Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulinarny karnet Christophera - Majowy przebój - rabarbar.

Rabarbar pochodzi prawdopodobnie z południowo-wschodniej Azji, a może z Tybetu.

Rabarbar pochodzi prawdopodobnie z południowo-wschodniej Azji, a może z Tybetu. W Chinach jest znany od 2700 lat i stąd zawędrował nad Wołgę, dalej do Grecji i Rzymu. Z greki "rhabarbaros" tłumaczymy: "obcy znad Wołgi ".W Europie jako warzywo zaczęto uprawiać w XVIII w. Staropolski rzewień, to właśnie rabarbar. Jego ogonki liściowe zbiera się od maja, aż do zimy. Kolor ma od zielonego, poprzez różowy do krwistoczerwonego. A smak kwaśny, orzeźwiający. Jako dziecko lubiłem chrupać kawałki rabarbaru maczane w cukrze.

Rabarbar zazwyczaj obiera się ze skórki i przyrządza i się z niego smaczne kompoty, zupy, kisiele, galaretki, marmolady i piecze różne smakołyki.

Rabarbar nie ma dużych wartości odżywczych, jest zasadotwórczy, dużo w nim kwasu szczawiowego, dlatego należy spożywać go z umiarem. Nie zaleca się go chorym na artretyzm, kamicę nerkową i schorzenia przewodu pokarmowego. Ale nadmiar wszystkiego zawsze jest niebezpieczny, nawet szczęścia.

I uwaga! Rabarbaru nie gotujemy w naczyniach aluminiowych, ponieważ glin wchodzi w reakcje z rabarbarem. Używamy garnków emaliowanych lub stalowych.

Dzisiaj prezentuję szczególnie wykwintną, a prostą zupę z rabarbaru oraz mus z rabarbaru z imbirem.

Wykwintna zupa rabarbarowa z lodami w migdałowym krokancie.

Zupa o ciekawej kompozycji i bardzo interesującym smaku związanym z lodami.

 

Składniki.

2 porcje.

300g rabarbaru

3/4 szklanki cukru

1 laska wanilii

2,5 szkl. wody

Dekoracja zupy.

1 łodyga rabarbaru

2 łyżki cukru

1/2 szklanki wody

2 gałki lodów waniliowych

2 łyżki krokantu migdałowego

 

Kulki lodów obtoczyć w krokancie migdałowym i wstawić do zamrażarki.

Rabarbar pokroić na małe kawałki.

Do emaliowanego lub stalowego garnka włożyć rabarbar, cukier, laskę wanilii i zalać 

wodą. Zagotować, po 15 min wyjąć wanilię. Gotować jeszcze 20minut.

Przecedzić zupę, rabarbaru nie wyciskać, zupa ma być klarowna. Doprawić do smaku cukrem i ostudzić.

1 łodygę rabarbaru przekroić wzdłuż i następnie na równe kawałki 3-centymetrowe.

W garnuszku zagotować kawałki rabarbaru z cukrem i wodą. Gotować 2-3 min najdłużej. Wyjąć rabarbar.

Ułożyć na dnie talerza, dodać kilka kawałeczków wanilii i gałkę lodów w krokancie.

Delikatnie nalać zupę.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smacznego.

Christopher 2014.05.03

 

Christopher 11.05.2014 19:33
Ostatnio kompocik też u mnie gości. Pozdrawiam.
Smaczna_B 09.05.2014 19:13
Ja bym dodała jeszcze smaczny i zdrowy kompot z rabarbaru.Schłodzony smakuje wybornie .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak