Lody śmietankowo-mleczne
Opublikowano: 27.01.2013
Jak dla mnie jedne z lepszych jakie robiłam. Niestety, nie posiadam maszynki do lodów, więc mogę je robić tylko w zamrażarce. Z tego powodu nie wszystkie są tak gładkie i aksamitne. Z tymi lodami nie miałam takiego problemu. Wyszły super! I nie były twarde jak kamień po wyjęciu z zamrażarki :) Smak także w pełni mnie usatysfakcjonował, ponieważ mleko w proszku bardzo lubię ;) przepis znalazłam na cincin.
Składniki:
- 400ml śmietanki 30 lub 36 % (u mnie Piątnica)
- szklanka mleka
- szklanka mleka w proszku
- cukier do smaku (kilka łyżek)
W zimnym mleku wymieszałam mleko w proszku, wlałam kremówkę, dosłodziłam i dokładnie wymieszałam. Masę przelałam do plastikowych kubeczków i wstawiłam do zamrażarki. Gdy lody robią się coraz bardziej zamarznięte, wtykamy patyczki i znów zostawiamy na kilka godzin. I gotowe :)