Dzisiaj przedstawię kilka „wariacji” z ciasta kadayif ,które kiedyś przywoziłem z daleka, a obecnie można je kupić w Polsce w sklepach internetowych.
Kadayif, ( knafeh, kunafa ) , to bardzo atrakcyjne niteczkowate ,włochate ciasto, takie zwinięte siano. Niteczki są bardzo cieniutkie i długie, zrobione z ciasta phullo. Kunafa (taką nazwę lubię) jest bazą do dań, deserów w kuchni bliskowschodniej. Można przygotować desery lepiące się od syropu bardzo lub wcale, bardzo, bardzo słodkie lub słodkie z umiarem.
Z kunafy robi się bardzo ciekawe wizualnie i smakowo ciasteczka.
Słowicze gniazdka.
Składniki.
150g kadayif
3 łyżki masła
1/4 szkl. wody
60 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka wody pomarańczowej
Orzechy laskowe, pistacjowe, daktyle
Z cukru i wody ugotować syrop, dodać wodę pomarańczową lub różaną i sok z cytryny ,jeżeli nie ma być bardzo słodki.
Stopić masło.
Z kunafy wyciągnąć pasemka i zwinąć je w gniazdka. Ułożyć w blaszce do muffinek lub bezpośrednio na zwykłej.
Każde gniazdko polać stopionym masłem, w środku umieścić orzechy laskowe lub inne .
Piec w temp.180stop. około 15 min, aż ciasto się zarumieni. Po wyjęciu z pieca, gorące gniazdka polać syropem i posypać zmielonymi pistacjami.
Ciasteczka orientalne, oryginalne i smaczne.
Z kunafy przygotowuje się charakterystyczne dla kuchni arabskiej tradycyjne ciasto serowe. Ciasto przekłada się serem nabulsi, którego w Polsce raczej nie kupimy. Zastępuje się go mozzarellą, ricottą, twarogiem. Wierzch ciasta Arabowie barwią na kolor pomarańczowy, stosując barwniki nie koniecznie naturalne. Ja wykorzystuję niteczki szafranu. Wierzch ciasta ,sernika tureckiego, jak mówi moja rodzinka, posypuje się siekanymi pistacjami. Oczywiście ciasto musi być nasączone atarem-syropem różanym.
Kunafa z serem ricotta-turecki serniczek.
Sernik
Składniki.
Tortownica 20cm.
160g ciasta kadayif
50g masła
200g sera risotta
200g twarogu
50ml kremówki
2 łyżki posiekanych pistacji
Syrop atar.
¼ szkl. wody
125g cukru
1 łyżka wody różanej
Szafran-duża szczypta
Kunafę rozluźnić, pociąć nożyczkami na krótkie kawałeczki i zalać stopionym, przestudzonym masłem. Rękoma dobrze wydusić ,aby ciasto wchłonęło masło.
Formę wysmarować masłem i wyłożyć połowę kunafy, dobrze przyklepać niteczki.
Sery wymieszać z kremówką i wyłożyć na kunafę. Przykryć resztą ciasta i lekko przyklepać.
Piec w temp.180stop. 30-40 min, aż ciasto się zrumieni.
Gorące ciasto zalać syropem i posypać pistacjami.
Z cukru i wody gotować syrop, 5min,dodać namoczony szafran w 1 łyżce wody i wodę różaną. Przestudzonym syropem nasączyć mocno ciasto.
Taki serniczek nie jest bardzo słodki, a jest aromatyczny. Syrop możemy przygotować wg własnego smaku, nie jesteśmy ortodoksyjni.
Kopczyki z syropem cytrynowym i orzechami włoskimi.
Składniki.
2 porcje
50g ciasta kadayif
1 łyżka masła
4 łyżki wody
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
5 orzechów włoskich
1 łyżeczka pistacji mielonych
Z cukru i wody ugotować syrop, dodać wiórki masła i sok z cytryny, wymieszać i odstawić.
Kunafę połamać na mniejsze części i upiec w temp 180stop. do lekkiego zrumienienia.
Upieczone ciasto rozłożyć na talerzyki, posypać orzechami, nasączyć syropem cukrowym i podawać.
Orzechowa kunafa z masą budyniową.
Bardzo podoba mi się proces przygotowania tego ciasta. Wystarczy tylko płyta grzewcza ,nie potrzeba piekarnika, a efekt zaskakujący.
200g ciasta kadayif
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
½ szkl. orzechów włoskich połamanych
Masa budyniowa.
2 budynie waniliowe
¾ l mleka
5 łyżek cukru
Laska wanilii
1 śmietana w proszku-Śnieżka
Kunafę pociąć nożyczkami na małe kawałeczki, pobawić się nimi trochę, podrzucając do góry.
W garnku roztopić masło, dodać kunafę, mieszać ,aby masło się wchłonęło, dosypać cukier, wymieszać i smażyć, mieszając , aż ciasto się zarumieni około 10-15 min. Dodać pokruszone orzechy włoskie i dalej smażyć jeszcze 5 min. Ten etap jest ważny, bo orzechy nabierają właściwego smaku, który nadaje kunafie tego interesującego orzechowego smaku.
Zostawiamy, aby przestygło.
Gotujemy budyń z podanych wyżej składników i odstawiamy ,aby ostygł. Do zimnego budyniu wsypujemy „Śnieżkę” i miksujemy kilka minut.
Na spód małej tortownicy czy innej foremki wykładamy ciasno połowę usmażonej kunafy, na nią masę budyniową i na wierzch resztę kunafy. Teraz niestety musimy wstawić do lodówki, aby masa budyniowa odpowiednio stężała.
Nasza praca i oczekiwanie zostanie smacznie nagrodzone.
I tym samym zamykam wariacje z kunafą.
Christopher 2014.04.08