S - jak sernik

Opublikowano: 01.05.2011
Autor: Renata34
S - jak sernik
Sernik , myślę , że na ten temat nie muszę dużo mówic . Każdy na temat ma inne zdanie . Ale każdy chyba go lubi








A oto kilka przepisów które dostałam od koleżanki która jest  cukierniczką i właśnie takie robi .
To jest włśnie ten mój ulubiony . Przepiszę wam przepis .Mam nadzieję , że tak , więc
zachęcam do przeczytania p rzepisów i spróbowania , Zapraszam.
 
Piernikowy sernik o
kremowej konsystencji:

 

 

 

Składniki na spód
180 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie, pokruszonych
50 g masła, roztopionego 50 g posiekanych drobno orzechów włoskich 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej do
piernika
Wszystkie składniki na spód wymieszać. Wcisnąć je w dno i boki tortownicy o średnicy 20 - 21 cm,
wyłożone poprzednio

 

 

 

 papierem do pieczenia.
Odstawić do czasu przygotowania masy serowej.

Składniki na masę:

350 g twarogu śmietankowego,
zmielonego przynajmniej dwukrotnie 250 g serka mascarpone
3 jajka
pół szklanki jasnego brązowego cukru
pół szklanki golden syropu (można zastąpić płynnym miodem) czego nigdy nie robiłm ale koleżanka robi raz z miodem a raz z golden syropem
1 szklanka śmietany kremówki
1 łyżka mąki pszennej aromat rumowy (do smaku)
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę oczywiście nie oddzielamy białek od żółtek .
Mas
ę serową wylać na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut.
Wystudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.przed podaniem można ale nie trzeba oprószyc wymieszaną połow łyżeczki przyprawy korzennej i 1 , 5 łyżeczki kakao
Zdjęcie , które dodałam to nie sernik od mojej kolezanki tylko to zdjęcie z internetu , byle jakie takie aby nawiązywało do tematu ale jak zrobię ten sernik to obiecuję dodac zdjęcie .

prymat