Składniki:
- 200g ugotowanej w rosole/ bulionie piersi kurczaka
- 2 średnie marchewki, ugotowane
- 5 jajek*
- ser żółty (według uznania, tak do smaku)
- majonez- około 2 łyżek
- przyprawy
- natka pietruszki, szczypiorek lub inna zieleninka, imitująca trawę ;)
- pieprz, ziarenka (na oczy)
- odrobina marchewki surowej na dziobek i grzebyki
- 10 foremek Vafini
- ulubiona sałatka do wypełnienia foremek- kilka łyżek
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki.
Przekrajamy je wzdłuż na połowę, ostrożnie odkładamy na bok białka, a żółtka ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Mięso mielimy w maszynce, tak samo postępujemy z marchewką. Ścieramy ser żółty na tarce o drobnych oczkach. Łączymy ze sobą mięso, marchewki i ser, dodajemy majonez, by masa była zwarta. Doprawiamy do smaku (sól, pieprz, papryka...). Z masy formujemy małe kuleczki (główki kurczaków). Obtaczamy je w starym żółtku. Ozdabiamy je marchewką (grzebień i dzióbek) oraz ziarenkami pieprzu (oczy). Wkładamy je w białka, które wcześniej odłożyliśmy.
Foremki napełniamy sałatką, posypujemy zieleninką i układamy na nich kurczaki w białkach, lekko dociskając.