Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Letnie motyle

Ciasto drożdżowe to moje ulubione, bo piekła mi je moja babcia w dzieciństwie. Później ja go piekłam dla swojej mamy , która nie miała czasu na jego pieczenie, a teraz piekę je dla swoich dzieci.

                     Drożdżowe motyle

 

 

   Letnie motyle

 

Do zrobienia 12 motyli potrzebujemy:

 

3 szklanki mąki pszennej

1 szklankę mleka

1/2 szklanki cukru kryształu

2 jajka

50 g świeżych drożdży

70 g roztopionej margaryny

miękką marmoladę

orzechy ziemne krojone

wiórka kokosowe

 

 

1.
Z drożdży ,połowy mleka i 1 łyżki cukru robimy zaczyn.Odstawiamy by drożdże zaczęły pracować.  Następnie łączymy go z mąką ,resztą mleka, cukrem, jajkami i margaryną. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy by podwoiło swą objętość na 60 minut.
Potem dzielimy je na 12 części z których kształtujemy kulki.

     Letnie motyle

 

 

2. Kulki wałkujemy na prostokąty.

 

     Letnie motyle

 

 

 

3. Na każdym smarujemy marmoladę i posypujemy wiórkami kokosowymi.

    Letnie motyle

 

 

 

4. Zwijamy każdy jak naleśnik.

    Letnie motyle

 

 

 

5. Końce zawijamy pod spód.

    Letnie motyle

 

 

6. Następnie ostrym nożem nacinamy je na końcach.

     Letnie motyle

 

 

 

7.Wywijamy je kształtując motyla.

      Letnie motyle

 

 

8. Smarujemy rozmaconym jajem. Posypujemy każdego orzechami ziemnymi krojonymi.

 

      Letnie motyle

 

Pieczemy w temp 200 stopni C przez 20 minut.

 

       Letnie motyle

 

Smacznego.

 

 

caralajna 13.07.2012 16:48
bardzo pomysłowe :)
ewaa 12.07.2012 13:04
super!
ben-ka 10.07.2012 23:42
Jakie to smaczne!
Agiatis 10.07.2012 23:38
Świetnie pokazane krok po kroku;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak