Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dodatki do obiadu

Najczęściej do obiadu podajemy surówki z warzyw, mizerie, buraczki albo ogórki kiszone. Możliwości jest wiele, ale prędzej czy później mogą nam się znudzić. Dlatego przedstawiam Wam moje pomysły na oryginalne dodatki do obiadu.

W każdym polskim domu do obiadu składającego się z ziemniaków i mięsa serwuje się surówki, mizerie czy tradycyjnie ogórki kiszone. Jest to nieodłączny element przy obiedzie. Surówki podawane do głównego posiłku powodują, że danie jest bardziej urozmaicone, a przede wszystkim zdrowsze. Dodatkiem do obiadu mogą być także brokuły lub brukselka, przygotowane według naszych kulinarnych upodobań.

Dodatki to temat rzeka, ponieważ mamy dostęp do wszystkich warzyw i każdy może przygotować to, co lubi najbardziej.

Gotowe surówki można kupić w słoikach w sklepach. Jednak ja preferuję przygotować je samodzielnie, wtedy smakują najlepiej i mają więcej wartości odżywczych.

 

MOJE PROPOZYCJE:

 

SURÓWKA MOCY

 

Dodatki do obiadu

Dlaczego surówka mocy? Dlatego że, jej skład to same cenne i zdrowe składniki. Wykorzystałam tutaj takie warzywa jak seler, korzeń pietruszki, por czy kapustę pekinkę, które mają mnóstwo witamin. Dodatkowo surówkę wzbogaciłam o witaminę C, która jest nie tylko w warzywach, ale także soku z cytryny. Dodatek oleju rzepakowego też wnosi same plusy.

Jest to surówka mało kaloryczna, lekka i bardzo zdrowa, która idealnie pasuje do obiadu.

 

~~SKŁADNIKI~~

 

mała kapusta pekinka 1  szt.

średni korzeń selera 1/2 szt.

duży korzeń pietruszki 1 szt.

natka pietruszki 3-4 łyżki ( posiekana )

por biała część

sok z połowy cytryny

pieprz 1/2 łyżeczki lub do smaku

sól 1/2 łyżeczki lub do smaku

erytrytol 1 łyżka ( cukier lub jabłko ) ewentualnie do smaku

olej rzepakowy 3-4 łyżki

~~METODA~~

 

Warzywa myjemy, wycieramy do sucha, obieramy. Kapustę pekinkę szatkujemy. Korzeń selera i pietruszki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Pora siekamy. Wszystko umieszczamy w dużej misce. Dodajemy natkę pietruszki, sok z cytryny, erytrytol, sól, pieprz. Dokładnie mieszamy czystymi dłońmi. Następnie dodajemy olej i ponownie mieszamy. Odstawiamy na 15 min. do lodówki.

 

BRUKSELKA Z CHRUPIĄCYM BOCZKIEM I BUŁKĄ TARTĄ

Dodatki do obiadu

Brukselkowe, zielone, małe kapustki, które są idealnym dodatkiem do obiadu. Najlepiej lubimy w bułce tartej. 

 

~~SKŁADNIKI~~

 

  • brukselka 0.5 kg. 
  • masło 2 łyżki
  • boczek wędzony parzony w cienkich plastrach 3 plastry
  • bułka tarta 4 łyżki
  • sól 1/2 łyżeczki + szczypta
  • cukier 1 łyżeczka

 

~~METODA~~

 

W garze gotujemy wodę. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy sól ( 1/2 łyżeczki ) i cukier. Wrzucamy umytą brukselkę. Gotujemy 8-10 minut (  krócej jeśli ktoś woli bardziej al dente ). Odcedzamy. 

Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy pokrojony w drobną kostkę boczek i bułkę tartą. Mieszamy. Gdy zawartość patelni zacznie się rumienić wrzucić brukselkę. Wymieszać. 

Podawać jako dodatek do obiadu. 

 

 

SAŁATKA BROKUŁOWA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM

Dodatki do obiadu

Sałatka delikatna z zaledwie kilku składników. Przepis do którego wrócę nieraz :) 

Pamiętajcie proste nie znaczy gorsze ! 

 

~~SKŁADNIKI~~

 

  • brokuł duży podwójny 
  • wędzony kurczak 2 ćwiartki
  • jaja ugotowane na twardo 6 sztuk
  • cebula mała 1 sztuka
  • majonez 2 łyżki
  • jogurt naturalny gęsty 2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku
  • cukier 1 łyżeczka + sól 1 łyżeczka ( do wody )

 

~~METODA~~

 

W garnku gotujemy wodę z solą i cukrem. Brokuła dzielimy na małe różyczki. Wrzucamy do gotującej się wody na 5-7 minut. Odcedzamy.  

Z kurczaka ściągamy skórę i obieramy z mięsa. Kroimy w kostkę lub mniejsze części. Cebulę drobno siekamy. Jaja obieramy i kroimy w kostkę.  Majonez i jogurt ze sobą mieszamy. 

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i ze sobą dokładnie łączymy. Doprawiamy solą i pieprzem. 

 

SURÓWKA Z KISZONYCH OGÓRKÓW

Dodatki do obiadu

Banalnie prosta surówka i do tego szybka. W okresie ciąży to jest moja ulubiona surówka. Mogłabym ją jeść samą bez dodatków, chodź sama  jest dodatkiem do obiadów :D 

 

~~SKŁADNIKI~~

 

  • ogórki kiszone średnie 6-7 sztuk
  • duża marchew 1 sztuka lub 2 mniejsze
  • cebula 1/2 sztuki
  • olej rzepakowy 4 łyżki
  • sól i pieprz według gustu
  • cukier 1 szczypta

 

 

~~METODA~~

 

Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w salaterce. Dodajemy sól, pieprz według smaku oraz szczyptę cukru. Dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy olej i ponownie mieszamy. 

anka1988 17.02.2017 12:09
smaczne propozycje, u nas obowiązkowo musza być do II dania :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak