„Kto dobrze orze, ma chleb w komorze” – domowy wypiek pieczywa– cz.2

Opublikowano: 11.08.2013
Autor: Alex_M
„Kto dobrze orze, ma chleb w komorze” – domowy wypiek pieczywa– cz.2
Wolicie zjeść okrągłą bułeczkę niż kromkę chleba? Ależ proszę bardzo! Domowa bułeczka zawierająca w sobie mąkę orkiszową, żytnią czy gryczaną może być kilka razy zdrowsza niż kromka białego, kupnego chleba! W dzisiejszym wpisie skupię się na fantastycznych prozdrowotnych właściwościach różnych mąk, których używam do pieczenia domowych bułeczek.


Mało popularny w ostatnich latach orkisz wraca do łask. I całe szczęście ponieważ ma mnóstwo zalet! W stosunku do pszenicy zwyczajnej ma o około 30% więcej białka, zawiera więcej błonnika, ponadto ilość witamin A, D i E oraz cynku, miedzi i selenu również jest większa niż w pszenicy.
Co ważne dla nas, kobiet, posiada sporą ilość kwasu krzemowego co ma dobry wpływ na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci.
Ciekawostka dla mężczyzn - w starożytności orkisz spożywali gladiatorzy by mieć siłę i wytrwałość, może więc warto upiec domowe bułki lub chlebek z dodatkiem mąki orkiszowej?
Mąka żytnia polecana jest osobom dbającym o linię. Badania naukowe dowiodły, że osoby jedzące na śniadanie pieczywo żytnie dłużej pozostawały syte, w porównaniu do osób które jadły pieczywo pszenne.
Mąkę tą powinny spożywać też osoby z wysokim poziomem złego cholesterolu (codzienne spożywanie chleba żytniego obniża jego poziom) oraz osoby chore na cukrzycę (pieczywo żytnie powoduje mniejsze skoki cukru niż pieczywo pszenne).
Mąka żytnia ma też dobroczynny wpływ na przemianę materii, a to dzięki sporej zawartości błonnika. Oprócz tego zawiera witaminy z grupy B oraz liczne substancje mineralne, m.in. sód, potas, magnez, żelazo, wapń.
Mąka gryczana nie tylko dla chorych na celiakię! Gryka polecana jest również osobom, które chcą obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. Bierze również udział w zapobieganiu nadciśnienia, otyłości czy zaparć. Gryka jest bogatym źródłem mikro- i makroelementów, m.in. cynku, miedzi, potasu, sodu, wapnia i magnezu.
Jeśli więc lubisz kaszę gryczaną sięgnij po mąkę gryczaną i dodaj ją do naleśników, ciast, bułek czy chlebków.
Jak widać warto sięgać, przy domowym wypieku pieczywa, po wyżej wymienione mąki. Poniżej moje propozycje na bułeczki z dodatkiem tych mąk.
Bułeczki z mąką orkiszową na maślance
 
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka maki orkiszowej pełnoziarnistej
1 szklanka maślanki
1/3 szklanki wody
15 g drożdży
1 czubata łyżeczka cukru
2 łyżki masła
1 jajko
2 łyżeczki soli
Wymieszać mąkę pszenną z orkiszową i solą. Wlać maślankę w temperaturze pokojowej oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Wbić jajko. Do letniej wody dodać drożdże i cukier. Mieszać do rozpuszczenia. Wlać do reszty składników.
Całość zagnieść na jednolite ciasto (ja zagniotłam w maszynie do chleba). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1-1,5godziny.
Po tym czasie ciasto zagnieść, pokroić na 12 części. Uformować kulki, ułożyć na blaszce do pieczenia. Odstawić do napuszenia na ok. 20 minut. Upiec w 200 stopniach. Około 15 minut.
Bułki pszenno-żytnie z otrębami
 
400g mąki pszennej chlebowej
120g mąki żytniej chlebowej
50g otrębów pszennych
20g świeżych drożdży
1 szklanka wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy z oliwek
Wodę podgrzać lekko, dodać cukier i drożdże, mieszać aż do rozpuszczenia. Do miski wsypać obie mąki oraz otręby, zamieszać, zrobić dołek i wlać tam rozczyn. Dodać oliwę, sól i zamieszać. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie krótko wyrobić. Rozwałkować na kwadrat lub prostokąt i pociąć ostrym nożem  ciasto na kwadraty.
Bułeczki ułożyć na papierze lub specjalnej macie do pieczenia. Odstawić do napuszenia na około 30 minut.
Można posmarować mlekiem lub jajkiem. Piec 20 minut w 200stopniach. Ostudzić na kratce.
Bułki z mąką gryczaną
 
1 szklanka mleka
25g drożdży
0,5 łyżeczki cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
1 jajko
350g mąki pszennej
150g mąki gryczanej
1 łyżeczka soli
Mleko lekko podgrzać, ma być letnie. Dodać drożdże i cukier. Wymieszać. wlać do pojemnika od maszyny do chleba (ciasto można też wyrobić ręcznie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia). Dodać oliwę, jajko, obie mąki, sól. Ustawić program na wyrabianie ciasta (około 1,5h).
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnice, podsypując mąką wyrobić, podzielić na 8-12 części (zależy jak duże chcemy mieć bułeczki). Uformować bułki i ułożyć na blasze (ja wyłożyłam mata do pieczenia). Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.
Bułeczki piec w 200stopniach ok. 20-25 minut. Bułeczki pasują zarówno do słonych jak i słodkich dodatków.
prymat