Kurczak w sosie keczupowo miodowym z warzywami .
SKŁADNIKI;
4 ćwiartki z kurczaka
papryka czerwona i zółta
6 łyżek keczupu
3 łyżki miodu prawdziwego
1 por
zioła prowansalskie Prymat
pieprz czarny ziarnisty Prymat świeżo zmielony
sól do smaku
olej do smażenia
Kucharek - przyprawa uniwersalna
Ćwiartki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Posypujemy solą ,ziołami prowansalskimi i solą z dwóch stron.
Czerwoną i żółtą paprykę myjemy. Usuwamy nasiona i kroimy w kostkę .
Na zdjęciu Mikołaj lat 7.
Białą część pora kroimy w paski.
Do miseczki wlewamy keczup.Dodajemy pieprz,kucharka i zioła prowansalskie.
Mieszamy.
Dolewamy miód.
Ćwiartki maczamy w sosie.
Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Posypujemy po wierzchu porem.
Następnie pokrojoną papryką .
A na koniec polewamy resztą sosu która została nam w misce.
Wstawiamy naczynie do nagrzanego piekarnika do 170 stoni i pieczemy 70 minut.
Podajemy do ziemniaczków.