Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulinarny karnet Christophera - Słów kilka dla… Babci i dziadka.

Zbliża się Dzień Babci-21-go stycznia i Dzień Dziadka-22-go stycznia.

Kto ci opowie o  dawnych latach?
Tych lat naoczny świadek.
Jak kraj nasz rośnie,
Jak rosną ludzie
Opowie Babcia i Dziadek.

Kiedy tata basem huknie,
Kiedy mama cię ofuknie,
Kiedy patrzą na człowieka okiem złym-
To do kogo Człowiek stuka,
Gdzie azylu sobie szuka,
To do kogo, to do kogo tak jak w dym?

 

                                                W. Chotomska

 

Zbliża się Dzień Babci-21-go stycznia i Dzień Dziadka-22-go stycznia. Kochane wnuczęta  pamiętajcie o tych ważnych dniach. Pomysł obchodzenia Dnia Babci i Dnia Dziadka pojawił się na łamach tygodnika „Kobieta i życie” w roku 1964.Prawie na całym świecie celebruje się te dni. We Wielkiej Brytanii jest wspólne święto- Nationale Grandparents Day –pierwsza niedziela października, podobne wspólne święto obchodzą  Amerykanie-11-go lutego. W Rosji obchodzą od 2009 r -15 października. „Babin den” jest obchodzony w Bułgarii ,tak jak w Polsce .Włosi świętują 2-go października ,w Dzień Aniołów Stróżów , Meksykanie w czerwcu ,a Holendrzy mają dzień ruchomy. Natomiast Japończycy celebrują  Dzień Szacunku  Dla Starszych-14 września i jest to święto narodowe.

Myślę ,że każdy w miarę swoich możliwości złoży serdeczne życzenia swojej Babci i swojemu dziadkowi. Wyśle kartkę z życzeniami, poświęci chwilę na rozmowę telefoniczną ,a może zaprosi na obiad.

Proponuję  obiad „miodowy”, parafrazując  A. Fredro :

Jeśli nie chcesz mojej zguby…

…łyżkę miodu daj mi ,luby!

Tego  płynnego złota nie powinno zabraknąć  w diecie naszych kochanych Seniorów.
 
 Sałatka z grapefruitem i miodem.

 

Ta witaminizowana sałatka może być dodatkiem do mięs lub przystawką do ciężkostrawnego dania.

 Składniki.

1 główka sałaty karbowanej
1-2 grapefruity różowe
1-2 marchewki
5 dag orzechów włoskich
Sos.
2 łyżki miodu tymiankowego
2 łyżki octu miodowego
1 łyżeczka soku z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Wykonanie
Marchewki lekko podgotować, nie rozgotować, mają być lekko chrupiące.
Opłukane i osuszone liście sałaty porwać na kawałki, ułożyć w salaterce.
Grapefruity obrać ze skórki i albedo, wyciąć fileciki i ułożyć na sałacie.
Marchewki pokroić w talarki i też położyć na sałacie. Całość posypać orzechami, bardziej lub mniej posiekanymi.
Składniki sosu ucieramy i polewamy nim sałatkę.Jeżeli nie mamy miodu tymiankowego, użyjmy innego .Zamiast octu miodowego, np rodzynkowy. 
 
 Zupa brokułowa.

Bardzo zielona i rozgrzewająca ,bogata w witaminy ,które wzmocnią odporność  Babci i Dziadka.

Składniki.
1 brokuł
1 zeszklona cebulka
½ łyżeczki startego świeżego imbiru
1 łyżka miodu
0,6 l bulionu z kurczaka
Sól, pieprz
Wykonanie.
Brokuł podzielić na różyczki i gotować razem z pokrojoną drobno łodygą .Ugotowany zmiksować razem z zeszkloną wcześniej cebulką .Połączyć z bulionem ,dodać miód ,imbir ,sól ,pieprz do smaku i dokładnie wymieszać. Można podawać z kleksem śmietany.

Udka kurczaka z miodem i karmelizowanymi gruszkami. 

 

 Składniki.

 2 udka kurczaka
1 gruszka twarda
1 mała cebulka
1 łyżka oleju
100 g miodu pomarańczowego
30g masła
1/2 łyżeczki imbiru świeżego
1/2 łyżeczki cynamonu
3 goździki
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
1 szklanka wody

 Wykonanie.

 Na rozgrzanym oleju smażymy udka przez 2 minuty .Dodajemy cebulkę i smażymy  1 min. Wlewamy wodę i wszystkie przyprawy .Mieszamy i podgrzewamy wszystkie składniki 35 min, na małym ogniu ,pod przykryciem.
Gruszki obieramy ,kroimy je na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Topimy masło i smażymy gruszki, krótko ,żeby się nie rozpadły. Dodajemy  miód i karmelizujemy gruszki ,cały czas je obracając .Zdejmujmy z ognia i odstawiamy.
Do usmażonego mięsa dodajemy resztę miodu (od gruszek) i dokładnie mieszamy. Na wierzch kładziemy gruszki ,podgrzewamy i serwujemy np. z ryżem i sałatą masłową.

Miodowo-migdałowy placek.

 

 

W mroźny lub deszczowy weekend warto poświęcić trochę czasu ,by później ,chrupiąc ciasteczka ,móc zapomnieć o codziennych troskach.

Składniki.

 
30g drożdży
1 jajko
400g mąki
3/4 szklanki mleka
40 g masła
1 szklanka cukru
4 łyżki miodu
1/2 szklanki śmietanki
200g płatków migdałowych
200g konfitury pomarańczowej
100g cykaty pomarańczowej

 Wykonanie.

Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać kopiastą łyżkę cukru i mąki. Przykryć i odstawić na 10-15 min.
Następnie zagnieść mąkę, masło ,jajko ,szczyptę soli i drożdże. Dodać cykatę pomarańczową, zagnieść i odstawić na 20 min.
Ciasto rozwałkować, przełożyć na blaszkę i posmarować konfiturą pomarańczową.
Miód rozpuścić podgrzewając z cukrem i śmietanką. Wymieszać z płatkami migdałowymi i masę rozprowadzić na cieście.
Piec w temp.180stop.około 25-30 min. Upieczone ciasto pokroić na średniej wielkości kwadraty. 

Po takim posiłku na pewno przyda się orzeźwiający  napój anyżkowy z gałązką mięty ,który ułatwi trawienie.

Napój anyżkowy z gałązką mięty dla Babci .

Wykonanie.

2 łyżki rozgniecionego anyżu zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut pod przykryciem .Przecedzić, dodać 1 łyżkę miodu ,wymieszać, przelać do szklaneczki i włożyć gałązkę mięty.


 

Dla Dziadka doskonały będzie koktajl  pomidorowo-jogurtowy.

Składniki.

½ szklanki soku pomidorowego
¾ szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu
Pieprz młotkowany

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać  i  na zdrowie. 

 

Na pożegnanie podarujmy Babci i Dziadkowi buteleczki z orzeźwiającymi syropami . No i koniecznie moc całusków i uścisków!


Syrop bazyliowo cytrynowy

150g cukru
150g wody
2 garście liści bazylii
1 cytryna
1 łyżka miodu
Zagotować wodę z cukrem. Dodać listki bazylii ,cieniutko obraną skórkę z cytryny
(bez albedo) i wlać wyciśnięty sok z tej cytryny Pozostawić na noc.
Następnego dnia syrop przecedzić i gotować na małym ogniu 8min.
Dodać 1 łyżkę miodu ,dokładnie wymieszać.
Gorący wlać do butelki, ochłodzić i przechowywać w lodówce do 2-ch miesięcy.(Myślę, że zużyjecie go szybciej)

Syrop bazyliowo pomarańczowy przygotowujemy analogicznie jak cytrynowy, tylko bierzemy 1 pomarańczę.
Pamiętamy o dokładnym wyszorowaniu i wyparzeniu cytrusów.

Napój sporządzamy na bazie wody gazowanej dodając 2łyżki syropu i kostki lodu. Ja dodaję kostki lodu z zamrożonymi listkami bazylii.
Do napoju w wersji lux użyć np. włoskiego wina Prosecco Frizzante lub innego półwytrawnego, musującego.


Dziadek Christopher 14.01,2014


 

 

IZABELA29 16.01.2014 14:01
świetne propozycje
Gabi44 15.01.2014 11:29
Widzę,że Dziadek-Christopher zadbał smacznie,miodowo o interesy babć i dziadków. Myślę,że sam na pewno też coś wymyślisz dla swoich wnuków.Sałatka jest cudowna ,a syropy do zrobienia w każdym okresie.Super.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak