Sałata ma około 100 odmian! Więc każdy znajdzie odpowiednią dla siebie :)
A co takiego ma w sobie sałata? Już Wam mówię! :)
Sałata ma w sobie mnóstwo soli mineralnych (min. potas, żelazo, magnez, mangan), oraz witamin (B1, B2, C, E) oraz kwas foliowy (nadmienię, że sałata jest najbogatszym źródłem kwasu foliowego ze wszystkich warzyw!).
Sałata swój zielony kolor zawdzięcza chlorofilowi, który działa bakteriobójczo, wspomaga organizm w walce z infekcjami oraz przyspiesza gojenie.
Zawiera także luteinę i zeaksantynę - antyoksydanty ( inaczej przeciwutleniacze - wspierają one naturalne mechanizmy obrony komórek u człowieka).
Te niepozorne zielone liście zawierają również wiele błonnika, który zapobiega miażdżycy oraz w pomaga w odchudzaniu! Liczy się, że 100g sałaty to tylko 12kcal (jeden listek to około 5g ;) )!
Także drogie Panie musimy brać przykład z królików, a smukła sylwetka murowana! :)
Warto pamiętać, że więdnąc sałata traci nie tylko wodę, ale większość składników odżywczych! Kupując sałatę warto wybierać te, które mają ciężkie i zwarte główki, sprężyste liście oraz bez oznak przerastania (te poprzerastane są gorzkie w smaku).
Wybierając sałatę koniecznie trzeba obejrzeć miejsce odcięcia korzenia, jeśli pojawia się brązowy kolor znaczy to, że sałata nie jest pierwszej świeżości, im ciemniejsza nasada tym więcej czasu minęło od ścięcia.
Trzeba wiedzieć również o tym, by nie wybierać sałaty o wielki liściach, takie mogą być przenawożone.
Sałatę można przyrządzić na wiele sposobów. Chciałam Wam przedstawić kilka z moich propozycji na te zielone stworki :)
Moje 3 wersje pesto :)
Wersja 1: Pesto z sałaty i pestek słonecznika
Składniki:
Sałata około 100g
pestki słonecznika 60g
olej 3 łyżki
imbir mielony ½ łyżeczki
sól i pieprz
Wykonanie: Umytą sałatę rwiemy na małe kawałeczki i ucieramy w moździerzu z olejem i przyprawami. Na koniec dodajemy pestki słonecznika i jeszcze chwilę ucieramy.
Wersja 2: Pesto z sałaty, szczypiorku i oliwek
Składniki:
sałata zielona około 60g
jarmuż około 20g
szczypiorek około 50g
oliwki czarne 30g
olej słonecznikowy 2 łyżki
bazylia otarta 2 łyżeczki
imbir mielony 1 łyżeczka
oregano suszone 1 łyżeczka
sól i pieprz
Wykonanie: Zieleninę myjemy i rwiemy na małe kawałeczki i ucieramy w moździerzu z przyprawami i olejem, oliwki siekamy bardzo drobno i dokładamy na koniec do moździerzu i ucieramy jeszcze przez chwilę.
Wersja 3: Pesto z sałaty, pietruszki i czosnku
Składniki:
sałata około 40g
jarmuż około 40g
świeża natka pietruszki około 40g
czosnek 2 ząbki
olej 2 łyżki
pieprz Cayenne
pieprz czarny
sól
Wykonanie: Sałaty oraz nać pietruszki myjemy, sałatę rwiemy na małe kawałki, a z pietruszki obrywamy same listki. Zieleninę ucieramy w moździerzu z przyprawami, olejem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Sałata również nadaję się jeden z głównych składników past na kanapki :)
Zielona pasta z sałaty, pietruszki i jarmużu.
Składniki (porcja na 1-2 osoby)
sałata 2 duże liście
jarmuż około 4 dużych liści
nać pietruszki 3 gałązki
twaróg 3 łyżki
jogurt naturalny gęsty 2 łyżki
bazylia świeża 6 listków
czosnek 1 ząbek
słodka papryka
pieprz Cayenne
sól i pieprz
Wykonanie: Naszą zieleninę (sałatę, jarmuż, pietruszkę oraz listki bazylii) myjemy i osuszamy. Następnie rwiemy ją w rękach na mniejsze kawałki, wrzucamy do moździerzu i ucieramy niezbyt dokładnie. Czosnek przeciskamy praskę do powstałej zielonej pasty, następnie dodajemy twarożek oraz jogurt i całość mieszamy.
Na końcu doprawiamy solą morską, pieprzem Cayenne oraz słodką papryką.
Zielona pasta z jarmużu, pora, pietruszki, koperku i czosnku
Składniki:
twaróg 100 g
jogurt naturalny 180 g
jarmuż 8 liści
por (biała część) 1 sztuka
natka pietruszki 1/2 pęczka
koper świeży 1/2 pęczka
czosnek ząbki 3 ząbki
sok z cytryny 1 łyżka
sól morska 1/2 łyżeczki
czarny pieprz mielony Prymat 1/2 łyżeczki
bazylia otarta Prymat 1 łyżka
Wykonanie: Jarmuż, por, natkę pietruszki i koperek myjemy i osuszamy, a następnie siekamy i wrzucamy do wysokiego pojemnika. Ząbki czosnku obieramy i dodajemy do reszty. Wyciskamy sok z cytryny i mieszamy go z jogurtem i przekładamy do pojemnika z warzywami. Dodajemy bazylię, sól i pieprz. Następnie kroimy twarożek w kostkę i dodajemy go. Całość blendujemy na gładką masę. Przechowujemy w lodówce.
Sałata rządzi w sałatkach i surówkach :) Oto kilka moich propozycji:
Piętrowa surówka z pomidorków, sałaty rzymskiej i mozzarelli
Składniki:
mozzarella 100 g
pomidory 2 sztuki
sałata rzymska 3-4 liście
bazylia otarta 1 łyżeczka
sól morska
pieprz
oliwa z oliwek
Wykonanie: Liście kapusty myjemy i osączamy. Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry. Na liściach sałaty układamy plastry mozzarelli i posypujemy ją bazylią otartą, solą pieprzem oraz skrapiamy oliwą z oliwek, a następnie układamy plastry pomidorów i zaczynamy od nowa i tak do skończenia składników.
Sałatka w miseczce z sałaty lodowej
Składniki:
sałata lodowa
pomidorki koktajlowe 6-8 sztuk
ogórek zielony ½ sztuki
mozzarelli 1 kulka
papryka czerwona 1 sztuka
sól morska
ocet jabłkowy 2-3 łyżeczki
czarny pieprz mielony Prymat
Wykonanie: Z sałaty lodowej ściągamy górne najładniejsze liście i zostawiamy je, użyjemy ich jako miseczek. Resztę sałaty kroimy.
Pomidorki, ogórka, paprykę kroimy w mniej więcej równej wielkości kawałki.
Mozzarelle również kroimy w kostkę.
Warzywa oraz mozzarellę wrzucamy do miski, solimy, pieprzymy oraz skraplamy octem jabłkowym.
Naszą mieszankę warzyw porcjujemy do miseczek z liści sałaty.
Podajemy np. z tostami razowego chleba.
Szybka zielona surówka
Składniki:
sałata 10 liści
jarmuż 6 liści
koperek 1/2 pęczka
ogórek zielony 1 sztuka
kalafior 1/2 główki
cebula 1 sztuka
jogurt naturalny 3 łyżki
sól i pieprz
Wykonanie: Sałaty i koperek umyć i osuszyć.
Cebule kroimy w piórka, ogórka w półplasterki, a kalafior ścieramy na tarce o dużych oczkach. Koperek siekamy drobno, a sałaty rwiemy w rękach na mniejsze kawałki.
Jogurt mieszamy z solą i pieprzem. Warzywa przekładamy do miski i mieszamy z doprawionym jogurtem.
Sałaty również idealnie komponują się z owocami, np. w koktajlach. Oto przykład:
Zdrowy koktajl z banana, pomarańczy i jarmużu
Składniki:
Banan 1 sztuka
Pomarańcza 1 sztuka
Jarmuż 2 spore garści
Wykonanie: Banana obieramy ze skórki i wrzucamy do wysokiego pojemnika.
Jarmuż myjemy i wrzucamy do banana.
Pomarańczę kulamy po blacie lekko dociskając do blatu (dzięki temu puści szybciej soki), przekrawamy na pół i wyciskamy z niej sok, który wlewamy do pozostałych składników. Całość blendujemy na gładką masę.
Mam nadzieję, że sałata również króluje na waszych stołach nie tylko jako dekoracja ;)
Piszcie w komentarzach jakie są Wasze ulubione potrawy z udziałem sałat :)