Kulinarny karnet Christophera - Pitaja, smoczy owoc, truskawkowa gruszka.

Opublikowano: 05.06.2014
Autor: Christopher
Kulinarny karnet Christophera - Pitaja, smoczy owoc, truskawkowa gruszka.
Pitaja to jeden z najpiękniejszych owoców kaktusów wężowych.

Pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej, a obecnie jest uprawiana w krajach Azji Południowo-Wschodniej. Te piękne owoce ukrywają  swe walory pod nieprzyjemnymi kolcami. Długie i bardzo ostre kolce owoców pitai trzeba nawet usuwać szczypcami. To jednak na szczęście robią pracownicy plantacji.  Pitaja kwitnie tylko w nocy. Kwiaty gatunków wytwarzających owoce pitai są duże, białe i pachnące, charakterystyczne dla danego kaktusa ,z  tego powodu są nazywane królową nocy lub księżycowym kwiatem.

 Roślina jest przystosowana do życia w suchym, tropikalnym klimacie. Owocuje 30-50 dni po zakwitnięciu nawet 5-6 razy w ciągu roku. Wydajność w przypadku uprawy dochodzi do 30 ton z hektara uprawy.

Owoce  o słodkim smaku ze skórzastą, liściastą skórką pochodzą głównie od trzech gatunków. Pitaja żółta, skórka żółta i biały nakrapiany miąższ,  ma ostre kolce, ale jest aromatyczna i słodka, natomiast czerwona ,skórka czerwona, a miąższ biały w czarne kropki, bezpieczniejsza i piękniejsza jest mniej atrakcyjna smakowo. Pitaja z Kostaryki jest różowa na zewnątrz i w środku. Miałem sposobność kosztować wszystkie gatunki i najbardziej wyrazista smakowo jest odmiana żółta.

Masa owoców może wynosić od 150-600 gramów. Miąższ, który zawiera czarne pestki (podobnie jak w kiwi) spożywany jest na surowo. Jest słodkawy w smaku i niskokaloryczny. Schłodzenie owocu poprawia jego smak, dlatego często podawany jest w postaci deserów lodowych. Skórki są niejadalne, a nasiona nie są trawione w przewodzie pokarmowym. Pitaja rosnąca na Pustyni Sonara jest nadal źródłem pożywienia dla tubylców. Można jeść po obraniu ze skórki jak jabłko, wybierać łyżeczką lub kroić w atrakcyjne krążki. Również kwiaty nadają się do jedzenia w sposób bezpośredni lub jako napar. Z owoców produkuje  się też soki i wino.

Podaję kilka moich inspiracji na temat pitai. Mnie najbardziej smakuje pitaja wyjadana  łyżeczką z połówek owocu.

Egzotyczna sałatka.

1 pitaja

1 karambola

100g jogurtu greckiego

100g truskawek

 Owoc pitaji pokroić w plastry. Naciąć skórkę i oderwać. Odchodzi bardzo łatwo.

Karambolę pokroić w cienkie plastry, a truskawki przekroić na ćwiartki.

Na talerz położyć łyżkę jogurtu, plastry pitaji i ćwiartki truskawek.

Nasze polskie truskawki świetnie uzupełniają delikatny smak pitaji i karamboli.

Szaszłyk z meksykańską pitają.

1 owoc pitaji

8 pomidorów koktajlowych

50g sera pleśniowego

listki mięty

Owoc pitaji przekroić i wyciąć kulki specjalną łyżeczka.

Pomidorki przekroić na połówki

Ser pokroić w płaską kostkę

Na patyczek nadziać kolejno kulkę pitaji, ser, pomidor i tak do końca patyczka.

Skropić gęstym  octem balsamicznym .

Mało wyrazista w smaku pitaja bardzo dobrze koresponduje z serami o zdecydowanych smakach.

Pitaja - najpiękniejszy owoc świata.

Składniki.

1 pitaja

200g truskawek

1 łyżka syropu klonowego

Owoc pitaji przekroić na połowę.

Wydrążyć kulki i oczyścić wnętrze, aby otrzymać dwie "miseczki".

Miseczki wypełnić kulkami pitaji i truskawkami.

Do tego syrop klonowy.

Zdrowy ,niskokaloryczny ,smaczny deserek.

prymat