Kulinarny karnet Christophera - Kuliste smakołyki z różnych stron świata.

Opublikowano: 05.05.2014
Autor: Christopher
Kulinarny karnet Christophera - Kuliste smakołyki z różnych stron świata.
Legenda głosi ,że tureckim piekarzom doskonałą recepturę na chleb przekazał Adam po wygnaniu z raju, a sam otrzymał ją ponoć od archanioła Gabriela.

 

Bułeczki serowe z czarnuszką -peynirli pogaca.

Wybór pieczywa w Turcji jest ogromny. Codzienne pieczywo Turka to ekmek, a najpopularniejszy na świecie to  pide. Ja prezentuję smaczny , mały ,kulisty wypiek z czarnuszką.

Bułeczki serowe z czarnuszką -peynirli pogaca.

Te małe kuleczki z serowym farszem są mięciutkie, delikatne i co najważniejsze przygotowuje się je łatwo i szybko. Możemy zjeść pyszne śniadanko, mogą też stanowić smaczną przekąskę. Farsz możemy urozmaicić. W Turcji jadłem "peynirli pogaca" z nadzieniem z sera feta, twarogowego i żółtego .Farsz można wzbogacić posiekanymi ziołami. Moje są najprostsze.

 

Składniki.

Ciasto na 10 kuleczek.

175 g maki

75 g jogurtu

3 łyżki oleju

1 białko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

sól.

 

Nadzienie.

100g sera feta

1 łyżka mleka

1 żółtko do posmarowania

1 łyżka czarnuszki do posypania

 

Jogurt wymieszać z olejem, białkiem i szczyptą soli.

Mąkę z proszkiem połączyć z mieszaniną jogurtową i wyrobić ciasto. Uformować kulki o wielkości         5 cm.

Fetę pokruszyć, dodać mleko, dobrze wymieszać .

Każdą kulkę rozpłaszczyć, nałożyć łyżeczkę sera i dokładnie zalepić. Posmarować żółtkiem, obsypać czarnuszką i upiec na rumiano w temp.180stop.

Japońskie kule na patykach.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na japońskim stole nie powinno być noża, dlatego też Japończycy przygotowują ,potrawy w formie kęsów, małych kawałków ,które można spożyć  przy użyciu pałeczek .

Na typowo japońską specyfikę smakową i prezentacyjną składa się zarówno zestaw produktów jak i sposób ich przyrządzania i podania.

Składniki.

1 pierś z kurczaka

2 plastry sera ementalera

1 łyżeczka sosu sojowego

pieprz 

2 paski papryki

2 paski ogórka

50 g bułki tartej

4 patyki

 50g mąki

1 żółtko

2 łyżki wody

sól
Olej do frytury.

Pierś przekroić na 2 plastry, lekko rozbić, skropić sosem sojowym, posypać pieprzem.

Na każdy plaster położyć ser, pokrojoną paprykę i ogórek, lekko posolić. Całość ciasno zwinąć w kulę.

Składniki ciasta wymieszać, tworząc gęste ciasto .

Kule obtoczyć w cieście ,a następnie w bułce tartej.

W każdą kulę wbić 2 patyki w odległości 2cm od siebie.

Smażyć we frytkownicy lub innym naczyniu do głębokiego smażenia na złoty kolor,około11min.

Wyjąć ,osuszyć i przekroić na pół tak, aby w każdej połówce został patyczek.

Podawać z sosem sojowym, worcester lub musztardą jako gorącą przystawkę ,lub danie główne do ryżu.

Japończycy nadziewają kule rozmaitymi warzywami. Może to być jeden składnik, albo kilka różnych.

Ciasteczka z jagodami goji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mieszkańcy Dalekiego Wschodu  dużą uwagę przywiązują do wartości zdrowotnych spożywanych pokarmów.Bardzo cennym składnikiem są jagody goji –kolcowój.  Można je dodawać do sałatek, surówek i ciast. Pochodzą  z Chin, ale ich nasiona rozsiały się po świecie.

Składniki. 

8 ciasteczek.

1 białko

sól -szczypta

25g cukru pudru

45g mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki mleka

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka jagód goji

Sos miętowo-miodowy .

100ml herbaty miętowej

100ml mleka skondensowanego

1 łyżka miodu

 Jagody goji zalać wodą na 5 min. Osączyć i osuszyć.

Białko ubić z solą, dodać cukier dalej ubijając.

Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać. Dolać mleko wymieszane z oliwką i jagodami, całość wymieszać.

Do małych foremek ,najlepiej okrągłych ,przepędzlowanych delikatnie oliwką, nałożyć 1,5-2 łyżeczki ciasta.

Foremki ułożyć w koszyku bambusowym i gotować na parze 15 minut. Większe ciasteczka około 20min.

Składniki sosu wymieszać i polać nim ciasteczka. Udekorować jagodami i listkami mięty.

W oryginalnym przepisie japońskim podaje się sos jaśminowy, za którym ja nie przepadam,więc robię na bazie herbaty miętowej.

Jest to, delikatny, szybki ,egzotyczny deser.

Kulki ryżowe z cieciorką.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hindusi kochają dania wegetariańskie, jest to wpisane w ich kulturę.

Kulki ryżowe z cieciorką są wspaniałe ciepłe i zimne .Doskonale pasują do hinduskich  potraw.

Składniki.

100g ryżu długoziarnistego

1 łyżka oleju słonecznikowego

1 mała cebulka

1 ząbek czosnku

1 papryczka chilli, mała

2 pomidory

1 puszka cieciorki

1 żółtko

3 łyżki kolendry

½ łyżeczki papryki

Sól, pieprz

Ryż gotujemy 10min w szklance wody, aż ją wchłonie i zmięknie. Mieszać.

Na rozgrzanym oleju smażymy posiekaną cebulkę kilka minut, dodajemy czosnek i chilli i smażymy jeszcze 2 min.

Dodajemy  posiekane pomidory i mieszamy.

Osączoną cieciorkę blendujemy na puree, dodajemy cebulkę, ryż, żółtko, kolendrę, paprykę, sól, pieprz do smaki i wyrabiamy.

Formujemy 12 kulek.

Christopher 2014.05.05

 

prymat