Bułeczki serowe z czarnuszką -peynirli pogaca.
Wybór pieczywa w Turcji jest ogromny. Codzienne pieczywo Turka to ekmek, a najpopularniejszy na świecie to pide. Ja prezentuję smaczny , mały ,kulisty wypiek z czarnuszką.
Bułeczki serowe z czarnuszką -peynirli pogaca.
Te małe kuleczki z serowym farszem są mięciutkie, delikatne i co najważniejsze przygotowuje się je łatwo i szybko. Możemy zjeść pyszne śniadanko, mogą też stanowić smaczną przekąskę. Farsz możemy urozmaicić. W Turcji jadłem "peynirli pogaca" z nadzieniem z sera feta, twarogowego i żółtego .Farsz można wzbogacić posiekanymi ziołami. Moje są najprostsze.
Składniki.
Ciasto na 10 kuleczek.
175 g maki
75 g jogurtu
3 łyżki oleju
1 białko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól.
Nadzienie.
100g sera feta
1 łyżka mleka
1 żółtko do posmarowania
1 łyżka czarnuszki do posypania
Jogurt wymieszać z olejem, białkiem i szczyptą soli.
Mąkę z proszkiem połączyć z mieszaniną jogurtową i wyrobić ciasto. Uformować kulki o wielkości 5 cm.
Fetę pokruszyć, dodać mleko, dobrze wymieszać .
Każdą kulkę rozpłaszczyć, nałożyć łyżeczkę sera i dokładnie zalepić. Posmarować żółtkiem, obsypać czarnuszką i upiec na rumiano w temp.180stop.
Japońskie kule na patykach.
Na japońskim stole nie powinno być noża, dlatego też Japończycy przygotowują ,potrawy w formie kęsów, małych kawałków ,które można spożyć przy użyciu pałeczek .
Na typowo japońską specyfikę smakową i prezentacyjną składa się zarówno zestaw produktów jak i sposób ich przyrządzania i podania.
Składniki.
1 pierś z kurczaka
2 plastry sera ementalera
1 łyżeczka sosu sojowego
pieprz
2 paski papryki
2 paski ogórka
50 g bułki tartej
4 patyki
50g mąki
1 żółtko
2 łyżki wody
sól
Olej do frytury.
Pierś przekroić na 2 plastry, lekko rozbić, skropić sosem sojowym, posypać pieprzem.
Na każdy plaster położyć ser, pokrojoną paprykę i ogórek, lekko posolić. Całość ciasno zwinąć w kulę.
Składniki ciasta wymieszać, tworząc gęste ciasto .
Kule obtoczyć w cieście ,a następnie w bułce tartej.
W każdą kulę wbić 2 patyki w odległości 2cm od siebie.
Smażyć we frytkownicy lub innym naczyniu do głębokiego smażenia na złoty kolor,około11min.
Wyjąć ,osuszyć i przekroić na pół tak, aby w każdej połówce został patyczek.
Podawać z sosem sojowym, worcester lub musztardą jako gorącą przystawkę ,lub danie główne do ryżu.
Japończycy nadziewają kule rozmaitymi warzywami. Może to być jeden składnik, albo kilka różnych.
Ciasteczka z jagodami goji.
Mieszkańcy Dalekiego Wschodu dużą uwagę przywiązują do wartości zdrowotnych spożywanych pokarmów.Bardzo cennym składnikiem są jagody goji –kolcowój. Można je dodawać do sałatek, surówek i ciast. Pochodzą z Chin, ale ich nasiona rozsiały się po świecie.
Składniki.
8 ciasteczek.
1 białko
sól -szczypta
25g cukru pudru
45g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka jagód goji
Sos miętowo-miodowy .
100ml herbaty miętowej
100ml mleka skondensowanego
1 łyżka miodu
Jagody goji zalać wodą na 5 min. Osączyć i osuszyć.
Białko ubić z solą, dodać cukier dalej ubijając.
Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać. Dolać mleko wymieszane z oliwką i jagodami, całość wymieszać.
Do małych foremek ,najlepiej okrągłych ,przepędzlowanych delikatnie oliwką, nałożyć 1,5-2 łyżeczki ciasta.
Foremki ułożyć w koszyku bambusowym i gotować na parze 15 minut. Większe ciasteczka około 20min.
Składniki sosu wymieszać i polać nim ciasteczka. Udekorować jagodami i listkami mięty.
W oryginalnym przepisie japońskim podaje się sos jaśminowy, za którym ja nie przepadam,więc robię na bazie herbaty miętowej.
Jest to, delikatny, szybki ,egzotyczny deser.
Kulki ryżowe z cieciorką.
Hindusi kochają dania wegetariańskie, jest to wpisane w ich kulturę.
Kulki ryżowe z cieciorką są wspaniałe ciepłe i zimne .Doskonale pasują do hinduskich potraw.
Składniki.
100g ryżu długoziarnistego
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
1 papryczka chilli, mała
2 pomidory
1 puszka cieciorki
1 żółtko
3 łyżki kolendry
½ łyżeczki papryki
Sól, pieprz
Ryż gotujemy 10min w szklance wody, aż ją wchłonie i zmięknie. Mieszać.
Na rozgrzanym oleju smażymy posiekaną cebulkę kilka minut, dodajemy czosnek i chilli i smażymy jeszcze 2 min.
Dodajemy posiekane pomidory i mieszamy.
Osączoną cieciorkę blendujemy na puree, dodajemy cebulkę, ryż, żółtko, kolendrę, paprykę, sól, pieprz do smaki i wyrabiamy.
Formujemy 12 kulek.
Christopher 2014.05.05