Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulinarny karnet Christophera - Słów kilka …od dziadka.

Kiedy kochane wnuczęta przyjdą do babci i dziadka z życzeniami ,to musimy ich ugościć. Dla maluszków dziadek przygotuje jeżyka .Babcia ,która jest w kuchni artystką na pewno upiecze coś słodkiego.

Gruszkowy jeżyk.


Bok gruszki lekko ściąć tak, aby gruszka ładnie leżała.
Obrać 1/3 ze skórki od strony ogonka.
Winogrona ,możliwie małe ,przekroić na pół , nadziać na wykałaczki i wbijać w gruszkę.
Z  ciemnego winogrona lub czarnej oliwki zrobić ryjek. Nałożyć oliwkę na ogonek gruszki ,a jeżeli go brakuje , to wbić na wykałaczce.
Z pieprzu –oczka.
Powyższa wersja ,to słodka. Jeżeli chcemy wytrawną, to zamiast winogron wykorzystamy  małe ,marynowane cebulki.

 
Mam jedną wnuczkę (niestety ), już studentkę, która bardzo lubi  łakocie. Babcia ,czyli moja żona, przygotuje furkę, no furę różnych czekoladek ,pralinek ,galaretek ,a ja zaskoczę ją nowym tortem.

Przepis poniżej.

 

Ptysiowy  tort z masą brzoskwiniową i czekoladą.

 

Ciasto ptysiowe.

Składniki.
250 ml wody
80 g masła
200 g mąki
4 -5 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie.
250ml wody zagotować  ze szczyptą soli i 50 g masła. Dodać 150 g mąki i podgrzewać 1 min ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i mieszać ,aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Dodać jajka i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Masę dobrze utrzeć.
Ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć  na dno tortownicy  o średnicy 24 cm .
Z pozostałego ciasta wycisnąć małe kulki. Piec  20 min w temp.200 stop.Pozostawić w piecu ,suszyć  trochę i wyjąć kiedy będą suche i twarde.

Masa.
2 jajka
2 łyżki cukru
50 ml półwytrawnej sherry
2 łyżki soku z pomarańczy
1 puszka brzoskwiń
2 łyżeczki żelatyny
500ml śmietany kremówki
4 łyżki wiórków czekolady, dużych
16 wisienek kandyzowanych

Żółtka utrzeć z cukrem, sokiem z pomarańczy i sherry.
Połowę brzoskwiń zmiksować ,dodać do masy żółtkowej ,podgrzać ,dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać dokładnie i ostudzić.
Śmietanę ubić. Białka (te od żółtek) również ubić .Wszystko połączyć z masą  brzoskwiniową.
Połowę  masy wyłożyć na upieczony spód. Wstawić do lodówki na 1 h.
Brzoskwinie (te pozostawione)  pokroić w kostkę i  wyłożyć na masę i przykryć resztą masy.
Na wierzchu ułożyć kulki ptysiowe  z niespodzianką w środku, czyli wisienką i posypać  suto wiórkami czekolady .
W ostateczności można zrobić tort tylko ze śmietaną.

 Proponuję jeszcze deserek, lekko pikantny w miseczkach z ciasta filo. 

 

Koszyków tyle ile jest wnucząt.
Truskawek też tyle.
Kandyzowany por —po 3  szt .na porcję
Kilka bezików
300ml śmietany kremówki
2 -3 łyżeczki syropu chilli z limonką i kolendrą

Wykonanie.

Śmietanę ubić i wymieszać z syropem chilli z limonką i kolendrą. Nałożyć do miseczek z ciasta filo ,dołożyć truskawki ,beziki i paski kandyzowanego pora.
Syrop chilli z limonką i kolendrą kupujemy gotowy w sklepie.
Liście pora tniemy na wąskie paski , smażymy w syropie cukrowym ,aż się zeszklą i suszymy. Są naprawdę smaczne.

 Życzę miłego ,udanego  i  smacznego spotkania pokoleń.

 

Christopher 18.01.2014

 

borgia 20.01.2014 15:55
Dziękuję :). Na Twojego bloga weszłam kiedyś przez zupełny przypadek i czasami tam zerkam. Chciałam go razem z kilkoma innymi dodać do listy moich ulubionych, ale coś się popsuło na moim i nie mam takiej możliwości. Jakbym chciała usunąć jakiś już wpisany (na szczęście nie chcę) to też tego zrobić nie mogę. A miałoby to ten plus, że mogę wejść bardzo szybko i kiedy tylko chcę - bezpośrednio. No i nie tylko ja. Jeszcze raz dziękuję za przepis na pora zupełnie inaczej - wygląda świetnie.
Christopher 20.01.2014 14:11
borgia Zgadzam się z Twoimi przemyśleniami.Z braku wymienionych przez Ciebie produktów,a nadmiaru pora wpadłem na taki śmieszny,ale smaczny w końcowym efekcie pomysł.Pokrojone liście pora smażyłem w syropie cukrowy .Wyjąłem i suszyłem w letnim piekarniku.Jeżeli robisz kandyzowane skórki cytrusów ,to postępuj podobnie z porem .Tylko pora nie trzeba tak długo szklić,idzie to szybko,tylko jedno smażenie.Bardzo lubię takich natrętnych czytelników.Pozdrawiam. Zapraszam na mojego bloga,http://edicook.blogspot.com
borgia 20.01.2014 13:53
:) I wszystkiego najlepszego z okazji Dni Dziadków. Mam nadzieję, że ja okażę się fajną babcią, a mój Mąż fajnym dziadkiem - choć serwowanie specjałów to pewnie mnie przypadnie ;). Christopher a mogę zadać wcale nie głupie pytanie, ale po prostu nie wiem tego - jak się robi kandyzowanego pora? Moja Babcia miała kiedyś w ogródku anżelikę, której smak mam wrażenie, że pamiętam... a wiem też, że i młody tatarak (ba!) do kandyzowania się nadaje. To "ba" bo nie mam pojęcia skąd go wziąć, a i na wieku w razie czego nie znam się zupełnie. Zaskoczyłeś mnie porem, zaciekawiłeś okrutnie, i niestety zapewniłeś sobie natrętnego słuchacza (czytacza), któremu bardzo zależy poznać wiedzę tajemną ;).
Łucja 20.01.2014 12:40
kiedy byłam małym dzieckiem w Dniu Babci i Dziadka to właśnie dziadek przynosił nam torbę pełną słodyczy i pomarańczy :) także Twój wpis wywołał u mnie miłe wspomnienia :D
IZABELA29 20.01.2014 09:58
i jeżyka też bym przygarnęła choć babciom nie jestem
Christopher 19.01.2014 11:48
Dziękuję za miłe słowa.Torcik rzeczywiście był smaczny.Święto "dziadostwa",jak mówi nasz przyjaciel, było u nas wczoraj,bo młodym do emerytury jeszcze daleko i w ciągu tygodnia czasu brak.
IZABELA29 19.01.2014 11:07
bardzo smaczne jedzonko a zwłaszcza ten torcik
Czyki 18.01.2014 21:37
Gratuluję pomysłu!!!!!Genialne!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak