórz

 

3 jajka

1 łyżka wody

½ łyżki mąki

Pieprz

1 papryka chili

5 pomidorków koktajlowych

1 kawałek ogórka zielonego

80 gram cukinii

80 gram łososia wędzonego

2 łyżki masła

2 gałązki koperku


Jajka roztrzepuję widelcem, ja to zrobiłam mikserem. Dodałam mąkę, wodę, startą na tarce oczka średnie cukinię. Na patelni rozpuściłam masło, wylałam masę jajeczną i na małym ogniu omlet ścinał się. Od czasu do czasu łopatką od spodu podnosiłam omlet żeby ciasto ze środka miało dostęp powietrza. Pod koniec dodałam łososia kawałki, pomidorki koktajlowe, papryczkę pokrojoną oraz koperek świeży. Omlet ma się ściąć w całości. Podaję go z plastrami ogórka zielonego.

 

Łosoś pod pierzynką z pora z pesto i warzywami

 

 

Łosoś król mórz

  1 kawałki filetu z łososia

4 łyżeczki pesto z rukoli

1 por biała część

3 pomidory czerwone an gałązkę

Kilka pomidorów żółtych koktajlowych

1 ząbek czosnku

1 papryczka chilli

Koper świeży Sól

1 cebula biała

1 łyżeczka majeranku

1 łyżka masła

½ cytryny


Filety z łososia marynuję, dodaję sól, sok z cytryny, majeranek, pokrojoną cebulę, 1 ząbek czosnku sprasowany, koperek pokrojony. Odstawiam na noc. Por myję, kroję na talarki, przesmażam na maśle. Do naczynia żaroodpornego wkładam por, dodaję kawałki łososia który smaruję pesto. Układam pomidory czerwone i żółte, papryczkę chili, ząbki czosnku w skorupkach. Wstawiam do piekarnik na 30 minut. Temperatura 200 stopni. Dekoruję koperkiem. 

Łosoś w papilotach z kurkami

 

 

Łosoś król mórz


3 kawałki łososia ze skórą
10 dkg kurek mrożonych
1 cytryna
1 por biała część
olej rzepakowy
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
1 cebula
natka pietruszki

Kawałki łososia marynuje przez noc. Przekładam do miski,dodaję sól, pieprz, majeranek, cebulkę pokrojoną, skrapiam sokiem z 1/2 cytryny. Na drugi dzień układam po jednym kawałku na foli aluminiowej wysmarowanej oliwą. Por kroję w krążki i przesmażam na oleju chwilę. Nie ma zbrązowieć. Na każdym kawałku łososia układam por, kurki i zawijam w folię. Wstawiam do piekarnika na blaszce temp 200 stopni 20 minut. Podaję z pietruszką i plastrami cytryny.

 

prymat