Kulinarny karnet Christophera - Walentynki wytrawne.

Opublikowano: 11.02.2014
Autor: Christopher
Kulinarny karnet Christophera - Walentynki  wytrawne.
Miłość podobno wszystko zniesie, ale czy warto to sprawdzać?

Miłość podobno wszystko zniesie, ale czy warto to sprawdzać?  Mówi się ,przez żołądek do serca. Ale jak serduszko zmęczone, otłuszczone i nie lubi dużo słodkości ,to trzeba menu przemyśleć. Inni  Doradcy zaprezentowali wiele cudownych słodyczy ,a ja dzisiaj proponuję kilka dań wytrawnych  z wykorzystaniem grapefruitów.

 

Grapefruity dobrze się sprawdzają  w sałatkach ,jako dodatek do mięs czy deserów. Żółta odmiana grapefruita najlepiej nadaje się na sok ,natomiast różowa jest dosyć słodka  ,że można ją jeść bez cukru. W kuchni można z nimi robić wszystko.

 Babeczki z chilli. 

 
Kruche babeczki ,wytrawne.

1 kostka margaryny
2 szklanki mąki
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka jogurtu greckiego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Sól szczypta
Ciasto zagnieść, wylepić  natłuszczone foremki i upiec.

Nadzienie:
250ml śmietany kremowej
2 łyżki sosu chilli z limonką i kolendrą
2 łyżki brandy
2 łyżki posiekanych pistacji
 fileciki grapefruita lub gronka porzeczki
oliwki czarne
Śmietanę ubić ,delikatnie połączyć z sosem chilli i brandy .Śmietaną wypełnić upieczone spody ,dodać oliwki ,udekorować gronkami porzeczek lub filecikami grapefruita i posypać pistacjami.

Grillowany kurczak w sosie grapefruitowym

 

2 piersi z kurczaka

Sos grapefruitowy.

Składniki na 2 osoby.
1 grapefruit
1 łyżka cukru brązowego miałkiego
1 łyżka masła
2 plasterki imbiru świeżego
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka kaparów
1 łyżka wody
Wykonanie.
Grapefruita obrać, wykroić fileciki. Sok zachować.
Na patelni stopić cukier ,dodać masło ,łyżkę wody ,imbir oraz fileciki z sokiem grapefruitowym. Dusić parę minut. Posypać natką pietruszki.
Na patelni grillowej usmażyć  dwa filety z piersi kurczaka ,doprawione solą i pieprzem.
Grillowane mięso podać z sosem grapefruitowym. Jest to lekkie, odświeżające danie.

Cytrusowa sałatka  z  sosem malinowym.

1 grapefruit
1 pomarańcza
20 oliwek
1 łyżeczka pieprzu zielonego z zalewy
Mix sałat-lodowa,roszponka
8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej

Sos malinowy.
2 łyżki soku z grapefruita
1 łyżka soku z pomarańczy
1 łyżka nalewki  malinowej
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól, pieprz do smaku
Składniki sosu zemulgować. Do sosu wykorzystać sok ,który wyciekł przy robieniu filecików.
W salaterce ,na talerzu ułożyć sałaty  ,ruloniki szynki ,fileciki cytrusów ,posypać oliwkami i pieprzem zielonym ,polać sosem malinowym.

Tarta z marcepanem i grapefruitem.


Polecam  również orzeźwiającą  i niezwyczajną , bardzo oryginalną tartę.
Ten arcyciekawy przepis dla smakoszy grapefruitów i marcepana przeczytałem na blogu "addio pomidory"  [TUTAJ] i wprowadziłem w czyn ,za co moje kubki smakowe są mi bardzo wdzięczne. Jadłem bez opamiętania...i nie tylko ja.

2-3 grapefruity dokładnie obrać ,pokroić na kawałki ,nie za duże i nie za małe ,takie , żeby mieściły się w buzi .Kawałki umieścić na sicie i wstawić do lodówki na dobę. Soku ,który ścieknie nie wypijamy ,wykorzystamy go do ciasta.

Kruchy spód.
235g mąki pszennej
5 g mąki krupczatki
85g cukru pudru
125g masła
1 jajko
4 łyżki soku z grapefruita

Warstwa marcepanowa.
300g marcepana do ciasta
1 jajko
2 białka

Spód.
Wszystkie składniki na kruchy spód szybko zagniatamy ,wylepiamy dno foremki ,u mnie tortownica 24cm i wstawiamy do zamrażalnika na 35 min.
Pieczemy 15 min. w temp.180 bez nawiewu i 2-3 min z nawiewem.
Ciasto studzimy  i przygotowujemy  masę marcepanową.
Kostkę marcepana kroimy na kawałki i miksujemy z jajkiem do uzyskania jednolitej masy, ja lubię lekko ziarnistą.
Białka ubijamy i łączymy delikatnie ze zmiksowanym marcepanem .
Na wystudzonym spodzie układamy ściśle cząstki grapefruita i zalewamy masą marcepanową. 
Pieczemy w temp.180stop.,15-20min do lekkiego zrumienienia.

 

Po takim menu nie może zabraknąć słodkich buziaczków, są po prostu konieczne!

 

 Christopher 2014.02.11
 

 

 

prymat