Kuchenne abecadło -

Opublikowano: 02.03.2012
Autor: IZABELA29
Kuchenne abecadło -
"B" w kuchni mi kojarzy się z czerwonymi burakami. Ich kolor i smak po przetworzeniu jest doskonały. Ja je bardzo lubię .

BURAK -- Historia buraka sięga już starożytności. Ma on właściwości lecznicze. Działa pobudzająco, zwiększa odporność naszego organizmu i zawiera dużo kwasu foliowego ,któego potrzebują kobiety w ciąży.Działa na nas odkwaszajaco dzięki zawartościu  w sobie wapnia, potasu, sodu i magnezu. Ponoć działa leczniczo w chorobach nowotworowych. Reguluja funcje wątroby i przewodów żółciowych, a także dobroczynnie wpływają na woreczek żółciowy oraz na otyłość.

http://rosliny.wymarzonyogrod.pl/baza-roslin/warzywa/burak-zwyczajny,17_541/

 

                                       

                                                                 

                                                              "Pijane buraki"





Składniki:

2 -3 buraki czerwone,
1   jajko,
1/2 szklanki mąki tortowej,
sól do smaku,
olej do smażenia,
1/4 szklanki piwa jasnego lub wody,
sos czosnkowo- ziołowy

 

Umyte buraki gotujemy do miękkości,odlewamy wodę ,w której się gotowały i zalewamy zimną wodą.
Studzimy je i obieramy ze skóry.
Kroimy w półksiężyce.

Z mąki, jajka i piwa lub w wersji dla dzieci lub w przypadku, gdy nie mamy złotego trunku z dodatkiem wody robimy ciasto o konsystencji śmietany.

Cząstki buraków zanurzamy w cieście, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Podajemy np. z sosem czosnkowo - ziołowym.

 

                                                     


                                                           

                                                             " Chłodnik z buraków"

 


Składniki:

2 buraki czerwone,
 2 marchewki,
 2 łyżki śmietany,
pieprz do smaku,
 400 ml kefiru 

Buraki i marchewkę gotujemy osobno. Miksujemy blenderem na masę.

Dodajemy kefir i dokładnie mieszamy oraz doprawiamy do smaku.

Przelewamy do talerzy i przed podaniem ozdabiamy łyżką śmietany.

 

 

 

                               "Carpaccio buraczane z chrustem"


 



Składniki:

2   buraki czerwone,
1/2 łyżeczki soli
1 ziemniak 
olej do smażenia,
2 łyżki oliwy z oliwek,
pieprz czarny grubomielony Prymat,
natka pietruszki do ozdoby

 

Buraki dokładnie wyszorowane gotujemy do miękkości. Zostawiamy w wodzie, a gdy przestygną obieramy cieńko nożykiem. Kroimy w 2 mm plastry.

Układamy na talerzu ,a następnie skrapiamy oliwą z oliwek.

Ziemniaki ścieramy na tarce i smażymy na rozgrzanym oleju.

Wykładamy na ręcznik papierowy by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Układamy dekoracyjnie na burakach i posypujemy całość grubozmielonym pieprzem.

 

 

 

prymat