Kuchnia dla najmłodszych

Opublikowano: 08.03.2011
Autor: Koper
Kuchnia dla najmłodszych
Gotować trzeba dla wszystkich domowników, a ciężko jest znaleźć ciekawe przepisy dla tych najmłodszych.

Jestem mamą słodkiego małego szkraba i teoretycznie wiem, że ugotowanie zupki dla maluszka nie jest zbyt skomplikowane. Chciałabym urozmaicać dietę mojego dziecka dlatego szukam pomyslów na ciekawe dania.

 



ZUPA SZPINAKOWA

 

Składniki:

Dwa nieduże ziemniaki

½ szklanki świeżych listków szpinaku

Pierś z kurczaka- 50 g

Kleik ryżowy- 1 łyżka

Mleko modyfikowane- 1 miarka

Masło- 1 łyżka

 

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę, następnie ugotować w małej ilości wody.

Szpinak dokładnie umyć, odciąć gałązki i same listki wrzucić do wrzątku i gotować 10 minut.

Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i ugotować.

Do garnka z ziemniakami dodać odcedzony szpinak i ugotowanego kurczaka. Wszystko razem dokładnie zmiksować za pomocą blendera. Podgrzać dodając masło. Jak zupa się zagotuje, zdjąć z ognia dodać mleko modyfikowane, odpowiednie dla wieku dziecka, i kleik ryżowy. Dokładnie wymieszać. Zamiast mięsa można dodać ugotowane żółtko.




RYBA Z BROKUŁAMI

 

Składniki:

Brokuł- kilka różyczek

Ziamniak- 1 sztuka

Marchewka- 1 sztuka

Filet z dorsza 50 g

Masło- 1 łyżka

Kleik ryżowy- 1 łyżka

 

Wykonanie:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Marchewkę i ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. Warzywa ugotować w niewielkiej ilości wody.

Rybę umyć i ugotować. Ugotowanego dorsza pokroić w kostkę i bardzo dokładnie sprawdzić czy na pewno nie ma ości. Następnie dodać do ugotowanych warzyw i wszystko razem rozdrobnić za pomocą blendera. Podgrzać dodając masło, zdjąć z ognia i wsypać kleik ryżowy. Dokładnie wymieszać.

 

Na koniec może jakiś deser

 

MLECZNY KISIEL Z JABŁKIEM

 

Składniki:

Mleko modyfikowane- 6 miarek

Woda- 200 ml

Mąka ziemniaczana- 1 łyżka

Żółtko- 1 sztuka

½ jabłka

Kleik ryżowy- 1 łyżka

 

Wykonanie:

Wodę zagotować, ostudzić. Mleko modyfikowane, dostosowane do wieku dziecka, wymieszać z połową wody i dodać kleik ryżowy. Do reszty wody dodać mąkę ziemniaczaną i żółtko z niewielkiego jajka. Ciągle mieszając zagotować. Nie przerywając mieszania gotować ok. 5 minut, następnie zdjąć z ognia i dodać mleko z kleikiem. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do miseczki i połączyć z jabłkiem startym na tarce.






Przedstawiłam tu trzy ulubione dania mojej córeczki- na zdjęciach zajada brokuły z dorszem :)

prymat