BURAK -- Historia buraka sięga już starożytności. Ma on właściwości lecznicze. Działa pobudzająco, zwiększa odporność naszego organizmu i zawiera dużo kwasu foliowego ,któego potrzebują kobiety w ciąży.Działa na nas odkwaszajaco dzięki zawartościu w sobie wapnia, potasu, sodu i magnezu. Ponoć działa leczniczo w chorobach nowotworowych. Reguluja funcje wątroby i przewodów żółciowych, a także dobroczynnie wpływają na woreczek żółciowy oraz na otyłość.
http://rosliny.wymarzonyogrod.pl/baza-roslin/warzywa/burak-zwyczajny,17_541/
"Pijane buraki"
Składniki:
2 -3 buraki czerwone,
1 jajko,
1/2 szklanki mąki tortowej,
sól do smaku,
olej do smażenia,
1/4 szklanki piwa jasnego lub wody,
sos czosnkowo- ziołowy
Umyte buraki gotujemy do miękkości,odlewamy wodę ,w której się gotowały i zalewamy zimną wodą.
Studzimy je i obieramy ze skóry.
Kroimy w półksiężyce.
Z mąki, jajka i piwa lub w wersji dla dzieci lub w przypadku, gdy nie mamy złotego trunku z dodatkiem wody robimy ciasto o konsystencji śmietany.
Cząstki buraków zanurzamy w cieście, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Podajemy np. z sosem czosnkowo - ziołowym.
" Chłodnik z buraków"
Składniki:
2 buraki czerwone,
2 marchewki,
2 łyżki śmietany,
pieprz do smaku,
400 ml kefiru
Buraki i marchewkę gotujemy osobno. Miksujemy blenderem na masę.
Dodajemy kefir i dokładnie mieszamy oraz doprawiamy do smaku.
Przelewamy do talerzy i przed podaniem ozdabiamy łyżką śmietany.
"Carpaccio buraczane z chrustem"
Składniki:
2 buraki czerwone,
1/2 łyżeczki soli
1 ziemniak
olej do smażenia,
2 łyżki oliwy z oliwek,
pieprz czarny grubomielony Prymat,
natka pietruszki do ozdoby
Buraki dokładnie wyszorowane gotujemy do miękkości. Zostawiamy w wodzie, a gdy przestygną obieramy cieńko nożykiem. Kroimy w 2 mm plastry.
Układamy na talerzu ,a następnie skrapiamy oliwą z oliwek.
Ziemniaki ścieramy na tarce i smażymy na rozgrzanym oleju.
Wykładamy na ręcznik papierowy by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Układamy dekoracyjnie na burakach i posypujemy całość grubozmielonym pieprzem.