Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"Kto dobrze orze, ma chleb w komorze" - domowy wypiek pieczywa - cz.5

Czy już macie dość kanapek na II śniadanie? Czy może Wasza pociecha wraca ze szkoły z nietkniętą albo nadgryzioną ledwie kanapką? Założę się, że chętnie jada hot-dogi lub pizzę. Rozwiązanie jest proste. Domowe bułki z wytrawnym środkiem!

 

 

Domowe bułeczki mogą być zdrowym i sycącym drugim śniadaniem dla dzieci i dorosłych. Smakują dobrze nie tylko na ciepło, ale również na zimno.

Jeśli do bułeczki włożymy dobrą parówkę (mam na myśli ilość i jakość mięsa użytego do produkcji parówek) i plaster żółtego sera, będzie ona sycącym posiłkiem, bogatym w białko.

Jeśli do ciasta na bułeczki dosypiemy otrębów, a farsz będzie się składał w większości z papryki to zyskamy zdrowy posiłek, jedną z pięciu porcji warzyw w ciągu dnia.

Dla wielbicieli gotowych bułek z cebulą czy pizzopodobnych placków możemy przygotować pyszne bułeczki z duża ilością pieczarek, wzbogacone w czarne oliwki i ser żółty.

 

Takie bułeczki można dowolnie modyfikować. Wykorzystajcie do nich ‘resztki’ z lodówki: różne wędliny, kiełbaski, sery, zawsze znajdzie się w kuchni kawałek cebuli, papryki, jakieś oliwki.

Spróbujcie pokombinować też z ciastem. Zamieńcie część mąki pszennej białej na razową, czy orkiszową, wypróbujcie inne otręby czy dodajcie ziarna.

Gwarantuję, że pudełko na II śniadanie wróci tego dnia puste!

 

 

Bułki z nadzieniem paprykowo-pomidorowym

 

CIASTO:

1,5 szklanki wody, 25 g świeżych drożdży, 0,5 łyżeczki cukru, 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów, 500 g mąki pszennej, 50 g otrębów pszennych, 1 płaska łyżeczka soli

FARSZ:

3 papryki: pomarańczowe, czerwone lub mix, 4-5 kawałków suszonych pomidorów z oleju, 2 łyżki czarnych oliwek, 100-120 g sera żółtego, zioła prowansalskie, pieprz, olej z suszonych pomidorów

Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w większą kostkę lub paseczki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju z pomidorów, wrzucić paprykę i smażyć kilka minut aż zmięknie. Ostudzić. Oliwki odcedzić z zalewy, pokroić na plasterki. Pomidory osączyć z oleju, pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce. Dodać wszystkie składniki do papryki, dodać pieprzu, ziół wg własnego smaku, wymieszać. Drożdże rozpuścić z cukrem w letniej wodzie, dodać pozostałe składniki, wyrobić elastyczne ciasto. Ostawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na około 10-12 kulek. Każdą z nich rozpłaszczyć, położyć czubatą łyżkę nadzienia, zlepić, uformować podłużna bułeczkę, układać na blaszce. Piec około 20 minut w 200stopniach. Najlepiej smakują na gorąco z sosem czosnkowym

 

Hot-dogi

 

 

4 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki oliwy, 1 szklanka wody, 1 szklanka mleka, 40 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 5 parówek, 5 plastrów sera żółtego

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać mleko i cukier, wymieszać, wsypać mąkę i sól, dolać olej, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę. Parówki obrać z osłonek, przekroić na pół. Plastry sera przekroić na pół. Po godzinie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 10 części, każdą rozpłaszczyć, położyć połowę parówki, zwinąć i uformować podłużną bułeczkę. Ułożyć na blasze. Położyć połowę plasterka sera. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Piec w 180st C około 30minut. Lekko przestudzić. Podawać z sosem czosnkowym, keczupem lub surówkami.

 

 

Bułeczki z pieczarkami

 

 

CIASTO

¼ kostki drożdży, 1 jajko, 1 szklanka wody z mlekiem (pół na pół), 2 łyżki oleju, 3 szklanki  mąki, 1 łyżeczka soli, szczypta cukru

FARSZ:

600g pieczarek, 2 cebule, pół słoiczka czarnych oliwek, 200g sera żółtego, oregano, sól, pieprz, olej

Drożdże z cukrem rozpuścić w płynie. Wlać do pojemnika od maszyny do chleba. Dodać pozostałe składniki i włączyć program na wyrabianie ciasta. Pieczarki i cebulę obrać, pokroić i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Oliwki pokroić na 3-4plasterki, dodać do ostudzonych pieczarek, doprawić pieprzem i oregano. Dodać starty na tarce ser żółty, wymieszać i doprawić solą do smaku. Ciasto wyjąć z maszyny, podzielić na 10-12 części. Każdą cześć rozpłaszczyć nałożyć po łyżce nadzienia, zlepić. Uformowane bułeczki położyć na blaszce do pieczenia zlepieniem w dół i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny. Piec ok 20 minut w 200st. Podawać z keczupem lub sosem majonezowym.

 

Smacznego!

 

Alex_M 13.09.2013 11:20
nie, ja jestem Aleksandra...
13.09.2013 08:56
Hej :) Życzę wszystkim smacznego :) A tak przede wszystkim- Marzena to Ty? :) Dorota
Alex_M 03.09.2013 12:43
dziękuję :) i życzę wszystkim Rodzicom, aby ich dzieci nie były niejadkami ;)
03.09.2013 12:32
wspaniały pomysł na II śniadanie dla dzieci, życzę wszystkim Mamom , aby ich pociechy polubiły te przepyszne bułeczki:-)
Alex_M 31.08.2013 14:26
dziękuję :)
IwonaDD 31.08.2013 13:29
bardzo fajny pomsł na II śniadanie, takie na pewno nie zostanie przyniesione spowrotem do domu.. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak