Kulki ziemniaczane z zielonym curry i rukolą

Opublikowano: 12.01.2013
Autor: Russkaya
Kulki ziemniaczane z zielonym curry i rukolą
Nie macie ochoty stać pół dnia przy obiedzie? Macie przyjemniejsze rzeczy do zrobienia? Chcecie zaskoczyć rodzinkę czymś apetycznym i ciekawym? A może zostały Wam ziemniaki z poprzedniego obiadu i żal Wam wyrzucić? Jeśli chociaż na jedno z powyższych pytań odpowiedziałeś "tak" to ten przepis jest dla Ciebie :-) Szybkie, tanie, bezproblemowe.



Składniki:

  • 5-6 ugotowanych ziemniaków
  • garść rukoli Fit&Easy
  • 2 łyżeczki pasty curry zielonej
  • kilka plasterków żółtego sera
  • łyżka błonnika owsianego(ewentualnie mąki)
  • panierka (użyłam takiej gotowej, do kurczaka)
  • jajko do obtaczania

 

 

Wystudzone ziemniaki ubijamy tak, żeby nie było zbyt dużych grudek.

Dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki ser, poszatkowaną rukolę, pastę curry, błonnik i zagniatamy wszystko razem. Jeśli masa nie będzie chciała się kleić, wtedy dodajemy do niej 1/2 surowego jajka i ponownie zagniatamy.

Formujemy małe kuleczki.

Obtaczamy je w rozkłóconym jajku i panierce.

Smażymy w głębokim oleju, aż nabiorą ładnego koloru.

Podajemy z surówką.

Smacznego :)

prymat