Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczniaki

Boczniaki - zwykłe grzyby o niezwykłych właściwościach :)

Zaczyna się sezon na boczniaki więc stwierdziłam, że warto napisać o nich parę słów :)
Sezon na te grzybki zaczyna się mniej więcej na koniec października - początek listopada i trwa nawet do lutego jeśli zima jest łagodna.
Te grzyby rosną na drzewach liściastych w lasach, parkach, a nawet w ogrodach :)
Są niezwykłe ponieważ posiadają niezwykłe właściwości!
Obniżają poziom cukru i cholesterolu, a także zwalczają komórki nowotworowe! Są dobrym źródłem białka, witamin (B i C) i soli mineralnych (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk). Ich białko w 70% jest przyswajane przez organizm! Pomagają również z przedwczesnym starzeniem się. Najważniejsza w nich jest substancja o nazwie pleuran, zmniejsza guzy nowotworowe i zapobiega ich powstawaniu! Beta-glukan jaki zawierają także zwalcza niektóre nowotwory i bardzo wspomaga odporność. Zaliczany jest on do grzybów leczniczych ponieważ nawet po obróbce termicznej nie traci swoich właściwości.

Jest to bardzo delikatny grzyb, trzeba ostrożnie i szybko go myć, ponieważ nasiąka wodą. Najsmaczniejsze są te niezbyt duże grzybki. Świetnie nadają się jako farsz do pasztecików, pierogów czy krokietów. Zupa z nich jest przepyszna! Ja ze względu na wybredność niektórych domowników smażę je w panierce :)Boczniaki

BoczniakiBoczniaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak