Kulinarny karnet Christophera - Wielkanoc –

Opublikowano: 15.04.2014
Autor: Christopher
Kulinarny karnet Christophera - Wielkanoc –
Baranek jest symbolem Chrystusa Zmartwychwstałego.

Wielkanoc to jedno z najważniejszych świąt chrześcijańskich. Przypomina nam zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Baranek jest symbolem Chrystusa Zmartwychwstałego. Tydzień poprzedzający niedzielę wielkanocną zwany jest Wielkim Tygodniem, a ostatnie trzy dni to Wielki Czwartek, Wielki Piątek i Wielka Sobota, nazywane też Triduum Paschalne. Poprzedzająca niedziela – to Niedziela Palmowa, którą obchodzi się bardzo uroczyście.

W dawnych czasach w Wielką Sobotę na dworach szlacheckich odbywało się   święcenie wszystkich potraw jakie miały znaleźć się na stołach w święta. Później wprowadzono zwyczaj święcenia w kościołach. Teraz po przyniesieniu koszyczka do kościoła, stawia się go na stole, a ksiądz odprawia modlitwę i na koniec święci przyniesione przez nas pożywienie.

W koszyczku powinien być  baranek, jajko jako symbol nowego życia, sól – dawniej główny składnik chroniący żywność przed zepsuciem, wędliny, chrzan i chleb.

Dwa dni przed świętami  to czas przygotowań różnych smakowitych dań . Z dawnych obrzędów w piątek był   pogrzeb żuru, który był spożywany przez cały post i wieszanie śledzia - był przybijany do drzewa.

Jak to się jednak zmienia. Teraz bardzo często na śniadanie Wielkanocne podajemy żurek, nie taki postny ale z jajkami i białą kiełbasą.

Wielkanoc  to koniec postu i zimy, czas radości i świętowania. W Anglii jest zwyczaj turlania jaj ze zbocza góry, które jajko najdalej się zatula – wygrywa. W Polsce przy stole wielkanocnym stukamy się jajkami, składamy sobie życzenia. W niektórych regionach chowamy jajka w ogrodzie. Na stole Wielkanocnym nie powinno zabraknąć baby  wielkanocnej i dziada – czyli mazurka. Zając stanowi nieodłączną dekorację stołu wielkanocnego.

 

Wielkanocne przystawki.

Gniazdko-wersja ciepła.

Składniki: jajeczka przepiórcze, ciasto francuskie, cukinia, papryka, seler naciowy, przyprawy.

Z ciasta francuskiego upiec gniazdka. Można wykorzystać większe foremki do babeczek. Z  cukini   odciąć 1 cm krążki i wydrążyć środki. Pozostałą cukinię, paprykę i seler pokroić, krótko  przesmażyć  i doprawić  ulubionymi przyprawami. Gniazdka napełnić warzywami, ustawić 1 lub kilka krążków z cukinii i wbić do środka jajeczka przepiórcze. Zapiekać do ścięcia jajeczek.

Wersja zimna.

Upieczone gniazdka wypełnić mixem sałat ,ułożyć ugotowane jajeczka. Sos –śmietana, jogurt ,koperek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Christopher 2014.04.15

 

prymat