"Kto dobrze orze, ma chleb w komorze" - domowy wypiek pieczywa - cz.1

Opublikowano: 07.08.2013
Autor: Alex_M
"Kto dobrze orze, ma chleb w komorze" - domowy wypiek pieczywa - cz.1
Czy masz już dość pustych bułek i sztucznie farbowanych chlebów? Niestety ciężko jest kupić w dzisiejszych czasach dobry, prawdziwy chleb. A przecież pieczenie chleba jest takie proste. Wymaga jedynie czasu i cierpliwości. Zapraszam do mojej domowej piekarni, przekonaj się jak smakuje pyszny domowy chleb.
Chleb pieczony jest od 12 tysięcy lat. Kiedyś wystarczyła do tego mąka, woda, sól i zakwas. Dzisiaj większość przemysłowych piekarni zamiast zakwasu stosuje masę stabilizatorów, konserwantów, spulchniaczy i barwników. Oto kilka przykładowych:
-E150c – syntetyczny barwnik, chleb z jego dodatkiem jest ciemniejszy, można więc łatwo pomylić go z pełnoziarnistym. Jego nadmiar wywołuje nadpobudliwość, niekorzystnie wpływa na układ pokarmowy.
-E202 i E223 – konserwanty, często powodują reakcje alergiczne (E223 jest także środkiem wybielającym).
-E280 i E281 – konserwanty dodawane do pieczywa tostowego.
-E523 – stabilizator smaku
To tylko niektóre sztuczne substancje dodawane do chleba. Ta lista jest dużo dłuższa. Niektóre mogą być nieszkodliwe, jednak większość spożywana regularnie może powodować problemy zdrowotne. Czy warto więc ryzykować?
Może lepiej upiec smaczny chleb w domu?
Dziś zapraszam na chlebki drożdżowe. Są łatwe do wykonania, mało pracochłonne i idealne dla początkujących. 
Na początku mojej przygody z domowym chlebem używałam maszyny do wypieku chleba co znacznie ułatwiało całą pracę.
Chleb pszenny łatwy
 
400 g mąki pszennej chlebowej
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1,5 szklanki wody
15g drożdży
2 łyżki cukru
4 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
50 g pestek słonecznika
W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier, dodać resztę składników (oprócz słonecznika) i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie dodać słonecznik i ciasto jeszcze raz wyrobić, uformować bochenek, umieścić w blaszce, przykryć ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości. Po tym czasie chleb delikatnie posmarować mlekiem lub wodą, można posypać dodatkowym słonecznikiem. Piec ok. 40minut w 200ºC. Studzić na kratce.

Chleb pszenno-orkiszowy
 
250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
150g mąki pszennej chlebowej
1 łyżka masła
1 szklanka wody
15 g drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
Do letniej wody dodać cukier i drożdże, wymieszać. Dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Mąki przesiać, dodać sól, wymieszać wszystkie składniki, zagnieść jednolite , gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, włożyć do formy do pieczenia, przykryć i odstawić do wyrośnięcia, piec w 200st C około 45 minut.

 
Chleb chłopski
 
150ml mleka
150ml wody
1,5 łyżeczki cukru
15g drożdży
250g mąki pszennej chlebowej
130g mąki pszennej pełnoziarnistej
100g mąki żytniej chlebowej
łyżka oleju
1,5 łyżeczki soli
Mleko i wodę wymieszać, podgrzać lekko. W tym rozpuścić drożdże i cukier, dodać 3 łyżki mąki pszennej chlebowej, zamieszać i odstawić na 10minut. Po tym czasie dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, odstawić na 30minut. Następnie krótko zagnieść, uformować bochenek, umieścić w blaszce, przykryć ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości. Piec ok. 40minut w 200ºC. Studzić na kratce.
Gdy dojdziemy do wprawy w pieczeniu prostego chlebka, można urozmaicać ulubiony przepis różnymi ziarnami czy otrębami. Można modyfikować rodzaje mąki, należy jednak wtedy kontrolować ilość wody, gdyż różne rodzaje mąki chłoną inne objętości wody, ale o mąkach to już następnym razem.
Powodzenia w pieczeniu!
prymat