Miłość podobno wszystko zniesie, ale czy warto to sprawdzać? Mówi się ,przez żołądek do serca. Ale jak serduszko zmęczone, otłuszczone i nie lubi dużo słodkości ,to trzeba menu przemyśleć. Inni Doradcy zaprezentowali wiele cudownych słodyczy ,a ja dzisiaj proponuję kilka dań wytrawnych z wykorzystaniem grapefruitów.
Grapefruity dobrze się sprawdzają w sałatkach ,jako dodatek do mięs czy deserów. Żółta odmiana grapefruita najlepiej nadaje się na sok ,natomiast różowa jest dosyć słodka ,że można ją jeść bez cukru. W kuchni można z nimi robić wszystko.
Babeczki z chilli.
Kruche babeczki ,wytrawne.
1 kostka margaryny
2 szklanki mąki
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka jogurtu greckiego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Sól szczypta
Ciasto zagnieść, wylepić natłuszczone foremki i upiec.
Nadzienie:
250ml śmietany kremowej
2 łyżki sosu chilli z limonką i kolendrą
2 łyżki brandy
2 łyżki posiekanych pistacji
fileciki grapefruita lub gronka porzeczki
oliwki czarne
Śmietanę ubić ,delikatnie połączyć z sosem chilli i brandy .Śmietaną wypełnić upieczone spody ,dodać oliwki ,udekorować gronkami porzeczek lub filecikami grapefruita i posypać pistacjami.
Grillowany kurczak w sosie grapefruitowym
2 piersi z kurczaka
Sos grapefruitowy.
Składniki na 2 osoby.
1 grapefruit
1 łyżka cukru brązowego miałkiego
1 łyżka masła
2 plasterki imbiru świeżego
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka kaparów
1 łyżka wody
Wykonanie.
Grapefruita obrać, wykroić fileciki. Sok zachować.
Na patelni stopić cukier ,dodać masło ,łyżkę wody ,imbir oraz fileciki z sokiem grapefruitowym. Dusić parę minut. Posypać natką pietruszki.
Na patelni grillowej usmażyć dwa filety z piersi kurczaka ,doprawione solą i pieprzem.
Grillowane mięso podać z sosem grapefruitowym. Jest to lekkie, odświeżające danie.
Cytrusowa sałatka z sosem malinowym.
1 grapefruit
1 pomarańcza
20 oliwek
1 łyżeczka pieprzu zielonego z zalewy
Mix sałat-lodowa,roszponka
8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
Sos malinowy.
2 łyżki soku z grapefruita
1 łyżka soku z pomarańczy
1 łyżka nalewki malinowej
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól, pieprz do smaku
Składniki sosu zemulgować. Do sosu wykorzystać sok ,który wyciekł przy robieniu filecików.
W salaterce ,na talerzu ułożyć sałaty ,ruloniki szynki ,fileciki cytrusów ,posypać oliwkami i pieprzem zielonym ,polać sosem malinowym.
Tarta z marcepanem i grapefruitem.
Polecam również orzeźwiającą i niezwyczajną , bardzo oryginalną tartę.
Ten arcyciekawy przepis dla smakoszy grapefruitów i marcepana przeczytałem na blogu "addio pomidory" [TUTAJ] i wprowadziłem w czyn ,za co moje kubki smakowe są mi bardzo wdzięczne. Jadłem bez opamiętania...i nie tylko ja.
2-3 grapefruity dokładnie obrać ,pokroić na kawałki ,nie za duże i nie za małe ,takie , żeby mieściły się w buzi .Kawałki umieścić na sicie i wstawić do lodówki na dobę. Soku ,który ścieknie nie wypijamy ,wykorzystamy go do ciasta.
Kruchy spód.
235g mąki pszennej
5 g mąki krupczatki
85g cukru pudru
125g masła
1 jajko
4 łyżki soku z grapefruita
Warstwa marcepanowa.
300g marcepana do ciasta
1 jajko
2 białka
Spód.
Wszystkie składniki na kruchy spód szybko zagniatamy ,wylepiamy dno foremki ,u mnie tortownica 24cm i wstawiamy do zamrażalnika na 35 min.
Pieczemy 15 min. w temp.180 bez nawiewu i 2-3 min z nawiewem.
Ciasto studzimy i przygotowujemy masę marcepanową.
Kostkę marcepana kroimy na kawałki i miksujemy z jajkiem do uzyskania jednolitej masy, ja lubię lekko ziarnistą.
Białka ubijamy i łączymy delikatnie ze zmiksowanym marcepanem .
Na wystudzonym spodzie układamy ściśle cząstki grapefruita i zalewamy masą marcepanową.
Pieczemy w temp.180stop.,15-20min do lekkiego zrumienienia.
Po takim menu nie może zabraknąć słodkich buziaczków, są po prostu konieczne!
Christopher 2014.02.11