Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulinarny karnet Christophera - Walentynki już tuż, tuż - 14 lutego.

Słów kilka o… Bądź moją Walentynką ( Walentym)

Słów kilka o… Bądź moją Walentynką ( Walentym) !

 


Galaretka z pieczonych buraków-strzała Amora.

Jeden upieczony burak (obrany)zmiksować z 1 łyżką soku z limonki, doprawić solą ,pieprzem i imbirem.
Dodać 1łyżeczkę żelatyny  namoczonej w 1 łyżce wody. Całość podgrzać mieszając ,aż do rozpuszczenia żelatyny. Wylać na płaski talerz. Kiedy  galaretka stężeje wykroić serduszka. Z kawałków cytryny zrobić strzałę

Czy to się komuś podoba ,czy nie 14  lutego jest obchodzony  na całym świecie jako „Dzień zakochanych”. Nie jest to wymysł współczesny, chociaż marketingowo na pewno. Obecnie ,w moim przekonaniu ten „miłosny dzień” ma szerokie spektrum. Kocham Cię ,kochajmy się  ,odnosi się do wszystkich ,których darzymy sympatią ,nie koniecznie wielką miłością.

Włóżmy swojemu dziecku do śniadaniówki jabłuszko walentynkowe , będzie zachwycone i nie głodne. A koleżanka zza biurka też ucieszy się z takiego dowodu sympatii.


 
Nazwa pochodzi od św. Walentego, którego wspomnienie liturgiczne w Kościele katolickim obchodzone jest właśnie tego dnia.
Na Zachodzie, zwłaszcza w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych czczono św. Walentego  jako patrona zakochanych.

Dzień 14 lutego stał się  okazją do obdarowywania się drobnymi upominkami.Do Polski obchody walentynek   trafiły w latach 90-tych XX wieku z kultury francuskiej i krajów anglosaskich, a także wraz z kultem świętego Walentego z Bawarii i Tyrolu.
Święto to konkuruje  z naszym ,rodzimym świętem słowiańskim ,zwanym potocznie Nocą Kupały lub Sobótką, obchodzonym w nocy z dnia 21 na 22 czerwca.Rodowód tego święta sięga XIV wiecznej Anglii. O tradycji wspomniał w Hamlecie – Szekspir:

’’ Dzień dobry, dziś święty Walenty, dopiero co świtać poczyna, młodzieniec snem leży ujęty, a hoża doń puka dziewczyna.

Podskoczył kochanek, wdział szaty, drzwi rozwarł przed swoją jedyną, i weszła dziewczyna do chaty, lecz z chaty nie wyszła dziewczyną „
Na dworze Ryszarda Lwie Serce, rycerze składali śluby wierności swoim platonicznym wybrankom właśnie w dniu 14 lutego i co roku je odnawiali.
Już wtedy obdarowywano się symbolicznymi prezencikami. Mężczyźni darowali swoim wybrankom złączone serduszka, zapinki. Bardzo popularna była ozdoba w kształcie litery A z koroną „ Amor omnia vincit” – miłość wszystko zwycięża. Kobiety prezentowały pukiel włosów, chusteczkę własnoręcznie wyhaftowaną , coś ze swojej odzieży.
Walentynką początkowo był wiersz zawierający wyznanie miłosne. Starano się nadać  liścikom  indywidualną treść i szatę graficzną. Niektóre z nich to prawdziwe dzieła sztuki.

Bazyliowe jabłko dla  Ewy - Walentynki.

Bazylia w krajach europejskich i arabskich od wieków zaliczana jest do afrodyzjaków. I uwaga! Wg tradycji  ,skuteczna jest tylko u pań ,na panów ma działanie wręcz przeciwne.
Dwa jabłka jedno zielone, drugie czerwone.Za pomocą foremki-małego serduszka -wykroić serduszka w jabłkach i zamienić je miejscami. Z wnętrza jabłek usunąć gniazda nasienne i część miąższu. Pomidor pokroić w kosteczkę ,doprawić solą i pieprzem oraz dużą ilością pokrojonej bazylii.
W  obecnych czasach, najbardziej rozpowszechnioną formą składania sobie walentynek, jest forma elektroniczna.
Jeszcze ciekawostka – najdroższą walentynką była kartka z litego złota wysadzana diamentami i szmaragdami, którą Arystoteles Onasis ofiarował Marii Callas.
Jej wartość oszacowano na kwotę 250 tysięcy dolarów. Uff, przez chwilę chciałbym być Onasisem, by móc taką kartkę podarować mojej Walentynce.
Arabskie przysłowie mówi " Tam gdzie jest miłość, tam nie ma biedy " ( Where there is love, there is no poverty ). 


Co jadają zakochani? – Don Juan omlet z 10 jajek, Casanova  50 ostryg.
Potrawy na dzień św. Walentego mogą być pełne tajemniczych znaczeń. Już od czasów „Starej baśni”  I .Kraszewskiego , lubczyk potęguje uczucia i zmysły…

 Soupe d'amour - zupa miłości.
Częstujmy ,tych na których nam zależy i czekajmy na efekty!
 „Miłosne kluski” z czystą pomidorową .
Pomidorowa:
1 litr rosołu z kurczaka
1 puszka mała przecier pomidorowy
0,5 łyżeczki cukier
1 łyżka ketchup
sól, pieprz

Miłosne kluski.
Składniki.
3 jajka
1/3 szklanki mąki
1,5 łyżki startego parmezanu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki natki lubczyku
Sól ,pieprz
Wykonanie.
Jajka ubić ,dodać przesianą mąkę ,wymieszać. Wsypać  parmezan , startą gałkę  muszkatołową ,natkę lubczyku , wymieszać. Doprawić solą i pieprzem .Blaszkę ,20X30cm,wyłożyć pergaminem ,wylać ciasto i piec w temp.180 stop. przez 10 minut. Wyłożyć na deskę ,zdjąć pergamin i po przestudzeniu pokroić w paseczki ,a może wykroić serduszka.
Masz miłosne dylematy, hoduj lubczyk. Zupa idealnie nadaje się w na romantyczny wieczór we dwoje.

Anyż jest afrodyzjakiem stosowanym chętnie w Europie i na Środkowym Wschodzie.
Seler to afrodyzjak ,ceniony już przez starożytnych Greków.
Awokado jest uważane za środek wzmacniający pożądanie już od czasów ,gdy hiszpańscy konkwistadorzy przywieźli je do Europy z zamorskich wypraw.

 

Zielone serce nadziei dla pana –Walentego.
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę skropić cytryną ,pokroić w plastry i znowu pokropić cytryną ,by nie ciemniało. Z dwóch plastrów uformować serce  i wypełnić je sałatką .Kawałki tuńczyka w oleju wymieszać z małymi kawałkami awokado, posiekaną cebulką i oliwkami. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Wśród owoców morza najbardziej miłosne są krewetki.
Najbardziej „całuśne” są oczywiście pierniczki całuski ,bo zawierają korzenie ,które od tysięcy lat w Chinach pałają miłością, czyli goździki, gałka muszkatołowa i cynamon.

 


W trakcie kolacji polecam dobrą komedię  z  J.Albą i J.Roberts –„ Walentynki” -  z roku 2010. Według mnie jest to raczej film obyczajowy. Zapamiętałem kwestię wypowiadaną przez aktora :
„ W związku musisz zaakceptować drugiego człowieka w całości, a nie tylko to, co Ci się podoba. Głupotą jest odwrócić się od czegoś takiego jak miłość.”

 

Klopsiki anyżowe w sosie szafranowym z musem selerowym .
Składniki.
Sos szafranowy.
1 cebulka
1 łyżeczka masła
3 łyżki śmietany
50ml wina białego wytrawnego
10 nitek szafranu
Wykonanie.
Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Wlać wino i chwilę podgrzewać. Przecedzić, wymieszać ze śmietaną i szafranem .
Mus selerowy.
Składniki.
1 seler mały
2 ziemniaki
1 łyżka masła
3 łyżki sera żółtego, ostrego
1 marchewka ugotowana
Wykonanie.
Seler i ziemniaki obrać ,pokroić i ugotować do miękkości. Odcedzić i zmiksować. Dodać masło i starty ser. Wymieszać i doprawić do smaku. Mus przełożyć do foremek w kształcie serca ,nałożyć serduszka z marchwi ,przykryć i trzymać w cieple.
Klopsiki anyżowe .
Składniki.
100g wołowiny mielonej
150g wieprzowiny mielonej
1cebula
2żółtka
2 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżka anyżówki lub 3 szczypty anyżu w proszku
Sól, pieprz
3 łyżki orzeszków ziemnych posiekanych
2 łyżki oliwy
Wykonanie.
Mięsa wymieszać ,dodać startą cebulę i wszystkie przyprawy oraz żółtka i wyrobić gładką masę.
Z mięsa utoczyć kulki wielkości kasztana. Klopsiki smażyć na oliwie po 3 min z każdej strony.
Usmażone klopsiki osączyć z tłuszczu i obtoczyć w orzeszkach.
Na talerze wylać sos szafranowy .Wyłożyć mus selerowy i klopsiki.

 A na deser…

Dla wszystkich powiązanych więzami sympatii, przyjaźni i innymi dobrymi …dedykuję „Ciasteczka walentynkowe” i lody z frużeliną truskawkową.
 
Walentynkowe serduszka.

Składniki :

15 dag maki
15 dag cukru 
15 dag masła
3 jajka
1 łyżeczka proszku
1 łyżka soku z cytryny
Lukier.
1 szklanka cukru pudru
sok z cytryny
łyżka gorącej wody
Małe serduszka-galaretkę przygotowaną z 1,5 szklanki wody rozlać w dużym płaskim naczyniu.
Gdy galaretka stężeje wykrawać małe serduszka.
Utrzeć masło z cukrem i żółtkami.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem.
Ubić pianę, dodać 1 łyżkę soku z cytryny.
Pianę połączyć z ciastem.
Ciasto rozsmarować na pergaminie wyłożonym na całej blasze.
Piec w temp.180 stop. około 15-20min
Na gorącym biszkopcie rozsmarować lukier cytrynowy..
Teraz ważne! Zsunąć pergamin z ciastem z blachy i natychmiast wycinać serca, przesuwając wykrawarkę po pergaminie
 Małe serduszka  ułożyć na zimnych serduszkach biszkoptowych.

 

 P.s.Jest w moich propozycjach dużo składników określanych mianem afrodyzjaków .Myślę ,że dwojgu zakochanym ,zafascynowanych sobą ,żaden afrodyzjak nie jest potrzebny .

 Z wyrazami sympatii dla wszystkich Doradców.

Christopher 2014.02.03
 

 

 





 

 

 

 

 

Rysia 05.02.2014 17:19
Bardzo sympatyczne propozycje dla bardziej i mniej zakochanych ,dla małych i dużych.Jest w czym wybierać,są inspirujące.
Łucja 04.02.2014 10:25
świetne propozycje :) ciekawe inspiracje!
stef 03.02.2014 19:54
Piękne propozycje ,nie wszystkie w moim zasięgu,ale jabłuszka i truskawki na 100%.
Gabi44 03.02.2014 17:46
I znowu bardzo ciekawy ,okazjonalny wpis pełen ciekawostek.Jabłuszka są urocze. Taki mały,prosty prezencik walentynkowy pasuje dla każdego.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak