Gruszkowy jeżyk.
Bok gruszki lekko ściąć tak, aby gruszka ładnie leżała.
Obrać 1/3 ze skórki od strony ogonka.
Winogrona ,możliwie małe ,przekroić na pół , nadziać na wykałaczki i wbijać w gruszkę.
Z ciemnego winogrona lub czarnej oliwki zrobić ryjek. Nałożyć oliwkę na ogonek gruszki ,a jeżeli go brakuje , to wbić na wykałaczce.
Z pieprzu –oczka.
Powyższa wersja ,to słodka. Jeżeli chcemy wytrawną, to zamiast winogron wykorzystamy małe ,marynowane cebulki.
Mam jedną wnuczkę (niestety ), już studentkę, która bardzo lubi łakocie. Babcia ,czyli moja żona, przygotuje furkę, no furę różnych czekoladek ,pralinek ,galaretek ,a ja zaskoczę ją nowym tortem.
Przepis poniżej.
Ptysiowy tort z masą brzoskwiniową i czekoladą.
Ciasto ptysiowe.
Składniki.
250 ml wody
80 g masła
200 g mąki
4 -5 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie.
250ml wody zagotować ze szczyptą soli i 50 g masła. Dodać 150 g mąki i podgrzewać 1 min ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i mieszać ,aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Dodać jajka i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Masę dobrze utrzeć.
Ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na dno tortownicy o średnicy 24 cm .
Z pozostałego ciasta wycisnąć małe kulki. Piec 20 min w temp.200 stop.Pozostawić w piecu ,suszyć trochę i wyjąć kiedy będą suche i twarde.
Masa.
2 jajka
2 łyżki cukru
50 ml półwytrawnej sherry
2 łyżki soku z pomarańczy
1 puszka brzoskwiń
2 łyżeczki żelatyny
500ml śmietany kremówki
4 łyżki wiórków czekolady, dużych
16 wisienek kandyzowanych
Żółtka utrzeć z cukrem, sokiem z pomarańczy i sherry.
Połowę brzoskwiń zmiksować ,dodać do masy żółtkowej ,podgrzać ,dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać dokładnie i ostudzić.
Śmietanę ubić. Białka (te od żółtek) również ubić .Wszystko połączyć z masą brzoskwiniową.
Połowę masy wyłożyć na upieczony spód. Wstawić do lodówki na 1 h.
Brzoskwinie (te pozostawione) pokroić w kostkę i wyłożyć na masę i przykryć resztą masy.
Na wierzchu ułożyć kulki ptysiowe z niespodzianką w środku, czyli wisienką i posypać suto wiórkami czekolady .
W ostateczności można zrobić tort tylko ze śmietaną.
Proponuję jeszcze deserek, lekko pikantny w miseczkach z ciasta filo.
Koszyków tyle ile jest wnucząt.
Truskawek też tyle.
Kandyzowany por —po 3 szt .na porcję
Kilka bezików
300ml śmietany kremówki
2 -3 łyżeczki syropu chilli z limonką i kolendrą
Wykonanie.
Śmietanę ubić i wymieszać z syropem chilli z limonką i kolendrą. Nałożyć do miseczek z ciasta filo ,dołożyć truskawki ,beziki i paski kandyzowanego pora.
Syrop chilli z limonką i kolendrą kupujemy gotowy w sklepie.
Liście pora tniemy na wąskie paski , smażymy w syropie cukrowym ,aż się zeszklą i suszymy. Są naprawdę smaczne.
Życzę miłego ,udanego i smacznego spotkania pokoleń.
Christopher 18.01.2014