Letnie motyle

Opublikowano: 10.07.2012
Autor: IZABELA29
Letnie motyle
Ciasto drożdżowe to moje ulubione, bo piekła mi je moja babcia w dzieciństwie. Później ja go piekłam dla swojej mamy , która nie miała czasu na jego pieczenie, a teraz piekę je dla swoich dzieci.

                     Drożdżowe motyle

 

 

  

 

Do zrobienia 12 motyli potrzebujemy:

 

3 szklanki mąki pszennej

1 szklankę mleka

1/2 szklanki cukru kryształu

2 jajka

50 g świeżych drożdży

70 g roztopionej margaryny

miękką marmoladę

orzechy ziemne krojone

wiórka kokosowe

 

 

1.
Z drożdży ,połowy mleka i 1 łyżki cukru robimy zaczyn.Odstawiamy by drożdże zaczęły pracować.  Następnie łączymy go z mąką ,resztą mleka, cukrem, jajkami i margaryną. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy by podwoiło swą objętość na 60 minut.
Potem dzielimy je na 12 części z których kształtujemy kulki.

    

 

 

2. Kulki wałkujemy na prostokąty.

 

    

 

 

 

3. Na każdym smarujemy marmoladę i posypujemy wiórkami kokosowymi.

   

 

 

 

4. Zwijamy każdy jak naleśnik.

   

 

 

 

5. Końce zawijamy pod spód.

   

 

 

6. Następnie ostrym nożem nacinamy je na końcach.

    

 

 

 

7.Wywijamy je kształtując motyla.

     

 

 

8. Smarujemy rozmaconym jajem. Posypujemy każdego orzechami ziemnymi krojonymi.

 

     

 

Pieczemy w temp 200 stopni C przez 20 minut.

 

      

 

Smacznego.

 

 

prymat