Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kuchnia meksykańska czyli Nachosy i Quesadilla oraz Burrito

Czasem chce się przygotować coś samodzielnie szukając smaku podobnego jak w barze szybkiej obsługi typu KFC czy też restauracji. W pewien tydzień gościła u mnie kuchnia meksykańska. Tortilla w kuchni meksykańskiej, rodzaj płaskiego, okrągłego placka o średnicy od 6 do 30 cm, z masy lub mąki kukurydzianej albo pszennej, stosowanego jako pieczywo i baza do innych potraw , gdy zjadłam ją u koleżanki , bardzo mi smakowała i postanowiłam robic ją bardzo często. Zaprazszam do przeczytania wpisu i zachęcam do zastosowania przepisu

 

Składniki na podstawowy placek tortilla

  • 1 łyżeczka soli
  • 50 gram masła
  • 2 szklanki mleka
  • 1 – 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g mąki kukurydzianej
  • ok 200 – 400 g mąki pszennej (zależy ile będzie potrzebne do wyrobienia ciasta)

Przygotowanie:

Masło podgrzewamy z mlekiem aż się rozpuści. Mieszamy i wsypujemy proszek do pieczenia i sól. Dalej wyrabiamy ciasto dodając tyle mąki aby ciasto było gęste, elastyczne i nie kleiło się do rąk.  Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Następnie fromujemy kulki wielkości małej limonki Kulki muszą znowu poczekać minimalnie 30 minut.Nagrzewamy patelnie ale nie natłuszczamy jej, ma być sucha.Każdą kulkę ciasta wałkujemy na placek. Ja podsypywałam mąką.Placki smażymy z obu stron, aż będą rumiane, chrupiące. Mogą pojawić się pęcherzyki



Quesadilla z serem, sosem pomidorowym

        Składniki:

  • 2 tortille ( z wcześniejszego przepisu)
  • do sosu: puszka pomidorów, cebula, czosnek, chilli (może być świeża), tymianek, oregano, majeranek, szczypta cukru
  • ser żółty w kostce

Przygotowanie:

Pierwszy placek smarujemy sosem i układamy sporą ilość startego sera. Przykrywamy drugim plackiem i zapiekamy przez ok 10 – 15 minut aż ser się roztopi.

 

Burrito

Składniki:  
  • tortille
  • sałata masłowa
  • tofu marynowane pokrojone w słupki
  • pomidor w plasterkach
  • paski papryki
  • majonez

Przygotowanie:

Na ciepłą tortille układamy sałatę i pozostałe składniki. Może dowolnie zmieniać składniki według własnych upodobań.

 

NACHOS

Składniki:

  • tortille
  • chilli
  • słodka papryka

Przygotowanie:

Tortille nożem do pizzy kroimy na 6 lub 8 części. Posypujemy przyprawami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem.

Pieczemy w piekarniku ok 10 – 15 mi nut. Aż się lekko zarumienią. Najlepiej sprawdzać co kilka minut.

Podawać z sosem meksykańskim lub innym swoim  ulubionym dipem.






 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak