Kulinarny karnet Christophera - Norwegia

Opublikowano: 17.05.2014
Autor: Christopher
Kulinarny karnet Christophera - Norwegia
17-go maja to narodowe święto Norwegii, święto Konstytucji Norwegii.

Tego dnia na ulice wychodzą tłumy młodych i starszych, które biorą udział w licznych festynach. Tego dnia w całym kraju odbywają się wspaniałe kolorowe parady dziecięce. Uczestników parady  na Royal Palace Square zawsze pozdrawia rodzina królewska.

Kuchnię  norweską określa się jako kuchnię skandynawską, gdyż ma ona wiele wspólnych potraw charakterystycznych dla całego Półwyspu Skandynawskiego.

Norwegia należy do światowej czołówki w rybołówstwie morskim. Dorsz cieszy się u Norwegów wielką estymą, podawany jako danie główne na wieczerzę wigilijną ,zastępuje naszego karpia.

 

Dorsz po norwesku z sosem jajecznym.

 1 kg dorsza

15g przyprawy do ryb

5g przyprawy paprykowo-ziołowej

50ml oliwy

5 jaj 

100g pasty pomidorowej

250ml wody

1 łyżeczka bulionu w proszku

1 pęczek szczypiorku

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

sok z cytryny

Dorsza opłukać i osuszyć. Pokroić na porcje. Przyprawę do ryb zmieszać z paprykowo ziołową 

i wymieszać z oliwą.

Marynatą posmarować dorsza z obu stron i odstawić na 30min.Przygotować sos jajeczny.Jajka ugotować.

Pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Wodę zagotować z bulionem w proszku.

Do gotowego bulionu dodać pastę pomidorową, szczypiorek i  jajka.

Zagotować i blendować. Przygotować zasmażkę z masła i mąki. Zagęścić sos, doprawić do smaku solą, pieprzem i cytryną.

Zamarynowanego dorsza usmażyć. Podawać z sosem jajecznym. Dobrym dodatkiem jest ryż.

 

 Najpopularniejszą i zarazem najtańszą rybą jest śledź ,przyrządzany na wiele sposobów i stanowiący właściwie część każdego posiłku. Wybornie smakuje smażony, pieczony, marynowany, wędzony, mniej może smakowałaby nam zupa ze śledzia, sildegren.

 

Norwegowie za wielki przysmak uważają pstrąga nasolonego i ułożonego ciasno w beczkach jak śledzie (rakorret). Najlepsze, najbardziej tłuste są pstrągi złowione w sierpniu , a spożywane , kiedy „dojrzeją” ,tj. dopiero po trzech miesiącach .

Norwegia, potęga we wielorybnictwie wykorzystuje w kuchni mięso wieloryba , o ciemnoczerwonym kolorze ,bez rybiego  zapachu , smakiem przypominające wołowinę. Znajdziemy też dziczyznę, schab z łosia i łapy z niedźwiedzia , gdyż zwierzęta te nie znajdują się w Norwegii pod ochroną.

Norwegowie chętnie jedzą sery. Najbardziej popularny jest  Gammelost  z mleka krowiego i Gjetos z mleka koziego.

 

Kurczak po norwesku w sosie śmietanowym.

 

Składniki

1,2 kg kurczak

2 łyżki masła

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

50 ml koniaku

100ml wina wytrawnego

3/4 szkl.mleka

1/2 szkl.śmietanki 30%

100g pieczarek

1 pomidor

 

Kurczaka podzielić na części. Natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć na maśle z obu stron.

Polać koniakiem i zapalić. Kiedy płomień zgaśnie ,podlać mlekiem.

Dusić pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki. Od czasu do czasu polewać płynem spod kurczaka.

Kurczaka wyjąć i trzymać w cieple. Do sosu dodać wino i śmietanę.

Gotować odkryte kilka minut, aby sos zgęstniał. Pieczarki obrać, pokroić na ćwiartki i usmażyć.

Pomidory pokroić na ósemki ,posypać solą i pieprzem i obsmażyć.

Kurczaka ułożyć na półmisku, obłożyć pieczarkami, pomidorami i polać sosem.

 

 Marynowany śledzik z beczki.

 

God apetitt.

Christopher 17.05.2014

prymat