Ewa Wachowicz dośc , ze piękna to jeszcze uzdolniona kulinarnie
Opublikowano: 06.05.2011
Moimi ulubionymi mistrzami , dzięki , którym możemy nauczyć się gotować lub piec czyli np. :
-Robert Sowa ,który jest moją największą inspiracją ale go nie opisze dlatego bo może dodałabym jakiś jego przepis , który chciałby umieścić więc wole sie nie narażać :)
-Robert Makłowicz
-śp. Maciej Kuroń,
-Chef Paul,
Myślę , że każdy zrozumiał o co chodzi
Ja spróbuje dzisiaj opisac Ewę Wachowicz ,z naciskiem na słowo spróbuję
Oto przebieg jej kariery:
Ur. 23 .VI .1970 R.
Miss Polonia z 1992 roku , III wicemiss świata 1992. Była rzeczniczka prasowa w rządzie Waldemara Pawlaka. Obecnie produkuje program "Makłowicz w podróży" oraz występuje w programie "Ewa gotuje". Ma córkę Olę. Zasłynęła zdaniem(za które dostała nagrodę "złote usta" ) , że : "Premierowi się nie odmawia ". Piękna i inteligentna kobieta. Startowała w piątej edycji tańca z gwiazdami gdzie zajęła siódme miejsce.
Ewa Wachowicz ma w tej chwili swój własny program i oficjalną stronę na której można znaleźć skarbnice przepisów i wiele więcej
Ze względu na to jaki mam okres w życiu mam dwa ulubione dania:
a)Jeśli jestem na diecie sprawdza się ten przepis oczywiście z strony P. Ewy Wachowicz , którego nie dałam rady skopiować więc przepisałam w skrócie :
Odchudzająca zupa kapuściana
Składniki:
główka kapusty
2 papryki
2 cebule
1 seler naciowy
4 pomidory lub 1 puszka
2 ząbki czosnku
1 bulwa kopru włoskiego
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Kapustę myjemy kroimy w ćwiartki, szatkujemy drobno odrzucając głąb.
Wrzucamy ją do garnka, zalewamy woda i gotujemy, gdy woda zawrze kapustę odcedzamy.
Warzywa myjemy, seler kroimy w plasterki, w papryce odrzucamy gniazda nasienne kroimy je w kostkę.
Koper kroimy w cienkie paski, cebulę i czosnek w drobną kostkę. Wszystkie warzywa dusimy na rozgrzanej oliwie przez 3 minuty po czym dodajemy obrane ze skóry pomidory (sparzone wrzątkiem wówczas skóra schodzi idealnie).
Całość zalewamy 3 litrami wody, doprawiamy liściem, zielem i ziołami prowansalskimi.
Zupę gotujemy 30 minut na małym ogniu, następnie doprawiamy i posypujemy natką pietruszki.
Zupa jest pyszna, oczywiście najlepiej smakuje pierwszego dnia
Pamiętajmy by przechowywać ją w lodówce a każdorazowo odgrzewać tylko tyle ile zjemy.
Trzeciego dnia zupę możemy urozmaicić poprzez dodatek chili, imbiru lub sosu sojowego
b) A jeśli się nie odchudzam to często pozwalam sobie na tą właśnie pizze , wiem , że to nie rozsądne .A oto przepis jeśli kogoś interesuje:
Pizza Margarita Ewy Wachowicz
Składniki:
40 dag mąki
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
250 ml wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
3 kulki mozzarelli (z wody)
3-4 ząbki czosnku
pół łyżeczki bazylii
pół łyżeczki oregano
sól
pieprz
1-2 świeże pomidory (wg uznania)
świeża bazylia do dekoracji
Sposób wykonania:
Prosty i mało skomplikowany przepis na pyszną pizze Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier.
Na stolnicy usypujemy górkę z mąki w której robimy dołek, wlewamy tam stopniowo wodę z drożdżami, mieszamy po czym dodajemy oliwę i sól, wyrabiamy jednolite ciasto (możemy użyć miksera).
Ciasto wykładamy na blachę (44x36) formując wyższe brzegi, smarujemy wierzch oliwą i układamy mozzarellę, posypujemy ziołami i wyciśniętym czosnkiem, na wierzch układamy plastry pomidorów.
Pieczemy 20-25 minut w 220 stopniach C aż ser się rozpuści a brzegi lekko zarumienią.
Podajemy z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Dekorujemy lecz niekoniecznie świeżą bazylią.
Myślę , że wpis się udał i podoba się wam .
Zachęcam do komentowania