Kuchenne abecadło -

ANANAS - Duży, soczysty owoc wyrasta na szczycie krótkiej łodygi wyrastającej z rozety kolczastych liści. Owoc dojrzewa w okresie letnim. Pierwsze owoce można zbierać już po 24 miesiącach od założenia plantacji. W kuchni może być spożywany jako surowy lub po przetworzeniu w postaci dżemu, soków i kompotów.
Zawiera enzymy ułatwiajace trawienie, a także mangan - pierwiastek ,który odgrywa ważną rolę w procesach prawidłowego rozwoju komórek naszego ciała i właściwego działania witaminy B1, która bez manganu może mieć działanie toksyczne.
Do głównych producentów należą Hawaje, Brazylia, Meksyk i Filipiny.
zdjęcie pochodzi z http://www.mamopedia.pl/10-11-mies/jedzenie/ananas.
"Torcik ananasowy de lux"
BISZKOPT
5 jajek
8 łyżek cukru
7 łyżek mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA:
1 szklanka cukru pudru
1 kostka margaryny
4 żółtka
sok wyciśnięty z jednej cytryny
2 galaretki pomarańczowe
1 puszka ananasa w zalewie
1 pomarańcza
2 mandarynki
2 kiwi
bita śmietana instant + 2 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki żelatyny
BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywna piane pod koniec ubijania dodajemy 6 łyżek cukru. Żółtka ubijamy z cukrem i powoli wlewamy do białek.
Mąkę z proszkiem do pieczenia wsypujemy powoli i miksujemy na 1 programie miksera. Wylewamy gotowe ciasto do tortownicy 26 cm i pieczemy 30 minut w temp 180 stop.
Masa:
Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody.
Żelatyne moczymy w 1/5 szklanki soku ananasowego.
Ananasa oraz pomarańczę kroimy w kostke. Margarynę rozcieramy z cukrem pudrem na puszysty krem, następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku i dalej ucieramy.
Dolewamy tężejaca galaretkę i namoczoną żelatynę .
Dokładamy pokrojone owoce, sok z cytryny i mieszamy już ją łyżką.
Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół, wkładamy spowrotem do tortownicy , nasączamy pozostałym syropem ananasowym i przekładamy kremem.
Wsadzamy na 30 minut do lodówki by masa zastygła.
W tym czasie rozrabiamy bitą śmiatanę instant w 150 ml mleka z dodatkiem żelatyny namoczonej w 4 łyżkach mleka.
Wyciagamy torcik z lodówki smarujemy bitą smietaną i ozdabiamy kiwi, plastrami ananasa i kawałkami mandarynki.
"Ciasto kokosowo-ananasowe z kaki"
Składniki:
100 ml mleka,
5 łyżek wiórek kokosowych,
15 dag margaryny,
10 dag cukru
4 jajka,
25 dag mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
ananas z puszki,
1/4 całości owocu kaki,
3 łyżki marmolady,
polewa czekoladowa
Mleko gotujemy , dosypujemy wiórka i chwile razem gotujemy.
Studzimy.
Margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku ciągle ubijając robotem.
Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia , a na końcu mleko z kokosem.
Miksujemy dokładnie.
Podłużną foremkę keksówke 30 cm smarujemy margaryną i obsypujemy mąką . Przekładamy połowę ciasta do formy.
Posypujemy pokrojonym ananasem i wykładamy drugą część ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stop. C .
Wkładamy ciasto i pieczemy 50 minut.
Sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy się upiekł. Studzimy.
Przekrawamy poziomo. Jedną warstwę smarujemy marmoladą , kaki kroimy w cienkie plastry kładziemy na marmoladzie.
Lekko smarujemy znów marmoladą .
Przykrywamy drugim blatem ciasta.
Smarujemy gotową polewą lub domową z własnego znanego sobie przepisu.