Kuchnia meksykańska czyli Nachosy i Quesadilla oraz Burrito
Składniki na podstawowy placek tortilla
- 1 łyżeczka soli
- 50 gram masła
- 2 szklanki mleka
- 1 – 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g mąki kukurydzianej
- ok 200 – 400 g mąki pszennej (zależy ile będzie potrzebne do wyrobienia ciasta)
Przygotowanie:
Masło podgrzewamy z mlekiem aż się rozpuści. Mieszamy i wsypujemy proszek do pieczenia i sól. Dalej wyrabiamy ciasto dodając tyle mąki aby ciasto było gęste, elastyczne i nie kleiło się do rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Następnie fromujemy kulki wielkości małej limonki Kulki muszą znowu poczekać minimalnie 30 minut.Nagrzewamy patelnie ale nie natłuszczamy jej, ma być sucha.Każdą kulkę ciasta wałkujemy na placek. Ja podsypywałam mąką.Placki smażymy z obu stron, aż będą rumiane, chrupiące. Mogą pojawić się pęcherzyki
Quesadilla z serem, sosem pomidorowym
Składniki:
- 2 tortille ( z wcześniejszego przepisu)
- do sosu: puszka pomidorów, cebula, czosnek, chilli (może być świeża), tymianek, oregano, majeranek, szczypta cukru
- ser żółty w kostce
Przygotowanie:
Pierwszy placek smarujemy sosem i układamy sporą ilość startego sera. Przykrywamy drugim plackiem i zapiekamy przez ok 10 – 15 minut aż ser się roztopi.
Burrito
Składniki:
- tortille
- sałata masłowa
- tofu marynowane pokrojone w słupki
- pomidor w plasterkach
- paski papryki
- majonez
Przygotowanie:
Na ciepłą tortille układamy sałatę i pozostałe składniki. Może dowolnie zmieniać składniki według własnych upodobań.
NACHOS
Składniki:
- tortille
- chilli
- słodka papryka
Przygotowanie:
Tortille nożem do pizzy kroimy na 6 lub 8 części. Posypujemy przyprawami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem.
Pieczemy w piekarniku ok 10 – 15 mi nut. Aż się lekko zarumienią. Najlepiej sprawdzać co kilka minut.
Podawać z sosem meksykańskim lub innym swoim ulubionym dipem.