Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kurczaczki na sałatce

W Wielkanocnym klimacie. Bo święta tuż tuż, więc dlaczego by nie ozdobić stołu pysznymi sałatkowymi kurczaczkami?

kurczaczki na sałatce


Składniki:

  • 200g ugotowanej w rosole/ bulionie piersi kurczaka
  • 2 średnie marchewki, ugotowane
  • 5 jajek*
  • ser żółty (według uznania, tak do smaku)
  • majonez- około 2 łyżek
  • przyprawy
  • natka pietruszki, szczypiorek lub inna zieleninka, imitująca trawę ;)
  • pieprz, ziarenka (na oczy)
  • odrobina marchewki surowej na dziobek i grzebyki
  • 10 foremek Vafini
  • ulubiona sałatka do wypełnienia foremek- kilka łyżek

 

Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki.

Przekrajamy je wzdłuż na połowę, ostrożnie odkładamy na bok białka, a żółtka ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Mięso mielimy w maszynce, tak samo postępujemy z marchewką. Ścieramy ser żółty na tarce o drobnych oczkach. Łączymy ze sobą mięso, marchewki i ser, dodajemy majonez, by masa była zwarta. Doprawiamy do smaku (sól, pieprz, papryka...). Z masy formujemy małe kuleczki (główki kurczaków). Obtaczamy je w starym żółtku. Ozdabiamy je marchewką (grzebień i dzióbek) oraz ziarenkami pieprzu (oczy). Wkładamy je w białka, które wcześniej odłożyliśmy.

Foremki napełniamy sałatką, posypujemy zieleninką i układamy na nich kurczaki w białkach, lekko dociskając.

 

kurczaczki na sałatce

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak