Kuchenne triki cz.1

Opublikowano: 25.10.2014
Autor: odjechana
Kuchenne triki cz.1
Pomocne triki podczas gotowania :)

Każdemu czasem zdarzy się spieszyć i przesolić np. zupę.
Oto parę tricków, które mogą przydać się każdemu! :)

1) Przesolona zupa.
Jeśli zdarzy się nam przesolić zupę, (np. się spieszymy i niechcący posoliliśmy ją dwa razy - czasem mi się tak przydarza ;) ) jest na to rada! Jeśli dolejemy wody do zupy, to traci ona część smaku.. ale jest inny sposób! :) Wystarczy dodać do zupy jeden czy dwa obrane surowe ziemniaki i zagotować zupę :)

2) Odpadająca panierka podczas smażenia.
Smażymy np. kotlety czy rybę w panierce, która czasem kaprysi i odpada.. Więc wystarczy przed smażeniem opanierowane mięso czy rybę wstawić do lodówki na jakieś 20 minutek :) Wtedy wszystko powinno zostać na swoim miejscu :)

3) Zbyt miękki ser, który trzeba zetrzeć na tarce.
Jeśli muszę zetrzeć ser w kostce na tarce np. do pizzy, a ser jest miękki, klei się do tarki i ciężko ściera, wkładam taki ser na 20-30 minut do zamrażalnika i wszystko jest jak trzeba :)

4) Ubijanie śmietany.
Czasami śmietana robi kaprysy i nie chce się dobrze ubić. Dlatego ja zawsze przed jej ubijaniem wkładam śmietanę oraz miskę, w której będę ją ubijać do zamrażalnika na jakieś 15-20 minut :) Śmietana wychodzi idealna!

5) Zbyt suche ciasto drożdżowe. 
Żeby ciasto drożdżowe nie wyszło zbyt suche wkładam do piekarnika podczas pieczenie naczynie żaroodporne z wodą.

6) Ciasto ciężko odchodzące od formy.
Zdarza mi się, że ciasto biszkoptowe za nic nie chce odejść od tortownicy.. ale znalazłam sposób i na to :) Blachę po wyjściu z piernika należy położyć na mokrej ściereczce. Ciasto na dnie nie spiece się od gorącej blachy i samo wyskoczy z formy :)

Mam nadzieję, że coś komuś się kiedyś przyda :)

prymat