Ciekawostki kulinarne

Opublikowano: 01.05.2011
Autor: Renata34
Ciekawostki kulinarne
Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowsza od mielonej? Czy to prawda, że zimny sok pomarańczowy uszkadza szkliwo zębów? Dlaczego za najlepsze na świecie uchodzą sery produkowane we Francji? Szczególnie cenione są sery z pleśnią. Czy jest ona bezpieczna dla zdrowia?Czy sery pleśniowe wymagają specjalnego sposobu przechowywania? Na te pytania dzisiaj poznmy odpowiedz , jeli was zainteresowały to zapraszam do obejrzenia wpisu . Zapraszam do komentowania

Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowsza od mielonej?

Nie! Pomimo różnych opinii dotyczących kawy rozpuszczalnej, nie podlega sprzeciwom fakt, że kawa rozpuszczalna zawiera duże dawki niklu. I chociaż ten srebrzystobiały metal spełnia w organizmie człowieka bardzo ważną rolę, jego nadmiar jest jednak szkodliwy. Osoby pijące duże ilości kawy rozpuszczalnej, szczególnie narażone są na dostarczanie do organizmu dużych dawek niklu. Nikiel w nadmiarze powoduje uszkodzenie błon śluzowych, powoduje odczyny alergiczne, zmiany w chromosomach w szpiku kostnym, może przyczynić się do rozwoju komórek nowotworowych.

 Czy to prawda, że zimny sok pomarańczowy uszkadza szkliwo zębów?

Tak. Dodatek cukru zawarty w soku pomarańczowym jest dosyć wysoki nawet w napoju z dodatkiem wody. Cukier zaś w soku jest pożywką dla bakterii występujących na zębach, które rozkładają ten składnik pożywienia, wytwarzając kwasy. Przy czesto obserwowanym zwyczaju popijania soków małymi łykami, zwiększa się zagrożenie próchnicą, spowodowane wydłużonym działaniem kwasów obecnych w jamie ustnej na szkliwo zębów. Należy podkreślić, iż problem ten dotyczy nie tylko soku pomarańczowego. Należy, zatem po wypiciu soków owocowych zawsze myć zęby.

 Dlaczego za najlepsze na świecie uchodzą sery produkowane we Francji?

Wytwarza się je z dobrego mleka, według tradycyjnej, wielowiekowej receptury. Nie zawierają barwników, konserwantów ani środków przyśpieszających dojrzewanie. Francja już w 1925 r. jako pierwszy kraj na świecie wprowadziła certyfikaty do oznaczania serów. Te najwyższej jakości mają symbol AOC (Appellation d'Origine Controlée). Taka adnotacja na opakowaniu dowodzi, że ser pochodzi z określonego regionu Francji, został wyprodukowany i dojrzewał według ściśle ustalonych reguł.

Szczególnie cenione są sery z pleśnią. Czy jest ona bezpieczna dla zdrowia?

Tak. Zielonkawo-niebieska pleśń wewnątrz miąższu serów (zwanych też niebieskimi) to wynik zaszczepienia mleka kulturami bakterii penicillinum roqueforti wyhodowanymi na chlebowym miąższu. Po wyjęciu z form sery te soli się wodą morską i specjalnie nakłuwa, aby podczas dojrzewania pleśń mogła się w nich równomiernie rozrastać. Porost pleśni w takich serach jak np. camembert i brie powstaje wskutek rozmnażania się bakterii penicillinum tylko na powierzchni sera. Proces wytwarzania i dojrzewania wszystkich serów pleśniowych jest starannie kontrolowany, co zapobiega rozwojowi niepożądanych szkodliwych pleśni.
Czy sery pleśniowe wymagają specjalnego sposobu przechowywania?
 
Nie. Przechowujemy je jak wszystkie inne sery, w chłodnym (6-8°C) miejscu, najlepiej na wydzielonej dla nich półce w lodówce i koniecznie w osobnych opakowaniach (łatwo chłoną wszelkie zapachy i dość szybko wysychają). Zwykle najlepszą ochroną dla serów, zwłaszcza pleśniowych, jest ich oryginalne opakowanie. Ale jeśli zostało uszkodzone, włóżmy ser do specjalnego plastikowego pojemnika (z atestem!) lub owińmy w folię przeznaczoną do przechowywania żywności. Pamiętajmy, by co najmniej godzinę przed posiłkiem wyjąć ser z lodówki, żeby w temperaturze pokojowej zdążył w pełni rozwinąć swój aromat i smak. Nigdy nie zamrażajmy serów - stracą konsystencję i smak.

prymat