Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulinarny karnet Christophera - Wielkanoc –

Baranek jest symbolem Chrystusa Zmartwychwstałego.

Wielkanoc to jedno z najważniejszych świąt chrześcijańskich. Przypomina nam zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Baranek jest symbolem Chrystusa Zmartwychwstałego. Tydzień poprzedzający niedzielę wielkanocną zwany jest Wielkim Tygodniem, a ostatnie trzy dni to Wielki Czwartek, Wielki Piątek i Wielka Sobota, nazywane też Triduum Paschalne. Poprzedzająca niedziela – to Niedziela Palmowa, którą obchodzi się bardzo uroczyście.

W dawnych czasach w Wielką Sobotę na dworach szlacheckich odbywało się   święcenie wszystkich potraw jakie miały znaleźć się na stołach w święta. Później wprowadzono zwyczaj święcenia w kościołach. Teraz po przyniesieniu koszyczka do kościoła, stawia się go na stole, a ksiądz odprawia modlitwę i na koniec święci przyniesione przez nas pożywienie.

W koszyczku powinien być  baranek, jajko jako symbol nowego życia, sól – dawniej główny składnik chroniący żywność przed zepsuciem, wędliny, chrzan i chleb.

Dwa dni przed świętami  to czas przygotowań różnych smakowitych dań . Z dawnych obrzędów w piątek był   pogrzeb żuru, który był spożywany przez cały post i wieszanie śledzia - był przybijany do drzewa.

Jak to się jednak zmienia. Teraz bardzo często na śniadanie Wielkanocne podajemy żurek, nie taki postny ale z jajkami i białą kiełbasą.

Wielkanoc  to koniec postu i zimy, czas radości i świętowania. W Anglii jest zwyczaj turlania jaj ze zbocza góry, które jajko najdalej się zatula – wygrywa. W Polsce przy stole wielkanocnym stukamy się jajkami, składamy sobie życzenia. W niektórych regionach chowamy jajka w ogrodzie. Na stole Wielkanocnym nie powinno zabraknąć baby  wielkanocnej i dziada – czyli mazurka. Zając stanowi nieodłączną dekorację stołu wielkanocnego.

 

Wielkanocne przystawki.

Gniazdko-wersja ciepła.

Składniki: jajeczka przepiórcze, ciasto francuskie, cukinia, papryka, seler naciowy, przyprawy.

Z ciasta francuskiego upiec gniazdka. Można wykorzystać większe foremki do babeczek. Z  cukini   odciąć 1 cm krążki i wydrążyć środki. Pozostałą cukinię, paprykę i seler pokroić, krótko  przesmażyć  i doprawić  ulubionymi przyprawami. Gniazdka napełnić warzywami, ustawić 1 lub kilka krążków z cukinii i wbić do środka jajeczka przepiórcze. Zapiekać do ścięcia jajeczek.

Wersja zimna.

Upieczone gniazdka wypełnić mixem sałat ,ułożyć ugotowane jajeczka. Sos –śmietana, jogurt ,koperek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Christopher 2014.04.15

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak