Lody cytrynowe z rukolą i likierem

Opublikowano: 12.01.2013
Autor: Russkaya
Lody cytrynowe z rukolą i likierem
Niecodzienne połączenie, prawda? :D Lody na kefirze, sok cytrynowy, rukola, likier malibu... macie wątpliwości czy to zjadliwe? To pragnę Was uspokoić, iż jest to zjadliwe. Ba, mało tego- jest pyszne!



Składniki:

  • mały kubeczek kefiru
  • mała śmietana 36%
  • 1/2 szklanki mleka
  • garść rukoli
  • duża cytryna
  • 6-8 łyżek cukru
  • 1/4 szklanki likieru malibu lub innego kokosowego

 

Z cytryny wyciskamy sok.

Do pojemnika wlewamy śmietankę, kefir, mleko, likier i 6 łyżek cukru.

W blenderze rozdrabniamy rukolę razem z sokiem z cytryny.

Dodajemy do pojemnika z kefirem i resztą składników i miksujemy chwilkę, aż dokładnie się połączą. W razie konieczności dosładzamy.

Wstawiamy do zamrażarki i co godzinę wyjmujemy, by zmiksować masę. Wtedy unikniemy grudek w lodach.

Smacznego :)

 

P.S. Polecam polać je likierem przed samym podaniem- pycha!

prymat