Pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej, a obecnie jest uprawiana w krajach Azji Południowo-Wschodniej. Te piękne owoce ukrywają swe walory pod nieprzyjemnymi kolcami. Długie i bardzo ostre kolce owoców pitai trzeba nawet usuwać szczypcami. To jednak na szczęście robią pracownicy plantacji. Pitaja kwitnie tylko w nocy. Kwiaty gatunków wytwarzających owoce pitai są duże, białe i pachnące, charakterystyczne dla danego kaktusa ,z tego powodu są nazywane królową nocy lub księżycowym kwiatem.
Roślina jest przystosowana do życia w suchym, tropikalnym klimacie. Owocuje 30-50 dni po zakwitnięciu nawet 5-6 razy w ciągu roku. Wydajność w przypadku uprawy dochodzi do 30 ton z hektara uprawy.
Owoce o słodkim smaku ze skórzastą, liściastą skórką pochodzą głównie od trzech gatunków. Pitaja żółta, skórka żółta i biały nakrapiany miąższ, ma ostre kolce, ale jest aromatyczna i słodka, natomiast czerwona ,skórka czerwona, a miąższ biały w czarne kropki, bezpieczniejsza i piękniejsza jest mniej atrakcyjna smakowo. Pitaja z Kostaryki jest różowa na zewnątrz i w środku. Miałem sposobność kosztować wszystkie gatunki i najbardziej wyrazista smakowo jest odmiana żółta.
Masa owoców może wynosić od 150-600 gramów. Miąższ, który zawiera czarne pestki (podobnie jak w kiwi) spożywany jest na surowo. Jest słodkawy w smaku i niskokaloryczny. Schłodzenie owocu poprawia jego smak, dlatego często podawany jest w postaci deserów lodowych. Skórki są niejadalne, a nasiona nie są trawione w przewodzie pokarmowym. Pitaja rosnąca na Pustyni Sonara jest nadal źródłem pożywienia dla tubylców. Można jeść po obraniu ze skórki jak jabłko, wybierać łyżeczką lub kroić w atrakcyjne krążki. Również kwiaty nadają się do jedzenia w sposób bezpośredni lub jako napar. Z owoców produkuje się też soki i wino.
Podaję kilka moich inspiracji na temat pitai. Mnie najbardziej smakuje pitaja wyjadana łyżeczką z połówek owocu.
Egzotyczna sałatka.
1 pitaja
1 karambola
100g jogurtu greckiego
100g truskawek
Owoc pitaji pokroić w plastry. Naciąć skórkę i oderwać. Odchodzi bardzo łatwo.
Karambolę pokroić w cienkie plastry, a truskawki przekroić na ćwiartki.
Na talerz położyć łyżkę jogurtu, plastry pitaji i ćwiartki truskawek.
Nasze polskie truskawki świetnie uzupełniają delikatny smak pitaji i karamboli.
Szaszłyk z meksykańską pitają.
1 owoc pitaji
8 pomidorów koktajlowych
50g sera pleśniowego
listki mięty
Owoc pitaji przekroić i wyciąć kulki specjalną łyżeczka.
Pomidorki przekroić na połówki
Ser pokroić w płaską kostkę
Na patyczek nadziać kolejno kulkę pitaji, ser, pomidor i tak do końca patyczka.
Skropić gęstym octem balsamicznym .
Mało wyrazista w smaku pitaja bardzo dobrze koresponduje z serami o zdecydowanych smakach.
Pitaja - najpiękniejszy owoc świata.
Składniki.
1 pitaja
200g truskawek
1 łyżka syropu klonowego
Owoc pitaji przekroić na połowę.
Wydrążyć kulki i oczyścić wnętrze, aby otrzymać dwie "miseczki".
Miseczki wypełnić kulkami pitaji i truskawkami.
Do tego syrop klonowy.
Zdrowy ,niskokaloryczny ,smaczny deserek.