Drożdżowe motyle
Do zrobienia 12 motyli potrzebujemy:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklankę mleka
1/2 szklanki cukru kryształu
2 jajka
50 g świeżych drożdży
70 g roztopionej margaryny
miękką marmoladę
orzechy ziemne krojone
wiórka kokosowe
1.
Z drożdży ,połowy mleka i 1 łyżki cukru robimy zaczyn.Odstawiamy by drożdże zaczęły pracować. Następnie łączymy go z mąką ,resztą mleka, cukrem, jajkami i margaryną. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy by podwoiło swą objętość na 60 minut. Potem dzielimy je na 12 części z których kształtujemy kulki.
2. Kulki wałkujemy na prostokąty.
3. Na każdym smarujemy marmoladę i posypujemy wiórkami kokosowymi.
4. Zwijamy każdy jak naleśnik.
5. Końce zawijamy pod spód.
6. Następnie ostrym nożem nacinamy je na końcach.
7.Wywijamy je kształtując motyla.
8. Smarujemy rozmaconym jajem. Posypujemy każdego orzechami ziemnymi krojonymi.
Pieczemy w temp 200 stopni C przez 20 minut.
Smacznego.