Kulinarny karnet Christophera - W papilotach ,nie tylko przed balem…

Opublikowano: 10.02.2014
Autor: Christopher
Kulinarny karnet Christophera - W papilotach ,nie tylko przed balem…
Nie każdy lubi zapach gotowania czy pieczenia rozchodzący się po całym domu.

Nie każdy lubi zapach  gotowania czy pieczenia rozchodzący się po całym domu. Zapachy  ziół ,piekących się pierniczków  o, to tak .Ale z rybami  to już gorzej. Nawet najbardziej smakowity może być uciążliwy dla nas, a nieraz i sąsiadów. Jest na to rada .Oczywiście ,nie dotyczy to wszystkich potraw ,bo bigosu raczej tak nie przyrządzimy. Myślę tu o „papilotach” ,ale nie  tych na głowach pań  . „Papiloty” ,czyli opakowanie potrawy  w pergamin  lub folię aluminiową ,rozwiązują niejednokrotnie problem.

 

Przyrządzanie potraw w „papilotach” ma jeszcze inne zalety .Pozwala na zachowanie pełnego smaku i wartości  odżywczych dania.  Potrawy są dietetyczne ,gdyż nie dajemy tłuszczu lub bardzo mało. Gotowanie, pieczenie w „papilotach” jest dobre dla wszystkich dbających o linię  i ceniących wykwintną kuchnię ,a nie mających zbyt wiele czasu.
Najłatwiejsze w obsłudze są „papiloty” z folii aluminiowej ,ale ładniej wyglądają te wykonane z pergaminu. Poza tym pergamin szybciej przewodzi ciepło.
Sos nie wypłynie z potrawy ,jeżeli zrobimy  „papilot”  podwójny. Jeżeli robimy „cukierek” możemy  końce przewiązać nitką kucharską.
Papiloty układamy w jednym naczyniu żaroodpornym ,a nie pojedynczo na blasze piekarnika. Łatwiej wyjąć z gorącego pieca jedno naczynie niż wszystkie „papiloty” po kolei bez poparzenia rąk.
Potrawy w „papilotach” można gotować na parze ,jednak wtedy czas gotowania jest dłuższy.

Dorsz na warzywach z cytrynką w papilotach.  


 

 2 filety ze świeżego dorsza
1 mała cukinia
2 marchewki
20 dag pieczarek
½ cebuli
2 plastry cytryny
2 łyżki śmietany kremowej
2 szczypty kolendry
1 łyżka natki pietruszki
sól, pieprz
2 kawałki pergaminu
1 łyżka oleju
Filety dorsza posypać solą i pieprzem.
Cukinię i marchewki pokroić  a’la  Julienne ,pieczarki w plasterki ,cebulkę posiekać i to wszystko podsmażyć na oleju. Doprawić solą i pieprzem.
Pergamin lekko spryskać olejem, na środek wyłożyć  warzywa ,na nich ułożyć filet z dorsza ,posypać kolendrą  ,położyć  plasterek cytryny ,polać 1 łyżką śmietanki i posypać pietruszką i zamknąć  „papilot” .Piec w nagrzanym piekarniku przez  10-15min. Czas uzależniam od grubości ryby. 

 
 Dania w „papilotach” można przygotować wcześniej ,trzymać w lodówce i piec wtedy ,kiedy przyjdzie pora.
Potrawy w papilotach zatrzymują aromaty i  co ważne ,szczególnie dla pań, nie brudzą naczyń.
Osobiście rzadko podaję na stół gotową potrawę w „papilotach” ,chyba ,że stanowi  jakąś zaskakującą niespodziankę. Zazwyczaj  rozwijam „papilot” i wykładam zawartość na talerz.

W „papilotach” można przygotować bardzo smaczne desery owocowe.


Śliwki z jabłkami w „papilotach”.


 

Składniki.
8 śliwek świeżych lub mrożonych
2 jabłka typu reneta
2 łyżki rodzynek
1 łyżka migdałów w płatkach
1 łyżka miodu
2 łyżki soku z pomarańczy
½ łyżeczki cynamonu
2 goździki
1 kostka imbiru kandyzowanego
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 kwadraty pergaminu
Wykonanie.
Śliwki przekroić na połowę. Jabłka  pokroić  w plasterki .
Owoce położyć na środku pergaminu ,posypać rodzynkami i płatkami migdałów. Imbir pokroić w plasterki i z resztą przypraw dodać do owoców.
Polać mieszaniną miodu i soku z pomarańczy. Posypać cukrem waniliowym.
Owoce zamknąć w pergaminie ,tworząc   „papilot” ,zawiązać nitką kucharska. Piec 15-17 minut.
Podawać w papilotach . 

 

Jak widać można bezboleśnie przygotować ciekawy poczęstunek  bez stania przy kuchni , gawędząc  z gośćmi.
Christopher 2014.02.10

prymat